close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Labyrinth of Conflicts



| Organizator:
    Asociatia Universitur
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Avand la indemana tema centrala a conflictul intercultural, a fost creat un context ofertant pentru participantii din toate tarile de a prezenta intr-un mod creative si liber situatiile intampinate de fiecare dintre ei in urma manifestarilor adiacente fenomenului migratiei: xenofobie, rasism, lipsa oportunitatilor, excluderea sociala, etc.

Nevoile participantilor au fost continute de tema proiectului, fiind vorba de tineri ce fac parte din societati ce recunosc fenomenul migratiei ca fiind unul delicat- Romania si Bulgaria confruntandu-se cu migratia externa, iar Italia si Germania fiind tari receptoare.
Proiectul si-a propus sa stimuleze constientizarea dimensiunii fenomenului atat in randul tinerilor participanti cat si a comunitatii locale folosind o serie de metode asupra carora liderii de grup au cazut de acord in prealabil.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost sa creeze un context in care tineri din tari diferite sa isi exprime, exploreze si dezvolte identitatea culturala si personala, identificand conflictele si transformandu-le in oportunitati de comunicare si de exemplificare a unor situatii normale, ce pot deveni prolifice atat timp cat eforturile sunt concentrate pe latura pozitiva a contactelor interculturale.
Toate acestea in cadrul unei manifestari artistice, cu puternice implicatii creative si personale din partea beneficiarilor.


Labyrinth of Conflicts Labyrinth of Conflicts Labyrinth of Conflicts

| Aria geografica
    Bucuresti, Prahova, Ialomita, Arges, Dolj, Neamt

| Rezumat
    Proiectul s-a nascut dupa o intalnire cu membri Asociatiei Artemide(Italia),in cadrul unui proiect desfasurat in Almada, Portugalia-Teatrul Opresatilor(aug 2011).Temele de discutie au fost migratia si confictele interculurale in randul tinerilor,in contextul socio-cultural european actual.
Scopul proiectului a fost sa creeze un mediu cu valente multiculurale pentru 24 de tineri din tari diferite(Romania,Bulgaria,Italia,Germania), oferidu-le acestora climatul ideal pentru a-si exprima, explora si dezvolta identitatea culturala si personala in raport cu elementele conflictuale generate de contextul socio-cultural contemporan.
Principalul instrument a fost “teatrul labirint”(o forma de arta participativa, imbinata cu serie de activitati conexe precum brainstorminguri, workshop-uri, discutii, jocuri), activitatile desfasurandu-se in comuna Corbi, Arges, pe parcursul a 7 zile.Inclusiunea sociala, xenofobia, stereotipia si conflictul au fost temele principale, abordate prin intermediul unor manifestari artistice si culturale.Toti cei 24 de participanti au avut parte de o experienta activa, concentrata pe exprimarea diferentelor individuale si culturale. In plus, am reusit sa implicam in proiect si comunitatea locala, prin integrarea in activitati si a elevilor si profesorilor de la scoala din Corbi.Mai mult, dupa finalizarea proiectului, toti participantii au aplicat in comunitatile locale metodologia si aspectele invatate printr-o serie de proiecte, au pastrat legatura si au impartasit in continuare rezultatele, multiplicand impactul proiectului.Comunitatea din Corbi a beneficiat la randul sau de o oportunitate de dezvoltare, concentrata pe tema revitalizarii culturii rurale in contextul lumii moderne.
Finantarea a fost din fonduri europene, prin programul Tineret in actiune


| Date beneficiari
    -

| Rezultatele proiectului
    Spectacolul de teatru pregatit in cadrul proiectului si pus in scena la final a abordat teme precum migratia culturala si conflictele generate de acesta, avand un efect de constientizare a fenomenelor declansate si motivandu-I pe toti cei implicati nu doar sa creeze cat si sa prioritizeze solutiile unor situatii conflictuale.Au fost portretizate discriminarea de varsta, etnie, o varietate de contexte familiale, identitati culturale, traditii, propunand in paralel deschidere, curiozitate si toleranta pentru toate aceste aspecte.
Avand in vedere ca natura Teatrului Labirint presupune desfasurarea de tip participativ,cu implicarea activa a tuturor celor prezenti (inclusiv a spectatorilor), oferind fiecarei persoane prezente posibilitatea de a schimba decisiv evolutia situatilor prezentate.
Feedback-urile tuturor celor implicaii au fost pozitive, punctand atat recunoasterea si aderarea la tematica abordată cat si prezenta unui context social motivant pentru interactiune si schimb de opinii.Satisfactia unui spectacol conceput impreuna a sporit unitatea grupului.De asemenea, implicarea comunitatii locale a sporit efectul intregului proiect,subliniind si facilitand punerea in context a intregii dimensiuni interculturale si a constientizarii problemelor ce apar in situatiile portretizate in cadrul tuturor activitatilor desfasurate.
Toti participantii au interactionat activ,direct si au experimentat intr-un mediu deschis,care le-a permis sa se manifeste deschis si le-a dat curaj sa faca niste alegeri de viata cum ar fi sa lege prietenii cu oameni care in mod uzual sunt ridiculizati.


| Bugetul proiectului (in RON)
    42639,3

| Parteneri
    Programul Tineret in actiune, Associazione Artemide (Italia), BIVEDA NGO (Bulgaria), BIDA e V “Kultur und Bildung”(Germania)

| Website-ul proiectului
    http://universitur.ro/?page_id=21





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes