close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Initiative in adaugarea componentei suportului juridic in cadrul serviciilor de ingrijire paliativa in Romania



| Organizator:
    Fundatia HOSPICE Casa Sperantei
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Urmareste imbunatatirea calitatii vietii persoanelor din servicii de ingrijiri paliative si a familiei, prin acces la informatii, consiliere si reprezentare in vederea obtinerii drepturilor garantate de lege. Standardele de ingrijiri paliative in Romania, create in 2009 de Fundatia Hospice Casa Sperantei, stipuleaza sarcinile si competentele, inclusiv aspectele juridice care pot fi indeplinite de catre un asistent social in domeniul ingrijirilor paliative. Asistentul social este mediator intre pacient si institutiile guvernamentale, informeaza, sustine si actioneaza direct la serviciile comunitare, in funcție de nevoile pacientului si familiei. Nevoia de sprijin juridic este complexa si multidisciplinara, vizeaza pacientul si familia pentru ca avem de a face cu o paleta vasta de probleme.

| Scopul proiectului
    Scopul: servicii-suport legal oferite pacientilor incurabili si familor lor.Obiectiv: Identificarea nevoilor juridice si suport in obtinerea drepturilor pentru pacienti din IP; studiu retrospectiv / interventiile asistentilor sociali la institutiile publice/private (2010-2015), pentru obtinerea drepturilor pacientilor/apartinatorilor; in 2016, intervievati 30 de beneficiari din IP pentru a le identifica problemele si obtine drepturile. In urma studiului: existenta barierelor in sistemul de obtinere al drepturilor, birocratia care blocheaza, comunicare deficitara,lipsa implicarii autoritatilor

Initiative in adaugarea componentei suportului juridic in cadrul serviciilor de ingrijire paliativa in Romania Initiative in adaugarea componentei suportului juridic in cadrul serviciilor de ingrijire paliativa in Romania Initiative in adaugarea componentei suportului juridic in cadrul serviciilor de ingrijire paliativa in Romania

| Aria geografica
    Brasov, Bacau, Bihor si Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul a vizat extinderea serviciilor existente de ingrijire paliativa prin adăugarea componentei de sprijin juridic, imbunatatind astfel ingrijirea pacientilor cu boli grave. Proiectul a venit în sprijinul pacientilor din serviciile de ingrijiri paliative si a oferit suport legal in situatiile in care asistentii sociali sunt limitati de prevederile legale. Dorim să sensibilizam autoritătiile decizionale privitor la nevoia de suport juridic a pacientilor cu boli cronice progresive aflati in servicii de ingrijiri paliative, partenere in proiect si acces facil in obținerea drepturilor juridice și sociale.Proiectul de cercetare realizat, a identificat problemele legale cu care se confrunta pacientii cu boli cronice progresive, in contextul legislativ actual. S-a creat si aplicat un model de sprijin juridic, in scopul de a imbunatați accesul la asistenta juridica/servicii pentru pacientii cu boli cronice. A fost angajat cu ½ norma un avocat care a preluat cazuri juridice complexe si s-au organizat periodic intalniri cu pacientii care au primit consultatii informationale. S-a evaluat nevoia de sprijin juridic in randul pacientilor/apartinatorilor din serviciile de ingrijire paliativa.

| Date beneficiari
    Beneficiari directi: 120 de beneficiari- 55 beneficiari copii

| Date beneficiari
    45 adulți si insotitori/apartinatori ai pacientilor cu boli incurabile

| Activitati
    Realizarea unui studiu retrospectiv privind interventiile asistentilor sociali la institutii, intre 2010-2015, pentru obtinerea drepturilor pacientilor si in anul 2016 au fost intervievati 30 de pacienti aflati in evidenta Hospice Casa Sperantei pentru identificarea problemelor intampinate de acestia pentru a-si obtine drepturile. Contractarea unui avocat care sa vina in sprijinul Fundatiei. Dezvoltarea unui model de suport legal bazat pe datele rezultate din cercetarile stiintifice, a experientei profesionale a asistentilor sociali si a avocatului.

Publicarea unor materiale informative cu privire la etapele necesare obtinerii drepturilor, ce au fost distribuite in comunitate, la institutii pentru a se face cunoscute aspectele cu care pot ajuta beneficiarii. Articole publicate cu privire la drepturile pacientilor si a familiei. Crearea unui forum pe www.infopaliatie.ro, unde pacientii isi pot impartasi experientele privind drepturile legale. Activitate de mentorizare de catre avocatul implicat in proiect. Timp de 3 luni asistentul social a primit indicatii cu privire la inregistrarea, trierea cazurilor pliabile pentru actionare in instanta. Intalniri regulate intre membrii echipei si intalniri intre pacienti/familie si echipa de proiect, ca raspuns al cererii din partea pacientilor. Organizarea unei intalniri la sediul Baroului Brasov, pentru sprijin in includerea suportului juridic in serviciile de ingrijire paliativa.


| Rezultatele proiectului
    Sesiuni de educare si informare pentru pacientii din serviciile de ingrijiri paliative si apartinatorii acestora. Mediatizarea informatiilor si reprezentarea pacientilor la institutii publice/private de catre asistentii sociali si avocat. Au fost preluati in serviciul juridic 120 beneficiari, in perioada 2015-2019, pentru care s-a oferit asistenta juridica. 637 beneficiari au fost sprijiniti social pentru obtinerea drepturilor legale. S-a mentinut modelul de asistenta juridica creat pentru serviciile de IP si extinderea modelului creat in alte 3 judete, au reprezentat beneficiarii in instanta de judecata, sustinuti de avocati implicati in parteneriat. 2 furnizori de IP sunt interesati in aplicarea modelului juridic pentru ca au identificat necesitatea suportului legal. Au avut loc intalniri locale în cele 3 centre, pentru intierea colaborarii si identificarea modalitatii in care poate fi replicat proiectul, identificarea specialistilor juridici, in scopul mentorizarii activitătii juridice, s-a oferit suport, consiliere juridică, din partea echipei de proiect. Au fost realizate 9 materiale informative: procedura de tutela/curatela/punere sub interdicitie/procedura pentru obtinere certificate de handicap copii/adulti, pensie de invaliditate, schemă de procedura pentru profesii juridice, aplicata in serviciile de IP, colaborare juridica asistent social- profesii juridice in ingrijiri paliative, brosura despre dinamica suportului social oferit pacientilor in 2010-2015 cercetare stiintifică despre proiect, postere in Conferinte nationale si internationale de specialitate.

| Bugetul
    700000

| Parteneri
    Fundatia Hospice Casa Sperantei Brasov si Bucuresti, Fundatia “Emanuel” Oradea, Fundatia “Lumina” Bacau, Open Society Fundation. Baroul avocatilor Brasov.

| Website proiect
    http://www.studiipaliative.ro/proiecte/asistenta-juridica-pentru-pacientii-hospice-osi/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes