Participanti & Proiecte
Leaders for Justice
|
Organizator: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est, Fundația Konrad Adenauer |
|
Sectiune: Sănătate |
Programul Leaders for Justie a fost inițiat în 2010 pentru a răspunde nevoii acute de leadership, etică și colaborare între profesioniștii dreptului din România. Sistemul juridic era marcat de fragmentare, lipsa unei culturi a integrității și insuficienta pregătire practică a tinerilor juriști. Analiza nevoilor beneficiarilor s-a bazat pe interacțiuni cu mediul academic, societatea civilă și profesioniști din justiție, evidențiind carențele în abilități de leadership, etică profesională și cooperare interprofesională.
| Scopul proiectului
Scopul este formarea unei comunități de juriști motivați, capabili să aducă schimbări pozitive în sistemul de justiție, să promoveze valorile statului de drept şi să preia roluri cheie în sistemul de justiție, dar și în administrația publică, mediul privat sau societatea civilă.Obiectivele includ:dezvoltarea abilităților de leadership, etică și management:încurajarea dialogului și cooperării între profesiile juridice;împlementarea de proiecte juridice, civice și educaționale cu impact real în societate:crearea unei rețele de sprijin și mentorat pentru noi generații de specialişti în drept.



| Acoperire
România
| Rezumat
Leaders for Justice (LfJ) este singurul program de leadership pentru tineri juriști (22-35 ani) din România. Formarea juridică tradițională este preponderent teoretică, omite dezvoltarea competențelor practice esențiale, precum vorbirea în public, luarea deciziilor, managementul echipelor, proiectelor și schimbării, gestionarea conflictelor, creativitatea sau feedbackul.
Obiectivele programului sunt formarea susținută a tinerilor juriști, dezvoltarea abilităților de leadership, etică profesională și promovarea valorilor statului de drept. Programul urmărește consolidarea unei comunități interdisciplinare de profesioniști deschiși la cooperare și dedicați schimbării pozitive în justiție și societate.
Activitățile implementate includ un proces de selecție riguros (18-20 participanți/an) și sesiuni de training pe teme precum luarea deciziilor, comunicare, inteligență emoțională, managementul proiectelor și schimbării, lucru în echipă. Comunitatea LfJ a dezvoltat zeci de proiecte cu impact: educație juridică, sprijin juridic pentru ONG-uri și media independentă, programe de mentorat și inițiative civice.
Rezultate obținute: LfJ a format o comunitate de peste 300 de membri activi, profesionişti în toate domeniile de drept, dintre care mulți au preluat poziții de conducere în instituții-cheie. Inițiativele comunității au fost transformate în peste 20 de proiecte de grup și alte zeci de proiecte individuale, implementate informal sau prin Asociația LiderJust, fondată de absolvenți în 2011. Schimbul constant de idei între profesii și impactul direct asupra instituțiilor și organizațiilor unde activează membrii LfJ contribuie la un sistem de justiție mai transparent, etic și eficient.
| Date beneficiari direcţi
Programul se adresează tinerilor juriști (22-35 ani) aflați în primii ani de carieră, inclusiv judecători, procurori, avocați, consilieri juridici, juriști în ONG-uri, administrație publică, mediul privat, ofițeri de poliție, notari și asistenți universitari. Anual, sunt selectați 18-20 de participanți, iar comunitatea LfJ numără peste 300 de membri activi.
| Activitati
Procesul de selecție (apel la candidaturi, preselectare de dosare, interviuri și selecția finală a 18-20 de participanți anual).
Sesiunile de training (4 zile/sesiune):
Sesiunea 1-Viziune şi creativitate.Misiune şi valori comune
Sesiunea 2-Cum să lucrezi în echipă şi să conduci o echipă.Povestea lui Eu vs. Noi.
Sesiunea 3-Abilităţi de Comunicare şi înteligenţă emoţională.
Sesiunea 4-Managementul schimbării şi arta de a lua cele mai bune decizii.
Sesiunea 5-Managementul proiectelor.Instrumente care fac diferenţa.
Sesiunea 6-Ce mai ai nevoie să ştii pentru a devein un lider bun.
Vizita de studiu la Berlin: 5 zile în care participanții descoperă sistemul de justiție german prin întâlniri cu decidenți, vizite la instituții relevante din Berlin, la ședințe de judecată (civil și penal).
Întâlnirea Anuală a comunității LfJ cu ateliere interne
Evenimente de comunitate în București: 15-20 pe an (discuții deschise, ateliere, traininguri, grupuri de lucru).
Proiecte de grup: a) Oamenii Dreptăţii (3-5 spectacole de storytelling/an care „democratizează” ideea de dreptate, prin poveşti spuse de jurişti, jurnaliști, activiști sau artiști care dau oamenilor curajul să se implice în situații în care văd nedreptate în jurul lor: în comunitățile în care trăiesc, la școală, la birou sau acasă;
b) SAVVY-2024: program pentru studenţii la drept și Academia de Poliție de prevenire a violenței sexuale
c) Drept în Carieră-2024:program de dezvoltare personală și mentorat pt 25 de studenți la drept
| Rezultatele proiectului
În perioada 2022-2024, LfJ a continuat să aibă un impact semnificativ asupra tinerilor juriști, dezvoltându-le abilitățile de leadership, etica profesională și capacitatea de a contribui activ la îmbunătățirea sistemului de justiție.
Rezultate principale:
• trei generaţii noi, cu 61 de juriști selectați și formați printr-un program intensiv de training pe teme esențiale: luarea deciziilor, managementul schimbării, comunicare, leadership și etică profesională.
• Creșterea comunității LfJ la peste 300 de membri activi, facilitând colaborarea interdisciplinară între profesiile juridice.
• Implementarea a peste 10 proiecte cu impact național, printre care cele de educație juridică pentru elevi, mentorat pentru studenți, sprijin juridic pentru ONG-uri și media independentă, precum și inițiative civice precum „Oamenii Dreptății”.
• Organizarea a peste 60 de evenimente, inclusiv dezbateri, traininguri și întâlniri cu decidenți şi experţi în drept, pentru promovarea statului de drept și consolidarea rețelei profesionale a membrilor.
• Creșterea vizibilității și impactului public, prin campanii de conștientizare și evenimente care au ajuns la mii de persoane.
Datorită impactului său asupra statului de drept, programul LfJ a fost selectat de World Justice Project printre cei 30 de finaliști ai competiției internaționale, dintr-un total de 424 de aplicații din 109 țări. Acest lucru confirmă relevanța și eficacitatea programului în promovarea valorilor democratice și a unei justiții transparente.
| Parteneri
Asociația LiderJust, Programul Statul de Drept în Europa de Sud-Est, Fundația Konrad Adenauer,
| Despre organizator
Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al KAS este un program regional, cuprinzând Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kosovo, Croația, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, România și Serbia. Scopul general al Programului Statul de Drept este acela de a sprijini în mod sustenabil construirea și consolidarea unui stat de drept democratic în țările din regiune prin promovarea valorilor democratice, independenţei justiţiei şi a mass-mediei şi respectării drepturilor omului.
| Website proiect
www.lideripentrujustitie.ro