close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



O viata poate depinde de tine!



| Organizator:
    Asociatia REACT
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    73% dintre apelurile la 112 au fost apeluri abuzive, care anuntau false urgente, in prima jumatate a lui 2011, cf.STS. 60% din totalul apelurilor reale au solicitat interventia ambulantei, ceea ce demonstreazanevoia cunoasterii manevrelor de prim ajutor ce trebuie efectuate pana la sosirea echipajelor medicale.Populatia nu are acces la cursuri de prim ajutor gratuite si nici programa scolara nu le include.Resuscitarea corecta si rapida este vitala pentru supravietuire: dureaza 3 minute ca o persoana aflata in stop cardio-respirator sa moara, 10 minute pana la sosirea echipajului de urgenta si mai putin de 1 minut pana la deschiderea cailor aeriene printr-o manevra de prim ajutor. Stopul cardiac afecteaza anual aprox.70000 de persoane, fiind principala cauza de deces in Europa(EuroStat).

| Scopul proiectului
    „O viata poate depinde de tine” si-a propus sa salveze vieti:
1. sa invete oamenii sa sune corect la 112, astfel incat dispeceratul sa transmita in timp util ambulanta potrivita, utilata corespunzator nevoilor interventiei
2. sa transforme supravietuitorii unor situatii limita in salvatori, invatandu-i sa acorde primul ajutor pana la sosirea echipajului medical.Concret, campania si-a propus informarea a 1.000.000 de oameni despre serviciul 112 si organizarea a 100 de cursuri de prim ajutor in cel putin 5 orase.


O viata poate depinde de tine! O viata poate depinde de tine! O viata poate depinde de tine!

| Aria geografica
    Acoperire nationala

| Rezumat
    Salvarea vietii se bazeaza pe „lantul supravietuirii” (acces rapid, prim ajutor de baza, defibrilare precoce, suport medical avansat). „O viata poate depinde de tine” este programul care si-a propus imbunatatirea primelor doua verigi: accesul rapid la bolnavi si acordarea primului ajutor pana la venirea ambulantei. Fiecare om trebuie sa stie cand si cum sa sune la 112 pt a raporta o urgenta medicala si ce trebuie sa faca pana la sosirea ambulantei.
In prima jumatate a anului 2011, 3 din 4 apeluri la 112 au fost abuzuri ce au raportat false urgente care au intarziat interventia ambulantelor pentru cazurile reale.
Astfel, responsabilizarea populatiei privind utilizarea corecta a serviciului 112 a devenit un obiectiv primar al proiectului: 3,8 milioane de persoane au fost educate privind nr 112, ceea ce s-a reflectat in scaderea cu 16% a apelurilor false.
A doua componenta a proiectului a vizat invatatrea oamenilor sa acorde primul ajutor. In 3 minute o persoana in stop cardio-respirator moare daca nu i se acorda primul ajutor. Timpul mediu de interventie al ambulatei este de 10 min. Este vitala cunoasterea manevrelor: in 1-2 min, printr-o manevra de prim ajutor, un om poate salva viata unui seaman.
2454 de persoane au invatat gratuit sa acorde primul ajutor, exersand manevrele in prezenta si la indrumarea paramedicilor SMURD (in 4 luni de proiect). Alti 1500 au fost programati pentru inceputul lui2012.Toate cursurile sunt gratuite si au o puternica componenta practica toti participantii exersand manevrele pe manechine speciale, utilizate si in pregatirea paramedicilor.


| Date beneficiari
    Proiectul a vizat in principal tinerii, ca agenti ai schimbarii capabili sa mobilizeze la randul lor prieteni/cunoascuti/anturaj. Astfel, acestia au fost atrasi pe siteul proiectului unde au fost invitati sa se inscrie la cursurile gratuite de prim ajutor. Persoanele inscrise au fost invitate sa participe la cursuri unde au invatat cum sa acorde primul ajutor in caz de stop cardio-respirator si de obstructie a cailor respiratorii –situatii cu risc ridicat de deces. La sfarsitul cursului toti beneficiarii au primit o solicitare de feedback si au fost intrebati ce alte manevre doresc sa mai invete, astfel incat modulul doi al cursului sa grupeze participantii in functie de aria de interese. Astfel s-au format grupe de parinti tineri care au dorit sa afle mai multe despre manevrele la nou nascuti, grupe de biciclisti/montaniarzi, etc

| Rezultatele proiectului
    1)3,8mil. persoane au invatat sa apeleze corect 112 si cat de important este sa acorde primul ajutor pana la sosirea ambulantei
2)16%scaderea numarului de apeluri abuzive la 112 dupa prima luna de campanie, fata de aceeasi perioada a anului trecut
3)110 cursuri de prim-ajutor in 9 orase din tara-Sibiu,Cluj-Napoca,Craiova,Bucuresti,Iasi,Targoviste,Piatra-Neamt,Ploiesti,Pucioasa
4)2454 persoane au invatat gratuit sa acorde primul ajutor
5) 300% crestere a solicitarilor pentru cursuri dupa prima luna
Daca in primele saptamani de proiect au fost realizate cate 5 cursuri/oras, nr solicitarilor si implicit al cursurilor s-a triplat in luna a doua. Rata de multiplicare si efectul de snowball s-au mentinut pe tot parcursul proiectului: elevii au impartasit experienta colegilor, angajatii au transmis la HR, astfel incat am primit numeroase solicitari de realizare a cursului in scoli si sediile companiilor.
6)253 articole si stiri dedicate aparute gratuit in presa scrisa si on-line la nivel national, bloguri, TV si radio
7)60000 de vizitatori unici pe situl campaniei, cu un timp mediu petrecut pe site de 2,5 min. Cele mai vizionate manevre de prim ajutor au fost stopul cardio-respirator, ingrijirea plagilor in caz de rani usoare si hemoragia, acestea fiind vazute de 18200 de utilizatori.
8)9 filme didactice realizate
9)10000 flyere
10)5000 afise
11) Locul III in cadrul competitiei BestAds, editia a 7-a, pentru spotul 112
Evaluare financiara:
1)0 lei cost/persoana instruita
2)0,06 lei cost/persoana informata in cadrul programului
3)1470 ore de voluntariat in valoare de 9750lei


| Bugetul proiectului (in RON)
    235,213

| Parteneri
    Vodafone Romania, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Serviciul pentru Telecomunicatiii Speciale, Ministerul Sanatatii

| Website-ul proiectului
    www.salvez.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes