close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Luna Creativa, editia a III-a



| Organizator:
    Asociatia Create.Act.Enjoy
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Experientele si interactiunile de la ateliere noastre curente ne-au convins ca tanara generatie are nevoie de oportunitati pentru a-si cultiva creativitatea si a-si forma abilitati esentiale in viata, insa care nu sunt incluse in curricula scolara. Atelierele propuse le-au dezvoltat liceenilor abilitati necesare atat in sustinerea examenelor scrise, cat si orale. Nevoia liceenilor de a dobandi experienta in conceperea unui text argumentat sau in sustinerea unui discurs public s-a relevat prin comunicarea permanenta a echipei de proiect cu cadrele didactice. Obiectivele principale propuse, conform problemei detectate, au fost: completarea orizontului de cultura din diversele domenii; crearea de conditii pentru formarea profesionala; asigurarea unui mediu propice exersarii si cultivarii diferitelor inclinatii, aptitudini si capacitati.

| Scopul proiectului
    Scop: Dezvoltarea de abilitati creative prin realizarea de activitati cultural-educationale axate pe tema migratiei, dedicate liceenilor din judetul Cluj, in perioada 16 august – 30 noiembrie 2017.
Obiective specifice: (1) 14 ateliere creative - teatru, film si actorie de film, scriere creativa, gandire critica în media. (2) 2 prezentari cu public ale rezultatelor atelierelor; (3) 3 spectacole de teatru; (4) 1 vernisaj; (5) 1 eveniment „Intalniri Creative”; (6) Implicarea a 10 voluntari in activitatile desfasurate.



Luna Creativa, editia a III-a Luna Creativa, editia a III-a Luna Creativa, editia a III-a

| Aria geografica
    municipiul Cluj-Napoca, municipiul Dej

| Rezumat
    „Luna Creativa - ed. a III-a” este un proiect de educatie non-formala dedicat adolescentilor si realizat in parteneriat cu licee din Cluj-Napoca si Dej. Proiectul ofera gratuit activitati care ii pot ajuta pe adolescenti sa-si descopere noi abilitati creative si chiar sa-i indrume profesional, spre o viitoare cariera in domeiul industriilor creative.

Prin editia din 2018 a Lunii Creative le-am propus liceenilor sa se gandeasca la viitorul lor (#stamsauplecam) si la felul in care se raporteaza fata de fenomenul migrarii din Romania in alte tari. Dezbaterea migratiei a fost stimulata printr-o serie de activitati interactive menite sa-i faca pe adolescenti sa constientizeze importanta unui rol activ in societate, a exprimarii, si a dialogului.

Instrumentele folosite au fost o campanie vizuala – online si in oras (prin afise creative realizate de artisti sau interactive, realizate prin participarea publicului larg), trei spectacole („Eat Me”, „2 femei contemporane” si spectacolul-lectura „Odessa Transfer/American Dream”), 4 tipuri de atelier creative, prezentari ale proiectelor create în cadrul atelierelor de teatru, film si actorie de film, scriere creativa sau gandire critica in media si intalniri creative cu specialisti in domenii de activitate inovatoare (precum MC-ul de eveniment, cluster manager sau artist stradal).
Proiectul a venit in sprijinul dezvoltarii politicilor culturale locale, temele abordate aflandu-se si printre preocuparile si demersurile europene in sectorul artelor performative (ca parte integranta in industriile creative): „Dezvoltarea unui program de educatie artistica si creativă in scoli”, „Implicarea directa a comunitatii in cadrul proiectelor de arte performative”, „Desfasurarea unor activitati educationale si de dezvoltare a publicului”.


| Date beneficiari
    (1)Peste 170 de elevi, participanti la ateliere creative; (2)Peste 200 de elevi si tineri, participanti la cele 3 spectacole; (3)Peste 50 de elevi participanti la evenimentul „Intalniri Creative”, (4)Cadrele didactice cooptate prin parteneriatele incheiate cu institutiile de invatamant din Cluj-Napoca si Dej – 12 pers. (5)Artistii cooptati in proiect - 20 pers.; (6)Voluntarii implicati – 10 pers.

| Date beneficiari
    (1)Conducerea celor 5 scoli, prin capitalul de imagine dobandit; (2)21 parteneri de proiect; (3)Publicul clujean - aprox. 500 pers.; (4)Comunitatea locala si regionala; (5)Asociatia Create.Act.Enjoy si colaboratorii sai - aprox. 50 pers.

| Activitati
    „Luna Creativa – ed. a III-a” a inclus urmatoarele activitati: (1) Organizarea managementului de proiect; (2) Promovarea proiectului; (3) Organizarea a 10 ateliere in Cluj-Napoca (film, actorie de film, scriere creativa, gandire critica in media); (4) Realizarea a doua evenimente de prezentare a rezultatelor atelierelor; (5) Organizarea Intalnirilor Creative; (6) Realizarea unei expozitii cu afisele creative si interactive; (7) Prezentarea a 2 productii Create.Act.Enjoy si a unui spectacol invitat, destinate publicului tanar; (8) Organizarea a 4 ateliere creative in Dej; (9) Evaluarea impactului asupra grupului tinta si a publicului.
S-a realizat incadrarea echipei, repartizarea atributiilor, elaborarea planului de implementare, monitorizarea, asigurarea necesarului material.
Promovarea s-a axat pe testimoniale video ale liceenilor, legate de fenomenul migratiei din Romania.
Artistii au realizat 3 spectacole de teatru: „Eat Me”, „2 femei contemporane”, „Odessa Transfer-American Dream”.
Patru profesionisti (actor, dramaturg, regizor de film, critic de film) au coordonat 14 ateliere creative.
Au fost pregatite materialele video, expozitia de afise, doua prezentari cu public, intalnirea creativa cu specialisti ai profesiilor creative (Calina Langa - designer vestimentar, OCU - street artist, Ciprian Morcan - cluster manager, Radu Gaciu - regizor de animație, Bogdan Rădulescu - actor, sit-down comediant), raportul tehnico-financiar, dosarul de presa si raportul de feedback.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate: cresterea gradului de informare a beneficiarilor si aprofundarea temei migratiei: de la modul in care acest fenomen afecteaza societatea in ansamblu la cel personal, precum si felul in care o astfel de tema poate servi ca punct de plecare pentru crearea produselor artistice; cresterea gradului de intelegere a amplorii migratiei si a dificultatilor intampinate de copiii cu parinti plecati in strainatate; stimularea increderii in sine si in propriile abilitati, in randul liceenilor; cresterea capacitatii de a percepe si a analiza un produs artistic sau mediatic; cresterea gradului de dezvoltare a publicului tanar consumator de cultura; consolidarea comunitatii artistice si culturale independente din Cluj-Napoca; cresterea gradului de familiarizare si constientizare a comunitatilor din Cluj-Napoca și Dej asupra importantei educatiei non-formale a tinerilor; multiplicarea oportunitatilor culturale pentru artistii debutanti; intarirea legaturilor profesionale dintre specialistii in domenii creative sau inovatoare si adolescenti.
Rezultate cuantificabile: o situatie statistica cu numarul de beneficiari, artisti, spectatori si voluntari implicati direct si indirect; 14 ateliere creative realizate (170 beneficiari); 3 spectacole de teatru (200 beneficiari); 2 prezentari cu public a lucrarilor concepute de adolesenti in cadrul atelierelor creative (aprox. 100 de beneficiari); 7 materiale video cu tema „stam sau plecam”; realizate; 1 expoziție de afise creative si interactive (peste 30 de afise); 250 afișe A3, 50 afișe A2, 3 000 flyere, 5 000 stickere, 200 fotografii.


| Bugetul
    34000

| Parteneri
    Asociatia Create.Act.Enjoy (organizator), Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Judetean Cluj si Uniunea Teatrala din Romania, Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai”, Colegiul de Muzica „Sigismund Toduta”, Colegiul National „George Cosbuc”, „Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica „Octavian Stroia”, Colegiul National „Emil Racovita”, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Fast Print, Visit Cluj, Radio Cluj, TVR Cluj, Transilvania Reporter, liternet.ro, cluj.com, clujuldebuzunar.ro, cluju.ro, dispersie.ro, ilikecluj.ro, gokid.ro.

| Website proiect
    http://createactenjoy.com/luna-creativa/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes