close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Lean in on the screen



| Organizator:
    Galea Melania
| Categorie:
    Inițiative Cetățenești
| Problema de fond
    Lean in Cluj este dedicata incurajarii si sustinerii femeilor in demersurile lor profesionale prin oportunitati si o comunitate de incredere prin intermediul careia acestea pot gasi parteneri de proiecte si ajutor. Lean in Cluj se afla sub egida Lean In, miscarea internationala initata de Sheryl Sandberg, COO Facebook, care incurajeaza cercuri locale precum suntem noi la intalniri regulate prin care membrii sa creasca personal si profesional impreuna.
In 2017, viziunea noastra a fost de ne largi spectrul de activitate si a ajunge la femei care nu au un mediu propice cresterii lor profesionale. Am demarat asadar “Lean in on the screen”, un tur de filme in orasele Transilvaniei prin care am adus modele de urmat noi ce au schimbat status quo-ul societatilor în care au trait.


| Scopul proiectului
    Prin storytelling si film am dorit sa aducem in fata femeilor din orase precum Brasov, Cluj-Napoca, Zalau si Satu Mare modele de femei care au schimbat status quo-ul societatilor in care au trait. Proiectand filme precum “He Named Me Malala”, despre viaţa Malalei Yousafzai, am dorit sa demonstram ca prin perseverenta se pot schimba natiuni intregi. Fiecare proiectie a fost urmata de o discutie despre egalitatea de gen si discriminare. Totodata am oferit carti Lean In audientei, despre dorinta si capacitatea femeilor de a conduce.

Lean in on the screen Lean in on the screen Lean in on the screen

| Aria geografica
    Brasov(Brasov), Zalau(Salaj), Cluj-Napoca (Cluj), Satu Mare (Satu Mare)

| Rezumat
    Conform World Economic Forum, in 2016, Romania s-a situat pe ultimele locuri in UE si pe locul 76 in lume in ceea ce priveste egalitatea de gen. Domeniile cele mai afectate de discrepantele de gen sunt participarea economica, educatia si implicarea politica. Lipsa femeilor in aceste domenii cheie pe care sta progresul societatii, e ingrijoratoare, afectand atat femeile in sine, cat si familiile lor.
Studiile arata ca doar 20% din pozitiile de top management in Romania sunt ocupate de femei. Pe de alta parte, raportul lansat de Insitutul European pentru Egalitate de Gen in 2016 preconizeaza ca societatile care asced spre echilibru de gen pana in 2050 vor ridica valoarea GDP in UE cu pana la 3.15 miliarde de euro.
In Lean in Cluj sustinem femeile in demersurile lor profesionale, prin oportunitati si o comunitate de incredere prin intermediul careia acestea pot gasi parteneri de proiecte si ajutor. Lean in Cluj se afla sub egida Lean In, miscarea internationala initata de Sheryl Sandberg, COO Facebook.
In 2017, viziunea noastra a fost de ne largi spectrul de activitate si a ajunge la femei care nu au un mediu propice cresterii lor profesionale.
Am demarat asadar “Lean in on the screen”, un tur de filme in orasele Transilvaniei prin care am adus modele de urmat noi ce au schimbat status quo-ul societatilor in care au trait.
Filme precum “He Named Me Malala”, despre viaţa Malalei Yousafzai, au adus impreuna peste 150 de spectatori in Brasov, Cluj-Napoca, Zalau si Satu Mare. Proiectiile au fost urmate de discutii pe tema egalitatii de gen si sustinerii reciproce. Am oferit participantilor copii ale cartii Lean In pentru a continua procesul de inspiratie generat de proiectia de film si a disemina schimbarea mai departe in cercurile lor.


| Date beneficiari
    Peste 150 persoane. Femei intre 16-40 ani din orasele Brasov, Cluj-napoca, Zalau si Satu-Mare

| Date beneficiari
    10-20 barbati intre 25-60 ani care au insotit femeile la proiectii, dar si familiile femeilor implicate. Atunci cand viata unei femei se schimba in bine si viata familiei ei se schimba in bine. Educatia generatiilor viitoare este dependenta de educatia mamelor.

| Activitati
    Proiectul a constat in patru proiectii de film, in patru orase diferite din Transilvania.
Primul pas a fost crearea viziunii: scopul proiectului, targetul de audienta si orasele cu care sa incepem. Am hotarat sa validam ideea in orasele natale ale membrilor echipei intrucat conexiunile personale ne-ar ajuta in promovare.
Urmatorul pas a fost stabilirea echipei care se va ocupa de proiect si rolurile fiecaruia, alaturi de dependintele externe de îndeplinit: licenta pentru filmele alese si finantarea.
Pentru finantare am optat pentru o bursa Google, pe care o puteam eu accesa ca si alumni a bursei Anita Borg.
Pentru licenta filmului “He named me Malala” am colaborat cu organizatia internationala Malala Fund, infiintata in numele Malalei Yousafzai, care ne-au oferit gratuitate la difuzarea filmului.
Urmatoarele saptamani inainte de fiecare eveniment au constat in promovarea proiectiei. Am incercat pe cat posibil sa lucram cu ziare, organizatii si persoane cu influenta in fiecare din cele patru orase pentru a ajunge la publicul dorit.


| Rezultatele proiectului
    Proiectiile au adus impreuna peste 150 participanti care nu doar ca au fost inspirati de curajul si personalitatea Malalei Yousafzai, dar au ramas pentru discutii despre egalitatea de gen in Romania, dupa eveniment. Atat femeile cat si barbatii prezenti au impartasit din experientele lor trecute, avand loc o dezbatere importanta pentru societatea romaneasca. Am oferit de asemenea copii ale cartii Lean In, despre capacitatea si dorinta femeilor de a conduce, pentru a disemina schimbarea mai departe.
Participantii la proiectii au avut apoi sansa de a se alatura comunitatii clujene, de a primi acces la oportunitati si femei cu diferite roluri si ambitii, care sa le deschida universul opiniilor.
Al doilea scop al proiectului a fost de a introduce femeile din Brasov, Zalau, Satu-Mare in conceptele Lean In si de a le incuraja sa initieze cercuri In orasele lor. Lucram indeaproape cu cele mai active femei din aceste locatii, pentru a porni noi comunitati in care femeile sa se sustina reciproc si sa creasca profesional si personal impreuna.
Datorita proiectelor conduse de catre Lean in Cluj in acest an, exista interes si actiune in crearea de noi cercuri si in Timisoara si Bucuresti.


| Bugetul
    2500

| Parteneri
    Google Women Techmakers, Malala Fund, Editura Litera

| Website proiect
    https://www.facebook.com/leanincluj/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes