close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Winterization - Aducem căldură în casele oamenilor sărmani



| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Dezvoltare economică și socială
| Problema de fond
    Sărăcia energetică este una dintre problemele grele cu care se confruntă multe familii din mediul rural din România. Fără un sistem de încălzire iarna și fără energie electrică, multe case sunt aproape un pericol pentru părinți și copii. Sănătatea copiilor este afectată de temperaturile scăzute din timpul iernii din interiorul locuinței.

Din cauza sobelor făcute ad-hoc, copiii se îmbolnăvesc de astm pentru că sunt expuși unui mediu nesănătos în casă provocat de fum. Majoritatea caselor au o infrastructură precară care nu rezistă la temperaturile iernii și frigul intră foarte repede pentru că nu sunt izolate. Vorbim despre case cu tâmplărie veche din lemn, acoperișuri stricate, podele făcute pe pământ, surse de căldură fără randament termic, familii cu venituri reduse incapabile să investească in reparații profesioniste.


| Scopul proiectului
    Scop: Protejarea celor mai vulnerabile familii de provocările iernilor grele și friguroase

Obiectiv 1: Îmbunătățirea infrastructurii a 60 de case și a sistemelor de încălzire prin înlocuirea sobelor, schimbarea geamurilor și ușilor, reparații ale caselor, izolarea caselor. Asigurarea a 30 de familii cu lemne de foc.

Obiectiv 2: Dezvoltarea abilităților de viață și profesionale pentru 30 de adulți pentru îmbunătățirea perspectivelor de angajare.

Obiectiv 3: Dezvoltarea abilităților parentale a 45 de părinți despre sănătate, educație și protecția copilului.

Proiectul a inceput in 2017.


Winterization - Aducem căldură în casele oamenilor sărmani Winterization - Aducem căldură în casele oamenilor sărmani Winterization - Aducem căldură în casele oamenilor sărmani

| Aria geografica
    comuna Rebricea, județul Vaslui

| Rezumat
    Proiectul Winterization a oferit soluții sustenabile pentru cele mai sărace 60 de gospodării din comuna Rebricea.

Abordarea proiectului a combinat intervenția directă de îmbunătățire a condițiilor de locuire pentru 60 de familii cu cursuri de formare profesională pentru adulți pentru a-și găsi un loc de muncă și cu cursuri de educație parentală și de gestionare a gospodăriei pentru a crește nivelul de protecție și de bunăstare a copiilor în familii.

În satele din comuna Rebricea, multe familii trăiesc în condiții improprii de locuire, casele sunt construite din cărămizi de lut care nu rezistă la temperaturile scăzute din timpul iernii, nu au nici o izolare termică și frigul intră în casă pe la geamuri, uși și podelele făcute din pământ. Toți membrii familiei sunt expuși la frig pe perioada iernii, în special copiii, și îmbolnăvirile sunt foarte dese.

Majoritatea acestor case se încălzesc la sobe care sunt ori foarte vechi ori stricate fiind periculoase. Pe lângă acest lucru, părinții nu își permit să cumpere lemne de foc și folosesc cauciucuri vechi, articole din plastic și gunoaie pentru a face focul, materiale care creează un fum negru, gros și foarte toxic. Mai mulți membri ai familiei locuiesc în aceeași cameră pentru că nu își permit să încălzească mai multe camere, dacă au. Din cauza coșurilor de fum stricate sau chiar a lipsei lor, uneori familiile se intoxică cu fum sau acoperișurile iau foc.

Prin acest proiect, ne-am dorit să ajutăm 60 de familii să își îmbunătățească sustenabil locuințele în funcție de nevoile fiecăreia prin instalarea sobelor, tâmplăriei PVC, materiale de construcții și lemne pentru foc. Și să îi ajutăm să își găsească un loc de muncă pentru a avea strictul necesar pentru bunăstarea familiei.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți: 60 de familii vulnerabile din comuna Rebricea - 438 persoane: 222 adulți (părinți și rude care trăiesc în aceeași casă precum bunici, frați, unchi care au beneficiat în mod direct de intervenția proiectului): 106 bărbați, 116 femei + 216 copii: 106 băieți, 110 fete. Criteriile de selecție au fost cele care demonstrau vulnerabilitatea familiei: familii cu un venit lunar mai mic de minimul pe economie, familii fără locuri de muncă, familii cu resurse gospodărești limitate, familii numeroase, familii monoparentale; și a condițiilor de trai: casă fără infrastructură de încălzire, fără sobă funcțională, fără posibilitatea de a cumpăra lemne de foc pe durata iernii, acoperiș, ferestre, uși și pereți deteriorați.

| Date beneficiari
    Nu au fost beneficiari indirecti.

| Activitati
    1. La începutul fiecărui an au fost selectate câte 30 de familii beneficiare. Identificarea familiilor a fost decisă în urma unei evaluări a nevoilor și pe baza criteriilor de selecție convenite de comitetul de selecție format la nivelul comunității-primar, viceprimar, secretar, asistent social și 2 angajați World Vision.

2. Coordonatorul proiectului a discutat cu fiecare familie pentru a face o evaluare reală a nevoilor și pentru a decide ce măsură de sprijin va fi luată mai întâi: furnizarea de lemn de foc sau una din cele trei opțiuni de sprijin.

Proiectul a oferit 3 opțiuni de sprijin pentru familiile selectate:
- Materiale de construcție în funcție de nevoia identificată. Unii beneficiari au construit noi spații de locuit, alții au izolat casele, alții au reparat/înlocuit acoperișul;
- Tâmplărie din PVC;
- Sobe.

3. Cursurile de calificare organizate pentru tineri și adulți au fost identificate și selectate cu ajutorul reprezentanților AJOFM Vaslui. Cursurile s-au bazat pe ofertele identificate de piață și pe șansele găsirii unui loc de muncă după absolvire. Astfel, s-a ales cursul pentru meseria de dulgher și parchetar și cursul de gătit. Ambele calificări aduc multiple avantaje pentru absolvenți: angajare și utilizarea abilităților în gospodărie.

4. Coordonatorul și partenerii locali au ținut sesiuni de educație parentală despre sănătate (asistent medical), educație (profesor) și protecția copilului (asistent social) pentru beneficiarii proiectului.


| Rezultatele proiectului
    - 60 de familii (obiectivul de 30 de familii a fost depășit) au primit lemne de foc
- 24 de familii au primit materiale de construcție (pentru extindere și/sau izolare) și plăci de tablă pentru acoperișurile stricate
- 18 de familii au primit tâmplărie din PVC cu geam/uși termopan
- 18 de familii au primit sobe noi. Sobele sunt acum folosite pentru încălzire și pentru gătit.

Suportul oferit a sporit confortul familiilor pentru că asigură și acum încălzirea caselor. 80% dintre beneficiari au declarat sănătatea copiilor îmbunătățită datorită condițiilor de viață mai bune pentru întreaga familie, 100% au declarat că au confort termic mai bun în timpul iernii. Toate familiile au declarat că vor folosi lemne de foc pentru încălzire pentru sănătatea familiei.

- 15 persoane au participat la cursul de calificare de tâmplar și parchetar
- 17 persoane au participat la cursul de bucătar

Toate cele 32 de persoane (obiectivul de 30 de beneficiari a fost depășit) au absolvit cursurile și au primit o diplomă recunoscută pe piața muncii cu care să își găsească un loc de muncă.

Dintre cei 7 absolvenți a cursului de tâmplar și parchetar care nu aveau inițial loc de muncă, în dec 2020, 1 și-a găsit deja un loc de muncă, iar ceilalți 6 intenționau să fie angajați în viitorul apropiat. 80% dintre beneficiarii de cursuri au menționat că aplică noile abilități în propriile gospodării.

- 45 de părinți au participat la sesiunile despre creșterea și educarea copiilor.

Peste 50% din cei 45 de părinți și-au îmbunătățit cunoștințele cu privire la îngrijirea copiilor.


| Bugetul
    400000

| Parteneri
    Primăria Comunei Rebricea

| Website proiect
    www.worldvision.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes