close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Arhipera-arhitectura sociala



| Organizator:
    Fundația pentru o societate deschisă
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Acest program derulat de Fundatia Soros Romania isi propune sa furnizeze un model de interventie urbana si arhitecturala replicabil la nivel national in asezari aflate in saracie extrema, prin prisma principiilor dezvoltarii durabile si sa militeze pentru o arhitectură a interesului public (public-interest architecture) in Romania.

Majoritatea membrilor celor doua comunitati au familii numeroase, avand in medie 3 copii, fara venituri salariale, traiesc in locuinte improvizate, cu grad ridicat de risc.

Atat in cazul constructiilor noi, cat si a celor reabilitate, procedura de identificare a nevoilor a constat in sesiuni de consultare intre beneficiari, arhitect si voluntari, astfel incat constructia sa corespunda numarului de membri ai familiei si varstei acestora, modului de viata.


| Scopul programului
    Scopul programului este imbunatatirea conditiilor de viata in comunitati de romi aflate in saracie extrema, prin construirea de case si facilitarea accesului la servicii sociale.

Obiectivele specifice ale programului sunt:
-Cresterea capacitatii locale prin construirea de case noi si renovarea/consolidarea de locuinte vechi.
-Interventie sociale in domenii precum educatie, sanatate, locuire.
-Implicarea comunitatii in design si in procesul de construire al caselor.
-Crearea unui model de bune practici si sustinerea aplicarii sale de catre autoritatile publice.


Arhipera-arhitectura sociala Arhipera-arhitectura sociala Arhipera-arhitectura sociala

| Aria geografica
    Comuna Dor Marunt, comuna Sarulesti/ judetul Calarasi

| Rezumat
    Doar 40% din populatia roma detine o locuinta in proprietate, conform cercetarii “Legal si egal pe piata muncii pentru comuniatile de romi”, realizata de Fundatia Soros Romania in ianuarie 2011. Aceeasi cercetare arata ca majoritate populatiei rome sta la casa cu curte (88,6%) si un procent semnificativ traieste in locuinte improvizate din paianta sau chirpici.

Arhipera este un program de arhitectura sociala care isi propune imbunatatirea conditiilor de viata in comunitati de romi aflate in saracie extrema, prin construire de case si facilitarea accesului acestora la servicii sociale.

Pana in prezent a fost demarata constructia a 8 case noi si reabilitarea altor 9 in comunitatile de romi din Sarulesti si Dor Marunt, precum si construirea a doua centre comunitare in cele doua comunitati: un after-school in Dor Marunt, un centru medical in Sarulesti.

Alegerea beneficiarilor s-a facut in mod democratic de catre membrii comunitatii, care si-au ales un grup de initiativa care se implica activ in proiecte.

Designul constructiilor a fost propus de un grupul de voluntari Arhipera, studenti la arhitectura si arhitecti, care promoveaza activ conceptul de arhitectura sociala in Romania. Designul caselor este adaptat la necesitatile beneficiarilor in urma unor sesiuni de consultare cu acestia.

Societatea comerciala contractata pentru constructie este o firma locala implicata in proiecte de incluziune sociala prin munca a minoritatii rome din regiune.
Peste 35 de copii sunt implicati in programele centrului educational din Dor Marunt.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai programului Arhipera apartin unor comunitati de romi aflate in saracie extrema din judetul Calarasi, comunele Sarulesti si Dor Marunt.

Demersul se sprijina pe conceptul arhitecturii participative in care grupul tinta nu numai ca intervine in planificarea locuintei, ci contribuie si printr-un numar de 100 de ore la constructia acesteia.

Fiecare membru al familiei care se implica activ in construirea ori reabilitarea propriei locuinte obtine un certificat de calificare profesionala.

In ceea ce priveste construirea celor doua centre sociale, beneficiarii directi sunt romii aflati in situatie de saracie extrema, indirect beneficiind de servicii si ceilalti membri ai comunitatii mixte.


| Rezultatele programului
    Programul se afla la momentul actual in curs de implementare, desfasurandu-se pe o perioada de doi ani. Pana in prezent au fost obtinute autorizatii de constructie, s-a realizat prelungirea drumurilor, a retelelor de apa si electricitate in toate zonele in care au inceput constructiile, au demarat activitatile de regenerare comunitara realizate de Agentia Umanitara Impreuna pentru Ei.

In luna noiembrie 2011 a fost turnata fundatia pentru toate cladirile noi. Toti beneficiarii si-au adus contributia prin munca inca din acest stadiu incipient al constructiei propriu-zise.


| Bugetul programului (in RON)
    498450,00

| Parteneri
    Fundatia Soros Romania, Asociatia Umanitara Impreuna Pentru Ei, Primaria Comunei Sarulesti, Primaria Comunei Dor Marunt

| Website-ul programului
    http://soros.ro/ro/program.php?program=6





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes