close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Abuzul emotional asupra adolescentilor in familie



| Organizator:
    Fundatia Sensiblu
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Fundaţia Sensiblu, partener al Avon Cosmetics în cadrul Campaniei Respectului, a primit o donaţie de 60.000 de dolari de la Fundaţia Avon pentru Femei pentru derularea unui program de constientizare a abuzului emotional in randul adolescentilor. Grantul primit a fost unul dintre cele zece oferite organizatiilor din toata lumea care lupta impotriva violentei domestice.
Necesitatea unui astfel de proiect a fost identificata in urma unui program derulat de fundatie prin care peste 300 de specialisti din tara au beneficiat de cursuri de formare pentru recunoasterea abuzului si interventia in cazurile de violenta domestica. In urma acestor traininguri, la care au participat cadre didactice si consilieri scolari, s-a conturat ideea unor workshopuri specifice pentru adolescenti pe tema abuzului in familie, in special a abuzului emotional.


| Scopul proiectului
    Scopul sesiunilor a fost cresterea nivelului de constientizare a abuzului emotional in randul adolescentilor. Ne-am propus ca la final proiectului cei 1400 de participanti:
- sa poata recunoaste situatiile de abuz si a tipologiei acestora din propriile familii
- sa identifice corect actorii situatiilor de violenta
- sa fie mai informati cu privire la resursele disponibile in comunitati pentru cei abuzati


Abuzul emotional asupra adolescentilor in familie Abuzul emotional asupra adolescentilor in familie Abuzul emotional asupra adolescentilor in familie

| Aria geografica
    Proiectul a fost implementat in orasele Bucuresti, Timisoara, Oradea, Constanta, Iasi, Reghin, Craiova si Buzau.

| Rezumat
    In ultimii 3 ani, Fundaţia Sensiblu, partener al Avon Cosmetics Romania, a derulat un program prin care peste 300 de specialisti au beneficiat de formare pentru recunoasterea abuzului si interventia in cazurile de violenta domestica. In cadrul trainingurilor la care au participat inclusiv cadre didactice si consilierii scolari, a fost semnalata necesitatea unor sesiuni speciale pentru adolescenti, care traiesc de multe ori intr-un mediu abuziv, pentru intelegerea fenomenului si, in mod specific, a abuzului emotional.
Proiectul a fost implementat in 8 orase din tara si a constat in derularea a 32 de workshop-uri interactive cu adolescenti ai claselor a X-a si a XI-a din licee cu profiluri diverse.
Concret, prin proiect, ne-am propus ca la final adolescentii:
- sa poata recunoaste situatiile de abuz si a tipologiei acestora din propriile familii
- sa identifice corect actorii situatiilor de violenta
- sa fie mai informati cu privire la resursele disponibile in comunitati pentru cei abuzati
La sesiuni au participat peste 1400 de elevi din clasele a X-a si a XI-a, cu 40% mai mult fata de numarul propus.
In urma derularii sesiunilor si a interactiunilor cu adolescentii s-au reliefat puternic cateva concluzii:
a)Tinerii au putine informatii despre abuzul emotional si recunosc ca si abuz numai violenta fizica
b)Predominant, au experimentat in familiile de origine si ulterior si in mediul scolar minimizarea, etichetarea, asteptarile abuzive, blamarea si santajul emotional
c)S-a conturat un nou tip de violenta emotionala, specific grupurilor de adolescenti, care ar necesita suport specializat: abuzul cibernetic
d)Fara cunoasterea practica a alternativelor de relationare adecvata, exista un risc semnificativ ca acesti adolescenti sa replice comportamentul abuziv


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    Efectele concrete ale proiectului si schimbarea atitudinala sunt vizibile pe termen lung. E nevoie de timp si de interiorizarea conceptelor pentru a masura in mod clar efectul workshopurilor.
Dar au putut fi identificate anumite efecte imediate.
In primul rand, in urma implementarii proiectului, s-au confirmat ipotezele de la care am plecat initial.
In al doilea rand, am identificat un nou tip de violenta specific adolescentilor, pentru care au nevoie de suport specializat, si anume violenta cibernetica.
De asemenea, lucrand cu metode didactice diferite, specifice invatarii adultilor, s-a constatat o mai receptivitate in asimilarea informatiilor. Elevii si-au exprimat dorinta de preluare a acestor metode pentru intreaga curricula scolara.
Chestionarele de evaluare finala au confirmat intelegerea conceptelor prezentate si un mai mare grad de informare pe tema violentei in familie.
Am identificat, tot in urma aplicarii chestionarelor de evaluare, ca exista interes pentru aprofundarea acestei teme, precum si pentru abordarea unora noi, cum ar fi consumul de alcool si de droguri, orientare profesionala si scolara, educatie sexuala, dezvoltare personala, alte tipuri de violenta.


| Bugetul proiectului (in RON)
    204000

| Parteneri
    Fundatia Sensiblu a fost organizatia care a implementat proiectul, in parteneriat cu Avon Comestics Romania si cu suportul financiar al Fundatiei Avon pentru Femei.

| Website-ul proiectului
    www.fundatiasensiblu.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes