close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Romania Curata



| Organizator:
    Societatea Academica din Romania
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Lipsa responsabilitatii publice, a transparentei si raspandirea coruptiei afecteaza nu numai imaginea Romaniei, ci si buna guvernare, calitatea serviciilor publice disponibile si chiar statul de drept. Initiativa unei Aliante pentru o Romanie Curata a pornit de la ideea, exprimata si in manifestul lansat la acea vreme, ca daca Romania ca deveni vreodată un stat performant, capabil sa atinga potentialul sau in Uniunea Europeana, acest lucru se va intampla doar printr-o alta relatie intre stat si societate, una bazată pe încredere reciprocă. S-au promovat, astfel, principiile unei bune guvernari, pe care SAR se sustine si astazi.

| Scopul proiectului
    Obiectivul general al ARC este dezvoltarea capacitatii de monitorizare a bunei guvernari si consta in sprijinirea dezvoltarii si activarii comunitatii anticoruptie ce cuprinde atat organizatii, cat si indivizi.
Obiective specifice: Supravegherea integritatii publice, cresterea participarii civice la nivel local in toate judetele tarii si în Bucuresti, cresterea capacitatii organizatorice si de comunicare a organizatiilor partenere


Romania Curata Romania Curata Romania Curata

| Aria geografica
    Toate orasele si judetele puteau participa

| Rezumat
    Pornind de la ideea ca lipsa de transparenta si coruptia afecteaza in mod negativ buna guvernare, SAR a initiat Alianta pentru o Romanie Curata, o coalitie larga formata din ONG-uri, jurnalisti, cetateni activi si alte grupuri, cu scopul de a monitoriza si combate abuzuri ale autoritatilor. In perioada sa de implementare, proiectul a strans un numar record de accesari pe portalul www.romaniacurata.ro, ajuns pe primul loc ca audienta masurata de Trafic.ro la categoria organizatii nonguvernamentale. Proiectul a strans in jurul sau 500 de voluntari, inclusiv nume consacrate si un numar mare de jurnalisti din intreaga tara, devenind cel mai extins program de acest gen al societatii civile din Romania. Cea mai mare realizare a proiectului a fost crearea unei retele nationale de monitori care supravegheaza autoritatile si semnaleaza eventuale nereguli, ajungandu-se, pe parcursul implementarii proiectului, chiar in instanta. Aceasta este compusa din persoane provenind din toate mediile de viata si de activitate: ONG-uri, firme si afaceri, presa si simpli cetateni activi, preocupati de soarta comunitatii lor si care inteleg nevoia pentru buna guvernare.

| Date beneficiari
    Apelul lansat de SAR catre toti cetatenii interesati de o societate normala a atras contributii voluntare tocmai de la cetatenii pe care proiectul viza sa-i ajute. Astfel, acestia au devenit activi si in implementarea proiectului si in solutionarea problemelor semnalate.

| Rezultatele proiectului
    La finalul perioadei de implementare, ARC devenise un site de asistenta bine cunoscut si sprijinit in mass-media si de catre publicul larg, fiind adesea citat si dat ca exemplu pozitiv. Comunitatea de monitorizare se consolidase si era in continua crestere. Probabil ce mai mare realizare a ARC a fost faptul ca a castigat fiecare proces in care a fost implicata, fapt important pentru ca a creat precedente in aplicarea legilor privind liberul acces la informatii, fapt care a ajutat si incurajat si cetatenii si alte ONG-uri sa ia atitudine. In plus, subiectele tratate de Romania Curata au devenit inclusiv teme de dezbatere nationala.
ARC a reusit sa capete sprijinul comunitatii jurnalistice, formand o retea nationala de jurnalisti care tratau subiecte precum buna guvernare si lupta impotriva coruptiei. In plus, contributiile din partea cetatenilor, firmelor, activistilor, demnitarilor si altor organizatii au ajutat Romania Curata sa devina un etalon al angajamentului civic in Romania.
Cu aportul lor si al tuturor celor implicati activ in sustinerea initiativei, portalul Romania Curata a reusit sa adune peste un milion de vizualizari pana la finalul perioadei de implementare. Succesul proiectului se reflecta in faptul ca acesta a continuat pe parcursul anilor 2013 si 2014 desi sursele de finantate s-au diminuat.


| Bugetul proiectului (in RON)
    512595,27

| Parteneri
    Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Academia de Advocacy, Centrul pentru Jurnalism Independent, Societatea Timisoara, Cartel Alfa, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Edu-Cer, Alma Mater, Grupul pentru Reforma Universitara, Asociatia Culturala Ariergarda, Salvati Bucurestiul, Centrul Roman pentru Politici Europene.

| Website-ul proiectului
    www.romaniacurata.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes