close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sanatate a la carte



| Organizator:
    Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Familiile moderne isi doresc ce este mai bun pentru copii, insa nu au cunostinte pentru a-i pregati pentru un stil de viata sanatos. Copiii invata prin actiune si din exemplele celor din jur. De aceea este necesar sa construim experiente in scoala care sa continue si in viata de familie si care sa le dezvolte copiilor deprinderi pentru o viata de adulti educati, sanatosi si echilibrati. Unul din 5 copii in Romania este supraponderal, ceea ce se datoreaza in mare masura lipsei de cunostinte privind alimentele, a modului in care ele se combina, a beneficiilor fiecarui tip de aliment, a rolului anumitor elemente in alimentatie (sare, zahar, apa) a sportului si a igienei alimentare si personale si nu in ultimul rand de recunoastrea anumitor afectiuni generate in mod direct de alimentatie.

| Scopul proiectului
    Dezvoltarea deprinderilor pentru o viață echilibrata și o educație de calitate a copiilor prin adaptarea continutului activitatilor scolare si construirea continuitatii procesului de invatare in familie.
Obiective: Crearea de competente specifice pentru pentru cadrele didactice; Dezvoltarea deprinderilor comportamentelor adecvate legate de nutriție si dezvoltarea de competențe specifice (planificare, lucrul în echipă, construire buget si concepte matematice, abilități de comunicare etc.); Dezvoltarea competentelor parentale specifice pe termen lung pentru părinți/familii largite din proiect


Sanatate a la carte Sanatate a la carte Sanatate a la carte

| Aria geografica
    Alba, Bistrita, Bihor, Bucuresti, Constanta

| Rezumat
    Proiectul a propus comunitatii scoala-familie un concept integrat prin care copiii sa invete deprinderi vitale pentru dezvoltarea lor armonioasa atat individuala cat si ca membri ai unei familii sanatoase si a unei societati responsabile. Scopul proiectului a fost acela de a dezvolta deprinderi pentru o viaţă echilibrată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani prin adaptarea conţinutului activităţilor şcolare şi continuarea procesului de învăţare în familie. Provocarea pe care a propus-o acest proiect a fost adoptarea in familie a unui stil de viaţă sănătos şi asimilarea de către copii a cunoştinţelor necesare pentru a lua decizii corecte.
Elementul central al proiectului l-a constituit editarea şi tipărirea cărţii Sănătate ca la carte sub semnătura Dr. Florin Ioan Bălănică şi Dr. Elena Iuliana Mihai. Având forma unei reviste de aplicaţii şcolare, cartea conţine 36 de pagini ilustrate, pline de informatii utile pentru copii şi părinţi, jocuri şi aplicaţii educative, reţete sănătoase pentru cei mici şi familiile lor. Cartea a fost tipărită în 10.000 de exemplare distribuite în reţeaua de şcoli cu predare în alternativa step by step, din sistemul public de educatie.
Pornind de la conţinutul lucrării, formatorii CDEP au elaborat activităţi de învăţare în care au antrenat 160 de învăţători din învăţământul primar din oraşele Alba-Iulia, Oradea, Bistriţa, Constanţa şi Bucureşti. Învăţătorii au utilizat si continua sa utilizeze si dupa incheierea proiectului activităţile de învăţare integrate, la clasa astfel încât copiii şi familiile lor sa asimileze prin joc noţini importante pentru un trai sănătos.
Ulterior incheierii proiectului, de rezultatele sale au beneficiat 40.000 de copii şi 3000 de cadre didactice din sistemul public de învăţământ.


| Date beneficiari
    1800 copii si familiile lor si 160 cadre didactice

| Date beneficiari
    40.000 de copii si familiile lor si 3000 de educatori si invatatori

| Activitati
    Realizarea unei metodologii de predare pentru deprinderea comportamentelor legate de nutritie si dezvoltarea de competente ale copiilor cuprinsi in proiect (planificare, lucrul in echipa, construire buget si concepte matematice, abilitati comunicare etc.)
Sesiuni de formare pentru cadrele didactice, privind folosirea metodologiei de predare la clasa.
Sesiuni de informare si implicare a parintilor in proiect
Teme practice saptamanale de realizat in familie
Tiparire 10.000 brosuri suport pentru parinti si distribuire
Activitati de promovare on-line si diseminarea rezultatelor.
Monitorizare pe tot parcursul proiectului si evaluari intermediare si finale ale evolutiei proiectului, raportari intermediare (iulie) si finala (decembrie).


| Rezultatele proiectului
    10.000 brosuri suport pentru au fost distribuite familiilor
1 metodologie de predare pentru cadrele didactice disponibila in sistemul de dezvolatre profesionala CEDP
12 teme practice saptamanale de realizat in familie pana la finalul proiectului
20 sesiuni de informare si implicare a parintilor in proiect
1 Sesiuni de formare pentru 160 cadrele didactice
2 Evenimente cu parinti, copii si educatori – Ziua Recoltei la Scoala Step by Step din Bucuresti si Piata Copiilor din Sibiu


| Bugetul
    350,850

| Parteneri
    CEDP Step by Step, Asociatia Romana despre Mancare, Asociatia Societatea pentru Medicina Stilului de Viata, 13 scoli din cele 5 judete, compania LIDL prin programul sau de granturi Lidl Community Grant

| Website proiect
    https://www.facebook.com/Proiect.Sanatatecalacarte/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes