close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Zefir



| Organizator:
    Fundatia Terre des hommes
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    In Romania, in general, in cele trei judete din proiect in special, romii au de suferit consecinte ale excluderii sociale si discriminarii in domenii ca educatia, sanatatea, locuinta si ocuparea fortei de munca. Locuintele lor sunt precare, supraaglomerate, nu au acces constant si suficient la apa sau la electricitate, la servicii medicale primare.
Comunitatile participante au fost selectate :a) prin criterii eliminatorii pentru localitatile din judetele Olt, Dolj, Gorj. b) prin vizite in cele 29 de localitati rezultate, pentru a colecta date conform criteriilor enuntate mai sus. Instrumentele utilizate au fost: profilul comunitatii, chestionar structurat pentru autoritatile locale, ghid de interviu semi-structurat pentru autoritatile publice locale, pentru liderii romi locali, pentru mediatorul scolar si sanitar.


| Scopul proiectului
    Obiectivul general al proiectului a fost sa se asigure ca disparitatile dintre romi, alte grupuri defavorizate si populatia majoritara sunt reduse intr-un mod durabil si tangibil, contribuind la incluziunea sociala a minoritatilor. S-a intervenit in special in educatie si sanatate, cu o abordare de jos in sus, sustinuta de un proces de dezvoltare comunitara si de interventii pentru locuinte. Componenta de dezvoltare economica a completat temele initiale ale proiectului. Dezvoltarea comunitara a urmarit cresterea nivelului de imputernicire a comunitatilor.

Zefir Zefir Zefir

| Aria geografica
    Dolj, Gorj, Olt

| Rezumat
    Proiectul zefiR, inceput in 2013, a intervenit pentru a raspunde nevoilor identificate in cele 12 comunitati selectate din judetele Dolj, Olt, Gorj. Principalele scopuri au fost formarea unei atitudini de activism civic a membrilor comunitatii, oferirea de servicii de educatie, medicale, de locuire, de dezvoltare economica si consiliere și asistenta pentru diferite probleme. Prin acest proiect, ne-am propus sa imbunatatim accesul la educație si sanatate pentru peste 20.000 de persoane care traiesc in mediul rural. zefiR s-a bazat pe o abordare integrata privind sanatatea si educatia, ca arii prioritare de actiune, alaturi de locuire – ca domeniu complementar, avand la baza dezvoltarea comunitara ca abordare transversala.
La nivelul componentei de educatie au fost sustinute activitati in parteneriat cu autoritatile locale de tip scoala dupa scoala, psihosociale,incluziune sociala. Componenta de sanatate a derulat activitati de screening primar, informare si training. Dezvoltarea comunitara a derulat activitati care au dus la cresterea nivelului de imputernicire a comunitatilor prin proces de facilitare comunitara. Activitatea de dezvoltare economica s-a focalizat pe dezvoltarea de activitati generatoare de venit si cresterea abilitatilor beneficiarilor in antreprenoriat.
Rezultate : 223 profesori instruiti in educatie interculturala, Miscare, Joc si Sport; Cultura si istoria romilor; Animatie socio-educativa, 300 copii participanti la activitatile 1554 elevi care au luat parte la activitati de scoala dupa scoala, mentorat si activitati psihosociale, renovari pentru 296 de locuinte, 60% din populatia dezavantajata a celor 12 comunitati are acces mai bun la servicii de sanatate, finantarea a 28 de activitati generatoare de venit.


| Date beneficiari
    In perioda 2018-martie 2019 zefiR a avut 864 de beneficiari copii (intre 0-17 ani) si 1151 de beneficiari adulti.

| Date beneficiari
    beneficiarii indirecti :copii, parinti, autoritati locale, adica membrii celor 12 comunitati implicate in proiect.

| Activitati
    In educatie au fost implementate programe de tip scoala dupa scoala; instruiri pentru profesori, pentru imbunatatirea competentelor si abilitatilor acestora. De asemenea, au avut loc activitati psihosociale de educatie pentru sanatate si educatie parentala (realizate de Terre des hommes).
A doua componenta a programului a vizat cresterea accesului la servicii de asistenta medicala de calitate in comunitati defavorizate. Au fost create 3 centre noi in perioada ian 2018-dec 2019. S-a lucrat pentru imbunatatirea calitatii serviciilor de asistenta medicala - instruire pentru profesori(Tdh), instruire pentru personalul medical(Sastipen), elaborarea unui curriculum de sanatate(Tdh); A crescut gradul de alfabetizare in sanatate in rândul membrilor comunitatii prin campanii de sanatate.
In dezvoltarea comunitara, metodele participative au ajutat comunitatile sa invate treptat si sa dobandeasca incredere in propriile capacitati, descoperind progresiv ca pot lua masuri reale pentru imbunatatirea situatiei comunitatii. Actiuni implementate: 29 de initiative au fost implementate in parteneriat cu autoritatile locale; in 10 comunitati si-au crescut nivelul de abilitare; 18 cereri au fost initiate in afara proiectului (50% au avut succes).
O experienta de succes a fost componenta de dezvoltare economica prin sustinerea a 30 de familii sprijinite prin zefiR pentru a dezvolta 24 de activitati generatoare de venit si 6 intreprinderi


| Rezultatele proiectului
    Pana la finalul proiectului, consortiul a reusit sa reduca cu 72% decalajul in rezultatele scolare intre copiii care participa la programul de scoala dupa scoala si ceilalti elevi. S-a obtinut reducerea ratei de abandon cu 51% pentru nivelul de invatamânt secundar inferior si cu 89% pentru nivelul primar.
In plus, proportia de parinti romi participanti in cadrul consiliilor decizionale din scoala a crescut cu 23%.
Centrele medico sociale, sustinute de campaniile informative periodice de sanatate, au reusit sa imbunatateasca accesul pentru 3475 de copii si 450 de mame la serviciile de sanatate.
18 propuneri au fost initiate in afara proiectului zefiR si jumatate dintre ele au avut succes. 5 grupuri initiative au devenit ONG-uri formale, iar 3 ONG-uri (Slatina, Piatra Olt si Bumbesti Jiu) au devenit parte a Coalitiei Nationale pentru Incluziunea Romilor care sustin dezvoltarea noii strategii de incluziune a romilor.
Un pachet de capitalizare a serviciilor integrate a fost realizat de cele trei consorții finantate in cadrul Programul de cooperare Elvetiano-Roman – Fondul privind incluziunea romilor și a altor grupuri vulnerabile(RIF) și a fost prezentat Ministerului Muncii;
O propunere de politici publice cu privire la programul de invatamant „scoala dupa scoala” a fost realizata de cele trei consortii RIF și a fost inaintata Ministerului Educației și membrilor Parlamentului de la Comisia Educatiei.
Numele proiectului zefiR este simbolic pentru o schimbare lenta, usoara, dar persistenta (incepe cu z de la zigeuner, se termina cu R de la rom).





| Bugetul
    3,626,870

| Parteneri
    Fundatia Terre des hommes, Amare Romentza Roma Center, Agentia Impreuna pentru Dezvoltare Comunitara, Fundatia PACT - Parteneriat pentru actiune si transformare comunitara, Fundatia Pestalozzi România, Habitat pentru Umanitate, Sastipen, Fundatia NESsT România - Echipa non-profit pentru intreprindere si auto-sustenabilitate

| Website proiect
    https://www.tdh.ro/ro/zefir





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes