close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



„În echilibru – prevenirea consumului de substanțe toxice în rândul adolescenților”



| Organizator:
    Fundația Tineri pentru Tineri
| Sectiune:
    Apărarea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Tineri pentru Tineri a adresat subiectul consumului de droguri, la începutul anilor 2000, cu modul integrat în programul de bază adresat adolescenților. Cu toate acestea, urmărind nevoile urgente din sănătatea reproducerii, am abandonat modelul de intervenție care să țintească explicit consumul de droguri, concentrandu-ne pe dezvoltarea factorilor suportivi ce țin de abilități de viață și socializare.
Odata cu mediatizarea intensivă a problematicii și a contextul pandemic care a condus către modificări ale consumului în rândul adolescenților (medicamente psihiatrice), solicitările din mediul școlar au crescut semnificativ, iar pentru TpT, ca organizație dedicată prevenirii în sănătatea adolescenților, acest proiect a fost chemarea pentru o intervenție care să fie pilotată și verificată până ajunge la standardizare și ulterior, la scalare


| Scopul proiectului
    Proiectul a avut ca scop sa contribuie la reducerea consumului de droguri în rândul adolescenților, prin dezvoltarea și testarea unui model de educație preventiva cu aplicabilitate în școli.
O1. Îmbunătățirea cunoștintelor și clarificarea atitutidinilor cu privire la consumul de droguri prin instruirea a 20 de consilieri scolari și a 20 de educatori între egali
O2. Dezvoltarea unui model educațional pentru adolescenți prin realizarea de 8 focus-grupuri locale cu liceeni și studenți
O3. Informarea cu privire la consumul de droguri prin activități de educație desfășurate în liceele din București


„În echilibru – prevenirea consumului de substanțe toxice în rândul adolescenților” „În echilibru – prevenirea consumului de substanțe toxice în rândul adolescenților” „În echilibru – prevenirea consumului de substanțe toxice în rândul adolescenților”

| Acoperire
    București

| Rezumat
    Empatie, încredere, onestitate sunt principalele nevoi ale tinerilor adresate în proiectul „În echilibru” care a contribuit la reducerea consumului de droguri în rândul adolescenților, prin dezvoltarea unui model de educație, cu aplicabilitate în școli și în alte medii non-formale.

Din experiența directă de lucru cu tinerii, organizația a constatat intensificarea comportamentului de consum în perioada adolescenței, deja cunoscută pentru dorința de experimentare și de testare a multor comportamente cu risc. Identificând nemulțumirea față de eficiența programelor deja existente, proiectul a venit în sprijinul programelor educaționale derulate în școli, și a recunoașterii problemei de către decidenți la adevărata dimensiune.

Pornind de la programele de prevenire prin educație pentru sănătate, strategia proiectului s-a materializat în mai multe direcții complementare. Primul pas a fost explorarea informațiilor, atitudinilor și nevoilor pe care adolescenții 15+ le au cu privire la consum prin organizarea a 9 focus grupuri și implicarea a 82 de liceeni, activitate ce a generat principalele mesaje și abordări din zona educațională. În paralel, cu sprijinul unui expert recunoscut în problematică, s-au realizat două instruiri de câte 10-12 ore cu două grupuri intermediare importante de adulți: 20 de consilieri școlari și 22 de educatori între egali, voluntari în organizație. Au fost aprofundate și clarificate politicile și intervențiile legate de consum, într-o perspectivă etică asupra intervențiilor de prevenire prin educație și cu respect față de drepturile omului în rândul celor care derulează activități cu liceenii. În urma acestor activități, a fost creat modelul educațional de prevenire care a fost pilotat către 166 de adolescenți din 6 unități școlare din București.


| Date beneficiari direcţi
    20 tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au participat la seminar dedicat reducerii consumului de droguri desfășurat pe 2 zile (12 ore )
23 adulți de sprijin și consilieri școlari au participat la seminar dedicat reducerii consumului de droguri desfășurat pe 2 zile (10 ore )
82 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani au participat la consultările organizate cu privire la intervențiile educaționale. (9 consultări x min. 3 ore)
6 unități școlare de nivel liceal au beneficiat de un program educațional cu privire la prevenirea și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri;
166 de tineri/ adolescenți au beneficiat de un atelier (2/3 ore) pentru prevenirea și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri;
12 adulți, experți în domenii conexe au participat la un eveniment de instruire, schimb de experiență și stabilire metode de scalare (fără echipa de management și expert seminar, 7 pers.)
25.320 de impresii obținute în cadrul activității de comunicare în social media.


| Activitati
    Proiectul a început odată cu activitatea de instruire, în cursuri separate, a consilierilor școlari și voluntari-educatori ai organizației, care au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru derularea activităților am colaborat cu un expert în programele de reducere a riscurilor - Dr. Marian Ursan, care să ne furnizeze, pe întregul parcurs al derulării proiectului o înțelegere mai profundă a politicilor și intervențiilor legate de consumul de droguri, cu o perspectivă etică și cu respect al drepturilor omului.
În cadrul metodologiei de cercetare au fost organizate 9 focus grupuri pentru 82 de tineri, inclusiv interviuri individuale, utilizate pentru a obține perspective detaliate și nuanțate. Toate aceste activități de cercetare au stat la baza creării unei extensii a instrumentului educațional, care sprijină discuția despre consumul de droguri și dezvoltă înțelegerea echilibrată a subiectului și a comportamentelor responsabile.
În urma dezvoltării metodologiei de intervenție în școală, am desfășurat 11 ateliere care au ajuns la 166 de tineri. Aceste ateliere au făcut parte din pilotarea intervenției la nivel educațional – ciclul liceal și ne-au oferit certitudinea scalării programului. Studiile de caz utilizate în instrument, i-au sprijinit să exploreze situații din viața reală, extrăgând lecții despre consumul problematic de droguri, despre relațiile persoanele cu cei din jur și sprijinul pe care îl pot oferi, cât și despre comunicarea eficientă în contexte de conflict.


| Rezultatele proiectului
    Parteneriatul cu cei 20 consilieri școlari care înțeleg subiectul în profunzime, a permis accesul elevilor la intervenții educaționale adaptate la nevoile acestora și care mențin un standard global asupra tematicii de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri. Aceștia au avut parte de o experiență transformatoare, prin care au putut completa puzzle-ul tematicii și au reflectat la propriile intervenții pe care le adresează în școală.
La nivel organizațional, proiectul a adus o contribuție semnificativă la creșterea înțelegerii problemei de consum în rândul tinerilor și a permis extinderea unui instrument educațional care permite adresarea comportamentelor de reducere a riscurilor. Inclusiv la nivel de formatori și educatori TpT, proiectul a adus o pregătire semnificativă în adresarea subiectului într-o manieră etică și incluzivă față de persoanele afectate de consumul de droguri.
Tinerii implicați în proiect au beneficiat de o experiență care a contribuit la dezvoltarea lor personală pe mai multe planuri. Aceștia au putut conștientiza riscurile consumului de droguri și au explorat limite personale recomandate pentru menținerea unui stil de viață echilibrat; au interacționat cu un instrument educațional care dezvoltă abilități de comunicare și pentru o parte chiar de înțelegere a unor concepte/ cuvinte de bază cum ar fi apartenență, reputație, vulnerabilitate, control și limite personale. Experiențele proiectului au oferit tinerilor oportunitatea de a-și clarifica atitudinile individuale recomandate pentru prevenirea riscurilor și de a se exprima liber.


| Parteneri
    n/a

| Despre organizator
    Sub sloganul #CrestemTineriBine, lucrăm ca tinerii din România să fie mai educați, mai sănătoși, mai conștienți de ei înșiși. Suntem o organizație neguvernamentală, înființată în 1991 și ne urmărim constant și etic misiunea de acces universal la educație și servicii de calitate în sănătatea sexuală și de implicare în problematica socială a tinerilor din România, ajungând asrăzi să avem instrumente educaționale pentru comportamentele cu risc în adolescență: sex, droguri, violență.

| Website proiect
    n/a



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->