close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Career Bus



| Organizator:
    ScoaladeValori
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Proiectul s-a nascut prin identificarea mai multor probleme: absenta unui numar suficient de consilieri scolari in cariera (in prezent, in Romania, un consilier are 18 ore pentru a interactiona cu 800 de elevi);lipsa consilierii pentru parinti cu privire la abilitatile copiilor lor, in 2016 rata angajabilitatii in randul tinerilor era doar de 24,5%,statisticile ingrijoratoare care ilustreaza rata abandonului scolar in randul tinerilor,faptul ca 62% din joburile din prezent vor disparea treptat,elevilor nefiindu-le cultivate abilitatile necesare adaptarii la viitor.Prin proiect, am adresat nevoia elevilor de gimnaziu de a intelege care ar putea fi un parcurs educational si de angajare ulterioara,iar pentru companiile partenere am adresat nevoia de a transmite concret oportuntiati catre potentiali viitori angajati si a lucra direct cu scoli

| Scopul proiectului
    Scopul acestui proiect este indrumarea tinerilor de gimnaziu sa tinteasca spre implinire personala si profesionala. Obiectivele proiectului sunt de a contribui la:cresterea incluziunii scolare;scaderea abandonului scolar si alfabetizarea elevilor din gimnaziu prin livrarea unor activitati moderne de invatare,centrate pe orientarea si consiliere profesionala,direct in scoala;schimbarea perceptiei proaste a liceelor tehnologice,;reducerea exodului tinerilor din rural catre locuri de munca necalificate in afara tarii. Totodata, este si acela de a fi o punte mediul academic si economic.

Career Bus Career Bus Career Bus

| Aria geografica
    Bucuresti, Illfov, Prahova, Arges, Vrancea

| Rezumat
    Career Bus a fost conceput ca un autobuz educational interactiv, care calatoreste prin satele si orasele mici ale Romaniei pentru a le oferi tinerilor din clasele de gimnaziu ateliere de orientare in cariera. Cu ajutorul experientelor multimedia si a jocurilor interactive facilitate de traineri experimentati, elevii descopera ce meserie li s-ar potrivi si cum sa isi transforme pasiunea in realitate. In Romania, consilierea profesionala este inca un subiect ce pune dificultati in dezvoltarea integrala a elevilor, iar acest proiect vine sa sprijine comunitatile din tara printr-un tip de educatie alternativa menita sa sprijine evolutia tinerilor prin interactiune si metode non-formale de invatare.

Prin scolile din judetele in care in care am ajuns cu acest proiect ne-am propus sa ajutam elevii sa isi dea seama ce vor sa faca, ghidandu-i catre alegeri corecte si echilibrate prin sesiuni dinamice cu activitati care sa le dezvolte abilitatile de relationare si lucru in echipa, consiliere in cariera care sa ii ajute sa isi raspunda la intrebarea "ce vreau sa fac in viata?" si jocuri interactive de dezvoltare personala si teste de stabilire a profilului profesional. Ei afla ce meserie li se potriveste si care sunt abilitatile de care au nevoie pentru a deveni candidati atractivi pentru piata muncii. In plus, constientizeaza care sunt locurile de munca existente si oportunitatile reale pe care companiile le ofera in localitatea sau zonele in care ei traiesc si se dezvolta.


| Date beneficiari
    Am interactionat și consiliat 1.192 de elevi,clasele a VII a si a VIII a,parcurgând aproximativ 1.500 de km în tara. 1. Școala din Ilfoveanu -Pitești 2. Șc. din Ștefănești, Arges 3. Șc. Catolică din Pitești 4. Șc. nr.11 - Pitești 5. Șc. gimnazială Poiana Lacului, Arges 6. Șc. Samara, Prahova 7.Școala Stoenești, Prahova 8.Școala Aricești - Rahtivani, Prahova 9.Școala Strejnicu, Prahova 10.Liceul Barbu Știrbey, Buftea 11.Colegiul Tehnic Ion Mincu, Vrancea

| Date beneficiari
    25 profesori diriginti ajung sa inteleaga cum sa coordoneze o discutie pe tema carierei si cum ar putea sa replice efectul programului adus de noi, parintii elevilor din scolile din comunitatile amintite

| Activitati
    Procesul de invatare pe care il propune proiectul este compus din aplicarea si interpretarea unui test de interese Holland (SDS), board game educational axat pe meserii. Filosofia organizației se bazează pe conceptul de educație centrată pe valori pe care il aducem si in proiect prin activitati menite sa le dezvolte elevilor atat abilitatile ce tin de soft skills, cat si hard skills. Implementarea proiectului a insemnat contactarea scolilor, asigurarea unui continut educational complex si complet pentru ateliere, asigurarea de facilitatori pregatiti sa livreze continutul si asigurarea tuturor mijloacelor necesare care sa asigure reusita proiectului prin atingerea tuturor obiectivelor propuse.


| Rezultatele proiectului
    Principalul beneficiu adus elevilor este ca, prin participare acestia realizeaza la ce sunt buni,inteleg ce potential parcurs de cariera ar putea avea si prin debrief inteleg cat de important este sa-si continue studiile si sa nu renunte in clasa a VIII-a sau in clasa a X-a. Prin interactiunea cu angajatorii li se confirma faptul ca desi,in teorie primesc o diploma la absolivre,inteleg totusi ca fara acea diploma accesul la locuri de munca calificate este limitat si fac corelatia cu un nivel salarial mai mare in contextul in care ai studii medii sau superioare.
Prin proiect avem o abordare pragmatica, vorbim cu elevii despre potential insa le raspundem si la intrebarea ce pot face eu acum in contextul in care ma aflu,nu doar ce pot face eu ca pontential.Un alt beneficiu este ca elevii de gimnaziu iau in calcul oferta liceelor prezentate si se indreapta spre finalizarea studiilor si oportunitati de angajare locala. Un beneficiu este dat de faptul ca partnerii implicati prin contactul direct cu elevii ajung sa inteleaga particularitati ale generatiilor ce vor ajunge in piata muncii si isi pot planifica strategiile de integrare si de recrutare mult mai aproape de grupul tinta. Un beneficiu pentru scolile din mediul rural cu care am lucrat este ca au indraznit sa mearga in afara comunitatii si au atras si alte proiecte atat din Scoala de Valori cat si de la alte organizatii in cadrul Scoala Altfel sau pe modelul de tip after school oferind elevilor oportunitati de dezvoltare soft skills.Prin proiect puntea realizata intre angajator si scoli a ramas si dupa interventia noastra.


| Bugetul
    230001

| Parteneri
    Scoala de Valori, Icebreaker, Holcim Romania, pemeserio.ro, Daas, Puratos

| Website proiect
    https://scoaladevalori.ro/career-bus/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes