close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Drepturile copilului in actiune. Respectarea drepturilor copilului migrant in Europa. Cazul Romaniei



| Organizator:
    Asociatia Alternative Sociale
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Beneficiarii proiectului sunt copii romani care au revenit din strainatate dupa o experienta de migratie. Acesti copii au fost identificati initial ca fiind afectati de o tripla trauma: multi dintre ei erau deja separati de parintii migranti, si-au dorit sa se alature parintilor in strainatate, nu au reusit sa se adapteze si au fost nevoiti sa revina in tara (multi din nou fara parinti).
In cazul copiilor care au revenit fara parinti riscurile erau evidente. Mai putin vizibili erau copiii care au revenit impreuna cu parintii si care puteau manifesta, la randul lor, tulburari de adaptare. Profesionistii din domeniul educatiei si din serviciile sociale nu cunosteau dimensiunea fenomenului si vulnerabilitatile acestor copii. Copiii remigranti nu erau in atentia institutiilor publice si private.


| Scopul proiectului
    Scop: Cresterea nivelului de informare cu privire la situatia copiilor remigranti.
O1 Cercetarea situatiei copiilor romani care revin in tara dupa ce au migrat in Italia si Spania, pentru a identifica dificultatile pe care acestia le întampina in procesul de reintegrare.
O2 Realizarea unei metodologii de asistenta psihosociala a copiilor remigranti destinata profesionistilor din domeniul protectiei copilului.
O3 Constientizarea institutiilor publice si private active in domeniul protectiei copilului cu privire la potentialele efecte negative ale remigratiei asupra copilului si familiei.


Drepturile copilului in actiune. Respectarea drepturilor copilului migrant in Europa. Cazul Romaniei Drepturile copilului in actiune. Respectarea drepturilor copilului migrant in Europa. Cazul Romaniei Drepturile copilului in actiune. Respectarea drepturilor copilului migrant in Europa. Cazul Romaniei

| Aria geografica
    Proiectul acopera toate localitatile si judetele tarii.

| Rezumat
    UE considera mobilitatea pentru munca a cetatenilor europeni ca fiind un proces avantajos pentru partile implicate (”triple win”) – tara de origine, de destinatie, migrant si familia sa. Pozitiva in intentie, aceasta atitudine poate avea consecinte negative daca procesul nu este sustinut de mecanisme de facilitare a adaptarii familiei la tara de destinatie sau a readaptarii la revenirea acasa.
Proiectul a abordat situatia copiilor remigranti care au revenit din Spania si Italia (principalele destinatii pentru migratia romanilor) dupa ce anterior migrasera impreuna cu parintii lor. Ipoteza a fost aceea a triplei traume – unii copii au trait separati de parinti inainte de migratie, au plecat apoi in strainatate unde nu s-au adaptat, fiind nevoiti sa se desparta din nou de parinti la revenirea in tara. Obiectivele proiectului au vizat cresterea nivelului de cunoastere a fenomenului dar si realizarea unei metodologii de asistenta psihosociala a copiilor remigranti.
Resursele au fost asigurate prin programul Daphne.
“Tematica de cercetare abordata de acest proiect ambitios, respectiv remigratia copiilor, este foarte puțin abordată in literatura mondiala de specialitate” (Prof. Univ. Dr. Serban Ionescu).
Rezultate: Cercetarea „Remigratia copiilor romani:2008-2012” realizata si distribuita (1500 exemplare), lucrarea „Metodologie de asistenta psihosociala a copiilor remigranti” realizata si distribuita la nivel national (3.000 exemplare), o dezbatere nationala realizata in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Educatiei (87 de participanti, Bucuresti, 9.11.2012), o conferinta internationala pentru promovarea concluziilor studiului (105 participanti, Iasi, 11.12.2012), promovare la conferinte internationale (peste 400 de participanti, Milano si Barcelona).


| Date beneficiari
    Beneficiarii, copii (335), parintii/persoanele de ingrijire (16) si profesionisti (29) au fost implicati in diversele faze ale realizarii cercetarii (pretestare, aplicare focus grupuri si chestionare si realizare a metodologiei).
Beneficiarii institutionali (MECTS, MAE, Univ. „Al.I.Cuza” Iasi) au sustinut proiectul prin facilitarea accesului la date statistice sau prin suportul logistic pentru organizarea gratuita a conferintelor proiectului. In plus, aceste institutii au promovat produsele si evenimentele proiectului si au facilitat comunicarea cu alti beneficiari si cu mass-media pe site-urile proprii.
Institutiile beneficiare s-au implicat si in diseminarea rezultatelor cercetarii - in randul colegilor, dar si in randul publicului larg prin intermediul declaratiilor din mass-media locala.


| Rezultatele proiectului
    Cercetarea „Remigratia copiilor romani:2008-2012” a fost realizata si prezentata institutiilor cu atributii in domeniul protectiei copilului si familiei si al migratiei. Aceasta cercetare constientizat profesionistii din institutii, parintii migranti pe teritoriul UE, publicul larg cu privire la consecintele remigratiei asupra reintegrarii educaționale, sociale si culturale a copiilor remigranti.
Lucrarea „Metodologie de asistenta psihosociala a copiilor remigranti” a contribuit la cresterea imbunatatirea aptitudinilor, abilitatilor si atitudinilor profesionistilor din domeniul protectiei copilului de a raspunde nevoilor copiilor remigranti pentru facilitarea readaptarii si pentru a preveni dezvoltarea unor tulburari.
Dezbaterea nationala organizata in Bucuresti, cu sprijinul si participarea secretarilor de stat din MAE si MECTS, cu participarea profesionisti din institutii publice de la nivel central, ambasade, ONG-uri, a inspectorilor scolari de la toate inspectoratele judetene din tara a contribuit la o mai mare constientizare si sensibilizare a acestora la problematica in discutie dar si cu privire la importanta implicarii institutiilor in procesul de reintegrare a copiilor remigranti.
Conferinta internationala organizata la Iasi, cu participarea prof. univ. de la Universitatile din Iasi si Barcelona, Institutul IRES, Fundatia ISMU, profesionisti din Fundatia Albero della Vita, studenti, masteranzi, reprezentanti ai institutiilor publice locale au pus in discutie problematica si au promovat necesitatea implicarii active in identificarea si asistarea copiilor remigranti.


| Bugetul proiectului (in RON)
    443610

| Parteneri
    Asociatia „Alternative Sociale”, Fondazione „Albero de la Vita”, Fondazione „Iniziative e Studi sulla Multietnicita, Universitat de Barcelona, Fundacion „Instituto de Reinsercion Social

| Website-ul proiectului
    www.alternativesociale.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes