close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Un nou inceput



| Organizator:
    Fundatia Stanca Veacurilor
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Pe parcursul a 15 ani de activitate desfasurata in penitenciare, in urma discutiilor directe cu detinutii, a consultarii diverselor studii privind psihologia detinutului si a colaborarii cu specialisti din domeniu, am observat ca in majoritatea cazurilor, cauza comiterii faptelor infractionale este lipsa unui sistem de valori bine definit si a abilitatii de a infrunta presiunea anturajului.Astfel, s-a evidentiat faptul ca beneficiarii au nevoie de:
- stabilirea unei scale de valori dupa care sa se ghideze in momentul luarii unei decizii,
- sprijin pentru depasirea momentului de criza cu care se confrunta in momentul realizarii ca este despartit de familie si prieteni pentru o anumita perioada de timp;
-sprijin in mentinerea legaturii cu familia;
-dobandirea unor abilitati practice care sa-i ajute la reintegrarea in familie si societate.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a sprijini persoanele private de libertate in dobandirea unui sistem de valori corect si a abilitatii de se confrunta cu problemele vietii in vederea scaderii recidivei.Obiectivele specifice sunt:
-definirea propriului sistem de valori in raport cu cel al altor persoane;
-Utilizarea adecvate a conceptelor invatate in diferite contexte de comunicare;
-Integrarea valorilor si a cunostiintelor dobandite in structura proprilor atitudini si comportamente;
-Aplicarea aspectelor invatate in viata personala si a comunitatii;


Un nou inceput Un nou inceput Un nou inceput

| Aria geografica
    Constanta, Bacau, Baia Mare, Dej, Gherla, Cluj, Oradea, Deva, Targu Jiu, Bucuresti, Giurgiu, Ploiesti, Targu Ocna

| Rezumat
    Unele din motivele pentru care detinutii recidiveaza sunt lipsa unui sistem de valori corect si a unor abilitati de reintegrare sociala.
Proiectul Un nou inceput este adresat detinutilor si consta in sustinerea unui set de 65 de lectii si activitati practice privind perspectiva crestina referitoare la lume si viata, problemele trecutului si rezolvarea lor, prioritatile si perspectivele noi asupra viitorului. Este aprobat de Administratia Nationala a Penitenciarelor pentru a fi implementat in penitenciarele din toata tara.
Obiective:-dobandirea
-unei imagini de sine corecte,
-unor deprinderi pentru luarea unor decizii corecte in situatii dificile
-si imbunatatirea capacitatii de relationare cu alte persoane
-abilitatilor pentru viata (skills for life)
-capacitatii de a formula si a indeplini obiective smart
-abilitatilor in vederea identificarii unui loc de munca potrivit si aplicarii in vederea obtinerii lui.
Activitati:
-educatie
-consiliere sociala
-informare cu privire la drepturile si obligatiile ce le revin detinutilor
-terapie ocupationala.
Resurse:221 de voluntari (profesori, psihologi, lideri religiosi, oameni de afaceri, ex-detinuti) care contribuie cu fonduri proprii in vederea obtinerii necesitatilor pe care le identifica si 4 angajati.
Rezultate:
Scaderea numarului de detinuti participanti in program care a recidivat,
O mai buna relationare cu colegii de camera,
Imbunatatirea relatiei cu familia.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi participa la discutiile ridicate de subiectele temelor respective si se implica in mod direct in acivitatile practice specifice. La fiecare penitenciar detinutii sunt intrebati de catre departamentul socio educativ daca vor sa participe la acest proiect si pot participa numai cei ce se inscriu. Odata la 12 luni se completeaza chestionare de evaluare si in functie de sugestiile acestora se fac adaptarile necesare implementarii proiectului. Cel mai mare grad de implicare il au in cadrul activitatilor de terapie ocupationala in care fiecare persoana creaza diverse obiecte in functie de creativitatea si talentul sau. Membrii indirecti se implica prin sustinerea morala a celor afalti in detentie.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele pe termen scurt se vad din imbunatatirea relatiilor dintre detinuti si imbunatatirea relatiei cu familia. Din declaratiilor ofiterilor din departamentul educativ al penitenciarelor reiese faptul ca numarul certurilor si batailor din camerele lor a scazut semnificativ si o parte dintre detinuti s-au inscris in programe de alfabetizare. Starea morala si spirituala a acestora s-a imbunatatit considerabil datorita vizitelor efectuate de catre membrii familiei si a de catre voluntarii nostri. Considera ca aceste vizite le demonstreaza ca inca au valoare si ca le pasa si altor persoane de ei. In proiect participa si detinuti care nu au fost vizitati de nimeni timp de peste 10 ani, asa ca acest timp petrecut impreuna cu ei, invatandu-i ceva practic care sa-i ajute sa depaseasca momentele de criza si la o reintegrare in familie si societate mult mai usoara, are o mare importanta in modelarea caracterului si comportamentului lor.
Abilitatile practice de confectionare a diverselor decoratiuni a crescut semnificativ, astfel ca impreuna cu departamentul socio educativ vom incerca organizarea unor expozitii artistice pentru a arata societatii ca si aceste persoane pot fi recuperate si pot crea ceva deosebit de frumos.


| Bugetul proiectului (in RON)
    188500

| Parteneri
    Administratia Nationala a Penitenciarelor, Penitenciarul Poarta Alba, Penitenciarul Bacau, Penitenciarul Rahova, penitenciarul Jilava, penitenciarul Margineni, Penitenciarul Ploiesti, penitenciarul Targsor, Penitenciarul Baia Mare, Penitenciarul Dej, Penitenciarul Gherla, Penitenciarul Cluj, Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Barcea Mare, Penitenciarul Targu Jiu, Penitenciarul Targu Ocna

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes