close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Festivalul Digital Predau Viitor



| Organizator:
    Asociatia Techsoup
| Sectiune:
    
| Problema de fond
    În 2022, am transformat un vis în realitate: un eveniment profesional online, gratuit și de calitate, creat de pedagogi pentru pedagogi. Astfel de conferințe sunt adesea inaccesibile din cauza costurilor sau locației, iar noi am dorit să eliminăm aceste bariere. Prin feedback, sondaje și conversații cu profesorii, am identificat nevoile lor de dezvoltare și am modelat Festivalul ca un spațiu virtual de învățare accesibil, cu idei curajoase, resurse aplicabile imediat la clasă și invitați de renume. În edițiile 2022 și 2023, evenimentul a ajuns la peste 7.500 de profesori, directori și decidenți educaționali.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost să creștem accesul profesorilor la experiențe de învățare relevante pentru educația actuală. Ne-am propus să sprijinim profesorii la început de an școlar cu resurse aplicabile imediat, în special pe cei din orașe mici și zone rurale, să promovăm vocile și practicile inovatoare din comunitatea Predau Viitor și să aducem în prim-plan inițiative de impact ale ONG-urilor din domenii esențiale precum educația incluzivă, media, învățarea prin serviciu comunitar, alfabetizarea, numeratia, designul, arhitectura și educația privind criza climatică.

Festivalul Digital Predau Viitor Festivalul Digital Predau Viitor Festivalul Digital Predau Viitor

| Acoperire
    București, Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea

| Rezumat
    Festivalul Digital Predau Viitor este conferința profesională internațională despre pedagogie, cetățenie digitală și educație STEAM, creată și organizată anual de Asociația Techsoup. Evenimentul, online și gratuit, se adresează oricărui profesor, director sau decident educațional, fiind gândit să fie relevant și incluziv pentru participanții de la orice nivel de învățământ, din în rural sau urban. Evenimentul a beneficiat de participarea a peste 3.823 de profesori înscriși, dintre care 1241 au absolvit și a inclus prezentări susținute de 29 de experți din diverse domenii educaționale, sesiuni de networking și schimb de idei între profesori și experți, precum și vizibilitate pentru inițiativele educaționale ale ONG-urilor. Proiectul a răspuns nevoii stringente a cadrelor didactice de formare continuă în domenii precum pedagogia, cetățenia digitală și educația STEAM & AI. Multe cadre didactice, în special cele din mediul rural și urbanul mic, nu au acces la resurse educaționale de calitate pentru dezvoltarea și actualizarea lor profesională într-o lume în continuă schimbare. Am vizat prin proiect crearea unui cadru de învățare accesibil și incluziv pentru profesori, indiferent de locația geografică, facilitarea accesului la experți naționali și internaționali pe teme esențiale pentru educație, promovarea colaborării și schimbului de bune practici între cadre didactice și creșterea nivelului de alfabetizare digitală și AI în rândul profesorilor. Pentru ediția 2024 (3-14 septembrie), festivalul a oferit 3 zile tematice: pedagogie și învățare creativă, cetățenie digitală și cultură democratică, inteligență artificială și educație STEAM. Programul a inclus 7 sesiuni live și 23 înregistrate pe platforma Predau Viitor, oferind profesorilor flexibilitate în învățare.

| Date beneficiari direcţi
    3.823 de profesori din România au participat la activitățile festivalului, pregătindu-se pentru noul an școlar. Aceștia predau la peste 430.900 de elevi din 2.173 de școli, contribuind astfel la dezvoltarea unui învățământ de calitate. Printre beneficiarii direcți se numără învățători (peste 1.700) și profesori de informatică și TIC (peste 400), alături de cadre didactice din diverse alte discipline. Participanții provin din toate județele României, cele mai reprezentate fiind Brașov, București, Prahova, Iași, Galați și Suceava. De asemenea, 25% dintre profesorii școlilor participante sunt din mediul rural.

| Activitati
    În 2024, am organizat în premieră festivalul pe Platforma de Cursuri Predau Viitor. Festivalul a luat forma unui curs online, într-un format sincron-asincron, menit să accelereze învățarea profesională. Sesiunile au fost scurte, clare și bogate în resurse gratuite, abordând teme variate, de la managementul clasei și feedback eficient la educația pentru copiii cu CES, incluziune Roma și cetățenie digitală. De asemenea, au fost incluse subiecte inovatoare din educația STEAM, precum programarea creativă cu Scratch și dezvoltarea de produse digitale. În componenta sincron, participanții au avut acces la 7 sesiuni keynote live, susținute de experți naționali și internaționali, axate pe pedagogie modernă, inteligență artificială și cetățenie digitală. Totodată, s-a organizat o masă rotundă pentru dezbateri pe teme de politici educaționale, precum și 3 sesiuni de networking virtual, facilitând schimbul de idei și conectarea cu echipa festivalului. În componenta asincron, au fost disponibile 22 de sesiuni preînregistrate pe platforma Predau Viitor - Platforma de Cursuri, oferind participanților flexibilitate în alegerea și aprofundarea subiectelor în ritmul propriu. Această abordare a permis aplicarea treptată a noțiunilor în practică și adaptarea învățării la nevoile fiecărui participant.

| Rezultatele proiectului
    Festivalul Digital Predau Viitor 2024 a sprijinit 3.823 de profesori în pregătirea pedagogică pentru noul an școlar, influențând educația a peste 430.900 de elevi din 2.173 de școli. Evenimentul a oferit sesiuni live și înregistrate pe teme esențiale precum managementul clasei, strategii de feedback, educația incluzivă și interculturalitatea romă, iar 85,33% dintre participanți l-au considerat foarte util pentru dezvoltarea lor profesională. Profesorii și-au îmbunătățit competențele digitale prin sesiuni dedicate cetățeniei digitale, educației media și service learningului, facilitând o abordare modernă a educației, ceea ce a determinat 91% dintre ei să își dorească să participe și la edițiile viitoare.

Festivalul a avut un rol cheie în promovarea inovației prin educația STEAM, cu sesiuni despre programare creativă și dezvoltarea de proiecte la orele de informatică, contribuind la creșterea interesului elevilor pentru aceste discipline. 25% dintre școlile participante au fost din mediul rural, evenimentul oferind acces echitabil la formare profesională. Expunerea la metode inovative de predare a fost apreciată, 84,66% dintre profesori afirmând că ar recomanda festivalul și altor colegi.

Efectele neintenționate includ extinderea rețelelor profesionale, facilitând colaborări și proiecte viitoare, mai ales prin sesiunile de networking. De asemenea, interesul crescut pentru STEAM poate contribui la integrarea mai amplă a acestor discipline în curriculum și la creșterea implicării actorilor educaționali în dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor.


| Parteneri
    22 de parteneri de conținut au contribuit la Festivalul Digital Predau Viitor: Asociția Ascendis, Aspire Teachers, British Council, Centrul pentru Jurnalism Independent, De-a Arhitectura, eematico, Expert Forum, FDP - Protagoniști în Educație, Fundația Noi Orizonturi, Google DeepMind, Google România, Institutul Intercultural Timișoara, Asociația Krontechies, Nabu Global, Raspberry Pi Foundation, Roma Education Fund, Romanian Science Festival, Teach for Romania, Teleskop, Asociația Toți Copiii Citesc, Viitor Plus, Școala de Valori, alături de numeroși profesori voluntari români și străini de la școli publice și private, pedagogi și cercetători la universități din România sau străinătate. De asemenea, proiectul a fost sprijinit de Romanian-American Foundation, SAP, PPC Romania, PPC Renewables, Rețele Electrice Banat, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Muntenia.

| Despre organizator
    Asociația Techsoup sprijină ONG-uri, profesori, viitori învățători și tineri prin resurse și oportunități bazate pe tehnologie. Facilitează accesul la formare, soluții digitale și comunități profesionale, contribuind la inovarea educației și dezvoltarea competențelor digitale. Impactul său a fost recunoscut la nivel european, fiind câștigătoare a premiului Digital Skills for Education la European Digital Skills Awards 2017, organizat de Comisia Europeană.

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->