close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Apa trece, pietrele raman



| Organizator:
    Fundatia "Pro Homini" Braila
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Identificarea nevoilor beneficiarelor s-a facut prin discutii si observatii, dar si bazandu-ne pe opinia persoanelor aflate in apropierea lor, respective medic de familie,UGP filiala Braila, vecini, administrator de bloc. Am luat in consideratie in primul rand criteriul pensiilor mici, pana la nivelul de 500 RON, selectand persoanele varstnice singure .




| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost sprijinirea incluziunii sociale a varstnicilor care si-au incetat activitatea si care se confrunta cu dificultati in a-si asigura existenta.
Obiectivele specifice :
- Furnizarea de servicii sociale gratuite prin «Centrul de zi pentru batrani» pentru un grup de 20 de persoane varstnice marginalizate social;
- Diversificarea serviciilor oferite in cadrul «Centrului de zi pentru batrani.


Apa trece, pietrele raman Apa trece, pietrele raman Apa trece, pietrele raman

| Aria geografica
    Municipiul Braila

| Rezumat
    Intr-o localitate in care exista o rata a somajului peste media pe tara, respectiv 8,4%, cresterea continua a preturilor, in special al chiriilor, energiei electricea produselor alimentare, antreneaza scaderea puterii de cumparare a persoanelor varstnice, le lasa prea putin pentru a trai, le obliga sa traiasca in saracie si izolare. Caminele pentru varstnici au in total o capacitate de 365 persoane, iar listele de asteptare cresc anual. Prin comparatie, un procent de 5,6 % se regaseste in centrul de zi pentru varstnici al fundatiei Pro Homini .
Obiectivele : reducerea fenomenului de izolare si de abandonare, de marginalizare a varstnicilor dupa iesirea la pensie , disocierea lor de inutilitate, mizerie si singuratate, reducerea numarului de persoane care solicita institutionalizarea.

Serviciile de socializare si petrecere a timpului liber au cuprins activitati de informare si consiliere sociala, vizionari de spectacole, gimnastica ,excursii, activitati intergenerationale .
Cele 20 de persoane asistate gratuit in cadrul centrului de zi pentru batrani au fost implicate in activitati care au ca rezultat resocializarea, promovarea unui stil de viata sanatos, redobandirea sentimentului de a fi utile. In plus, ajutoarele oferite sub forma unei mese si cadourile cu ocazia sarbatorilor le-au degrevat de anumite cheltuieli.
Grupul de persoane varstnice si personalul de la centrul de zi a devenit «a doua familie a fiecaruia».



| Date beneficiari
    Veghem ca aceste persoane sa nu traiasca singure momentele de sarbatoare caci in astfel de momente singuratatea este cea mai cruda.Ele sunt incurajate sa aiba initiative in ceea ce priveste alte activitati in cadrul centrului si sa se implica în concretizarea acestora, participand la editarea ziarului «Pro Homine»
Fundatia a realizat intalniri cu beneficiarele pentru implicarea lor in viata comunitatii si au fost valorizate in mod egal, implicate in luarea deciziilor, incurajate sa vorbeasca despre ele si problemele lor si sa devina prietene.


| Rezultatele proiectului
    Beneficiarele, respectiv persoanele varstnice, au servit micul dejun si pranzul de trei ori pe saptamana, au facut gimnastica, terapie ocupationala, excursie la manastiri , au primit 100 de pachete substantiale cu alimente, cadouri, dar si diplome precum”Mamaita de nota 10”,”Cea mai iubita mamaita”. In cadrul activitatilor au realizat diverse obiecte( dantele, perne decorative, tricotaje, margele si cercei etc, obiecte care au fost valorificate sau au fost expuse la tombola anuala in cadrul balului.

In procesul furnizarii serviciilor sociale pentru care suntem acreditate, am urmarit masura in care acestea corespund nevoilor solicitantilor, precum si gradul de satisfactie a acestora, in cazul nostru neexistand sesizari privind acordarea necorespunzatoare a serviciului.
Beneficiarii isi exprima parerile despre activitatea de”club”in interviuri luate de responsabilii de proiect dar si prin articole in ziarul editat de fundatie; concepem si chestionare pe baza carora facem o diagnoza pertinenta a modului de acoperire a necesitatilor lor.


| Bugetul proiectului (in RON)
    26440

| Parteneri
    Das Braila, DGASPC Braila, Organizatia

| Website-ul proiectului
    www.prohomini.org





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes