Participanti & Proiecte
Comunități educaționale sigure - grădinițe și școli fără bullying
|
Organizator: Salvati Copiii Romania |
|
Sectiune: |
Sentimentul de siguranță și un mediu incluziv sunt esențiale pentru ca sistemul educațional să fie funcțional. Când se simt nesiguri și nu au mecanisme sănătoase de coping, copiii încerca să facă față fricii de excludere prin vulnerabilizarea și excluderea altcuiva din grup.
Studiul Salvați Copiii (nov ‘24) arată că 50% dintre elevi sunt insultați, jigniți, porecliți la școală, 45% au experimentat aceste situații în ultima lună, 33% au fost agresați fizic. Violența și bullyingul afectează sănătătea mentală: 2/3 dintre adolescenți au descris ultimele 6 luni ca fiind marcate de anxietate și stres (U-Report-2023). Prevalența problemelor de sănătate mentală este în creștere -11,2% diagnosticați dintre copiii cu vârste între 11-19 ani. Rata de suicid sub 15 ani este de 2,3 ori mai mare în România comparativ cu media europeană.
| Scopul proiectului
Scop:îmbunătățirea relațiilor la nivel de comunitate educațională între elevi și între elevi- profesori -părinți și crearea de rețele și mecanisme de suport funcționale pentru un climat sigur,propice învățării.
Obiective:
1)Dezvoltarea competențelor profesorilor de a lucra cu copii și părinți pentru prevenirea violenței, bullyingului și construirea de relații armonioase.
2)Creșterea rezilienței copiilor și capacitarea acestora pentru a dezvolta și a realiza activități de prevenire.
3)Creșterea nivelului de conștientizare cu privire la riscurile bullyingului pt sănătatea mentală a copiilor.



| Acoperire
Proiectul se desfășoară în grădinițe și școli din București și alte 23 de județe : Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș – Severin, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Prahova, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vrancea, Suceava.
| Rezumat
Violența și bullyingul în mediul școlar afectează peste 82% dintre copiii români. 1 din 2 copii, cu vârste între 11 și 17 ani, declară că au fost victime ale bullyingului în scoala pe care o frecventează. Bullyingul aduce atingere drepturilor copilului, inclusiv dreptului la educație și dreptului la sănătate, contribuind la direct la scăderea performanțelor școlare, la creșterea ratei abandonului școlar și a problemelor din sfera sănătății mintale.
”Climat educațional sigur - fără bullying putem învăța” are ca scop crearea unui ecosistem social în jurul copiilor în unitățile de învățământ pt ca aceștia să se simtă în siguranță, având astfel disponibilitatea mentală de a fi atenți și activi în procesul educativ.
Prin proiect am introdus în unitățile de învățământ metodologii dezvoltate și testate de Salvați Copiii, bazate pe studii în domeniul educației, psihologiei, sociologiei, pe experiența de lucru directă cu elevi, profesori, părinți și pe rezultatele a peste 8 ani de programe antibullying.
Metodologiile(Sa fim prieteni, Safe Families, Școli fără bullying) au în comun: prioritizarea relațiilor copii-copii și copii-profesori-părinți; crearea de rețele de suport pentru copii în comunitățile educaționale; vizează transformarea culturii organizaționale și crearea unui climat sigur propice educației.
Instrumentele de lucru sunt adaptate pt diferite etape de dezvoltare ale copiilor și niveluri educaționale: de la grădiniță la liceu.
Impactul proiectului: îmbunătățirea climatului în 494 școli și grădinițe din București și 23 de județe în care modul de lucru la nivel de unitate de învățământ este revizuit. 27.543 copii, părinții acestora au fost implicați, în mod constant, în activități directe și 3.293 profesori și 916 specialiști s-au dezvoltat profesional.
| Date beneficiari direcţi
Proiectul se derulează în București și 23 de județe, atât în mediul urban (342 unități de învățămânrt), cât și în mediul rural (152 unități de învățământ), implicând 27.543 de copii, 3.293 de cadre didactice, 916 specialiști în domeniile educației, protecției și aproximativ 27.600 părinți.
A) 27.543 de copii (23.708 preșcolari și 3.835 școlari) din 494 unități de învățământ sunt implicați direct în activități specifice metodologiilor de îmbunătățire a relațiilor la nivel de comunitate educațională și prevenirea bullyingului. Copiii incluși în proiect au vârste cuprinse între 3 și 18 ani, iar modul în care aceștia sunt implicați este adaptat în funcție de etapa lor de dezvoltare, astfel: 1) grupa de vârstă 3-6 ani - utilizând metodologia ”Să fim prieteni”, în grădinițe, preșcolarii discuții de grup despre comportamente și emoții pe baza planșelor, folosind Ursulețul Prietenos pentru moderare; masajul însoțit de povești terapeutice și activitățile ritmice pentru a învăța despre spațiul personal, atingeri permise și nepermise.
2) grupa de vârstă 6-11 ani: sub îndrumarea profesorilor și consilierilor școlari formați pentru a lucra utilizând metodologia ”Școli fără bullying”, copiii participă la activități pentru creșterea coeziunii de grup, au discuții și exerciții practice pentru identificarea și gestionarea emoțiilor și transpunerea în comportamente a valorilor precum toleranță, grijă, curaj, respect.
3) grupa de vârstă 9-14 ani: cadrele didactice, voluntari și experți Salvați Copiii derulează activități pentru susținerea dezvoltării socio-emoționale a elevilor. Crește gradul de implicare a copiilor ca inițiatori de activități. 298 din cei 386 de ambasadori antibullying formați sunt elevi de gimnaziu, iar aproximativ jumătate dintre ei au inițiat sau au fost activ implicați până în prezent în organizarea de activități de prevenire a bullyingului pentru colegii lor.
4) grupa de vârstă 15 – 18 ani: în licee sunt organizate activități de conștientizare a tinerilor cu privire la impactul bullyingului asupra vieții personale și a parcursului școlar/profesional. Elevii sunt încurajați și ghidați să formeze rețele de suport între egali. Liceenii pot alege să se implice și ca ambasadori (organizând activități în școlile lor) sau voluntari în programul ”Îmbunătățirea climatului școlar și prevenirea bullyingului” organizat de Salvați Copiii. 88 de liceeni sunt ambasadori antibullying.
B) 3.293 de cadre didactice (profesori din toate ciclurile de învățământ) au fost instruiți și activ implicați în implementarea metodologiilor din proiect:
1) ”Să fim prieteni” - 2731 au participat la formările inițiale sau sesiuni de refresh și fac parte din comunitatea de practică ”Să fim prieteni”, având acces la sesiuni lunare de mentorat, beneficiind de sesiuni demonstrative din partea experților Salvați Copiii, la resurse precum workshopuri de schimb de bune practici, materiale educaționale dedicate dezvoltării socio-emoționale a copiilor, newslettere pentru specialiști, acces la grupul de Facebook dedicat practicienilor.
2) ”Școli fără bullying” - 514 cadre didactice au beneficiat de sesiuni directe de formare și informare, având ca scop aplicarea de metode educaționale bazate pe disciplină pozitivă și implementarea normelor metodologice antibullying. Totodată au acces la sesiuni d ementorat și suport pentru a gestiona aspecte legate de bullying și violență care afectează climatul școlar.
3) ”Safe Families” -48 de cadre didactice au fost formate și au devenit facilitatori abilitați să deruleze programul de parenting ”Safe Families” în care se lucrează cu copii și părinți deopotrivă pe o perioadă de aproximativ 3 luni cu scopul de a îmbunătăți metodele de parentaj și comunicarea dintre copii și părinți. Ca efect direct, implementarea acestei metodologii în școlaă crește gradul de încredere între porfesori și părinți și consoidează rețeaua de sprijin din jurul copiilor.
C) 916 specialiști (psihologi, asistenți sociali, polițiști) au fost formați să înțeleagă corect fenomenul de bullying și rolul pe care îl au în prevenirea acestuia, în relație cu școala și familia.
D) aprox. 27.600 de părinți din școli și grădinițe au beneficiat de:
1) sesiuni de informare în școli în care cadrele didactice instruite le-au explicat și demonstrat cum să aplice metode de educație bazate pe cooperare și suport, cum să depisteze semne la bullyingului și care sunt pârghiile pe care le au la dispoziție pentru a acționa.
2) workshopuri și webinarii de parenting susținute de specialiști ai Salvați Copii sau colaboratori (psihologi, psiho-pedagogi)
| Activitati
1)Selectare grădinițe și școli dispuse să deruleze constant activități de prevenire, cu implicarea copiilor, părinților și profesorilor, ca parte din programul obișnuit la nivel de comunitate educațională, aplicând metodologii adaptate pe niveluri de vârstă: Sa fim prieteni, Safe families si Scoli fara bullying.
2)Realizare de materiale educaționale pt toate tipurile de grupuri țintă și dotare 322 grădinițe și 172 școli.
3)Formare 3293 profesori pt a aplica metodologiile, a derula programe antibullying și de parentaj pozitiv. Creare de comunități de practică, suport și mentorat acordat profesorilor pt organizarea activităților de prevenire și gestionarea unor situații specifice de bullying.
4)Pregătire 386 de ambasadori antibullying, 71 de voluntari și 46 studenți în practică – primul ajutor psihologic, coeziune de grup și prevenire bullying.
5)Aplicare metodologii în școli și grădinițe: 27.543 copii și părinților lor, profesori și specialiști sunt implicați constant în activități (ex:rețele de suport între copii pt prevenirea și sesizarea situațiilor de bullying, workshopuri/webinarii de parenting, amenajarea unui spațiu dedicat stării de bine a elevilor - oferindu-le oportunitatea de a se întâlni, a interacționa și demarara proiecte comune și de a se relaxa într-un mediu sigur).Practicile sociale și activitățile specifice consolidează spiritul comunitar și dezvoltă abilitățile socio-emoționale ale copiilor.
6)Campania națională Săptămâna Toleranței
7)Comunicare și advocacy
| Rezultatele proiectului
În 494 de unități de învățământ, prin implicarea cadrelor didactice, a părinților și a copiilor - în acord cu etapa de dezvoltare, s-a obținut: o schimbare pozitivă în relațiile dintre copii și dintre copii-părinți-profesori, creșterea coeziunii de grup și a gradului de participare a copiilor la problemele care îi privesc.
64% dintre profesorii din grădiniță și 32% dintre cei din școli observă o îmbunătățire considerabilă a climatului educațional.
La nivel preșcolar 70% dintre copii își exprimă emoțiile și le gestionează într-un mod pozitiv, recunoscându-și și exprimându-și sentimentele într-un mod sănătos, care arată empatie și abilități de rezolvare a conflictelor. 50% dintre specialiști raportează o reducere vizibilă a conflictelor între copii, interacțiunile dintre elevi îmbunătățindu-se datorită strategiilor de comunicare nonviolentă și de colaborare promovate. 36% dintre părinți au declarat că reușesc să gestioneze mai bine conflictele dintre copii, având la dispoziție tehnici și metode eficiente pentru a-i sprijini în procesul de dezvoltare emoțională.
La nivel școlar, 82% dintre copii consideră că activitățile introduse prin ”Școli fără bullying” sunt utile, iar 96% dintre ei au spus că s-au simțit foarte bine în cadrul acestor activități. 45% dintre elevii de gimnaziu spun că își înțeleg mai bine colegii.Rezultatele au fost colectate prin aplicarea de chestionare cadrelor didactice din toate ciclurile școlare și copiilor cu vârsta peste 11 ani, prin observație și focus-grupuri.
| Parteneri
Save the Children Denmark, Save the Children Netherlands, The Mary Foundation, Ministerul Educației, Fundația OMV Petrom, NN Insurance, CJRAE, Consiliile Elevilor, Inspectoratele Școlare, Direcțiile de Siguranță Școlară prin Birourile de Siguranță Școlară, DGASPC din Buzău, Mureș, Brașov, Harghita, Sibiu, Alba; CMBRAE, Primăria Buzău, NHOOD
| Despre organizator
Salvați Copiii este o asociatie de utilitate publica, non-profit, neafiliata politic sau religios. In 35 de ani de activitate, am intervenit activ in societate, identificand solutii pentru protejarea si sprijinirea copiilor vulnerabili si am militat pentru o colaborare cu autoritatile, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Am creat retele de solidaritate si peste 4.150.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile noastre
| Website proiect
scolifarabullying.ro; safimprieteni.ro; saptamanatolerantei.farabullying.ro