Participanti & Proiecte
Festivalul Dunării #CuApeleCurate
|
Organizator: |
|
Sectiune: |
Festivalul Dunării a fost inițiat ca exemplu de bună practică, parte din programul Cu Apele Curate ce vizează reducerea poluării cu plastic a fluviului, o amenințare majoră pentru ecosistemul Deltei și al Mării Negre. Analiza sistemului de gestionare a deșeurilor în zonă a evidențiat deficiențe în sistemul de colectare separată a deșeurilor. Locuitorii Deltei se confruntă cu acces limitat la infrastructura de colectare a deșeurilor, cu oportunități economice reduse și o valorificare insuficientă a patrimoniului cultural. Programul festivalulului a fost conceput pentru a crește gradul de conștientizare, a stimula colaborarea instituțiilor atât la nivel național, cât şi internațional, și a încuraja soluții sustenabile, care să protejeze mediu și să includă valorizarea tradițiilor locale.
| Scopul proiectului
Scopul Festivalului Dunării a fost de a crește gradul de conștientizare şi implicare în problema poluării cu plastic a Dunării și Deltei, promovând soluții sustenabile și implicarea comunităților locale. Obiectivele au inclus: informarea și educarea publicului despre impactul deșeurilor; facilitarea dialogului între comunități, autorități și ONG-uri; încurajarea turismului responsabil, care să sprijine protejarea mediului și promovarea patrimoniului cultural deltaic; consolidarea cooperării transfrontaliere pentru protecția Deltei, în special cu partenerii din Ucraina și Republica Moldova.



| Acoperire
Sulina, județ Tulcea
| Rezumat
Sub sloganul „Dunărea ne privește pe toți, cu drag din Sulina!”, Festivalul Dunării #CuApeleCurate, ediția a doua, a păstrat tema generală legată de importanța reducerii poluării apelor fluviului cu plastic, cu accent pe cantitățile de deșeuri transportate în Marea Neagră și pe importanța cooperării transfrontaliere și trans-sectoriale în perioade de criză internațională, în special cu țările dunărene vecine – Ucraina și Republica Moldova. Evenimentul a avut ca obiective creșterea conștientizării, gestionarea deșeurilor în Delta Dunării, implicarea comunităților locale și promovarea unui turism responsabil.
Pentru atingerea acestor obiective, au fost organizate 3 dezbateri denumite Danube Talks (reunind experți de mediu, jurnaliști, reprezentanţi ai autorităților și ONG-urilor de mediu naționale și internaționale pentru a discuta despre managementul deșeurilor și protejarea Deltei), ateliere interdisciplinare pentru organizațiile din țările dunărene, ateliere educative pentru copii și adulți, proiecții de film și expoziții tematice. Festivalul a inclus plimbări cu caiacele și concerte susținute de ansambluri folclorice locale și trupe naționale.
Rezultatele au constat în expunerea unui public de 2000 de persoane la teme stringente legate de protecția mediului, creșterea gradului de conștientizare asupra pericolului poluării cu plastic, crearea unui spațiu de dialog pentru identificarea soluțiilor comune și promovarea patrimoniului cultural. Festivalul Dunării #CuApeleCurate a evidențiat rolul esențial al educației, cooperării naționale şi internaționale și implicării active în conservarea și protejarea Deltei Dunării.
| Date beneficiari direcţi
Proiectul a vizat mai multe categorii de public, având un impact direct asupra comunităților din Delta Dunării, dar și asupra publicului internațional interesat de protecția mediului. Printre beneficiarii direcți s-au numărat:
Comunitățile dunărene locale – Peste 2000 de participanți din comunitatea locală au beneficiat de ateliere educative, proiecții de film tematice, spectacole stradale și expoziții privind protejarea apelor împotriva poluării cu plastic.
ONG-uri de mediu locale și internaționale – peste 50 de reprezențanți ai ONG-urilor de mediu din România, Germania, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina au fost implicați în activități educaționale și schimburi de bune practici privind protecția Deltei Dunării și gestionarea deșeurilor.
Autoritățile publice locale – Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Bogdan Bulete, a participat activ la discuțiile despre managementul deșeurilor. Studiul prezentat și dezbaterile Danube talks au fost un punct de plecare pentru a îmbunătăți colaborarea între autorități și comunitatea locală.
| Activitati
Pentru implementarea proiectului, activitățile au fost organizate pe etape cronologice, având în vedere obiectivele fiecărei perioade.
Aprilie - mai: S-au realizat planificarea detaliată și pregătirile inițiale, inclusiv identificarea partenerilor și sponsorilor pentru susținerea financiară și logistică. Echipele de lucru au fost create, iar resursele alocate. La cererea Asociației MMV, asociația Ecopolis a realizat o analiză detaliată a sistemului de management al deșeurilor din Delta Dunării. Colaborarea cu Asociația locală Cu drag din Sulina a fost importantă, aceasta susținându-ne și facilitând contactul cu comunitatea locală și autoritățile locale, îmbunătățind astfel eficiența activităților.
Iunie-august: Campania de promovare a proiectului a fost lansată atât online, cât și offline. Au fost produse materiale vizuale, audio și video pentru atragerea publicului țintă.
Septembrie: Desfăşurarea festivalului în perioada 12-14 septembrie și comunicarea programului pe platformele social-media cu actualizări live.
Octombrie: După eveniment, s-a realizat evaluarea acestuia. De asemenea, au fost realizate postări pe platformele de socializare pentru a menține angajamentul publicului și a promova impactul proiectului.
| Rezultatele proiectului
Peste 2000 de participanți, inclusiv 250 de copii din comunitățile locale, au fost direct implicați în activitățile organizate. Aceștia au beneficiat de ateliere educaționale și de informare despre protecția mediului, gestionarea deșeurilor și importanța conservării habitatelor din Delta Dunării.
50 de reprezentanți ai ONG-urilor de mediu din România și din alte 5 țări dunărene, au participat la 3 conferințe #DanubeTalks și la schimburi de bune practici privind gestionarea deșeurilor.
20 de ateliere educative și activități interactive au contribuit la consolidarea conștientizării asupra problemelor ecologice din Delta Dunării și au stimulat implicarea activă a comunității în protejarea acestei zone valoroase.
Cultural, festivalul a reunit 5 ansambluri folclorice, 3 soliste locale și 2 trupe muzicale, promovând tradițiile locale. De asemenea, au fost organizate 4 expoziții de fotografie și sculptură și 2 proiecții de filme educaționale.
Rezultatele studiului privind gestionarea deșeurilor au fost un punct de plecare pentru discuții transfrontaliere, stimulând colaborarea între țările dunărene pentru protejarea ecosistemului.
Am vorbit despre provocările legate de gestiunea deșeurilor și poluarea cu plastic într-un mediu relaxat, în afara sălilor de conferință, și am implicat locuitorii comunității dunărene în identificarea soluțiilor potrivite, într-un cadru mai puțin formal.
Festivalul a fost un exemplu de bună practică: nu am folosit plastic de unică folosință, am oferit apă potabilă gratuit, un meniu vegetarian, iar deșeurile au fost colectate separat.
| Parteneri
Festivalul Dunării a fost organizat în cadrul programului Cu Apele Curate, susținut de Lidl România, de o echipă internațională formată din Asociația MaiMultVerde și H2Org, cu sprijinul BCR și Baden-Wurttemberg Foundation. Parteneri: Asociația Cu Drag din Sulina, Primăria Sulina, Navrom Delta Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Casa de Cultură Sulina. Parteneri media: Radio Delta, Zile și Nopți, Radio Constanța.
| Despre organizator
Înființată în 2008, organizația desfășoară proiecte de împădurire, protecția biodiversității, educație de mediu, transport alternativ și combaterea poluării cu plastic a apelor. Implicăm comunități locale, voluntari și autorități pentru a genera schimbări durabile. Obiectivul nostru este să formăm o comunitate activă, care să contribuie la un mediu mai curat și mai sănătos în România.
| Website proiect
https://danubefestival.org