close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Oportunitati economice pentru sate multietnice ECOM Villages



| Organizator:
    Mihai Eminescu Trust
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Peisajul multicultural traditional din Transilvania este amenintat de pericolele globale cum ar fi saracia, lipsa oportunitatilor si interesele economice crescande, care pot afecta caracterul traditional si unicitatea acestor sisteme. Fundatia Mihai Eminescu Trust isi desfasoara activitatea de 17 ani in 104 sate din Transilvania, ajungand in prezent sa cunoasca foarte bine comunitatile din aceste sate. Experienta a peste 1200 de proiecte implementate in aceasta zona, confirma faptul ca cativa localnici de etnie roma au renuntat la ajutorul social si au inceput o mica afacere in meserii traditionale si servicii turistice. In acest context si abordarea Fundatiei pentru integrarea romilor si dezvoltarea capacitatii acestei etnii este esentiala in dezvoltare durabila a intregii comunitati.

| Scopul proiectului
    Proiectul a avut ca obiectiv general consolidarea capacitatilor antreprenoriale a membrilor comunitatilor de romi din Archita (judetul Mures) si Malancrav (judetul Sibiu), obiectivul general fiind responsabilizarea comunităților de romi de a participa în economia formală. Acest obiectiv a fost atins prin implicarea romilor din cele 3 sate in activitati economice, prin consolidarea relațiilor comunitare și elaborarea unor Planuri Locale de Acțiune impreuna cu localnicii si promovarea si creșterea comercializării obiectelor realizate manual local de catre romi.

Oportunitati economice pentru sate multietnice ECOM Villages Oportunitati economice pentru sate multietnice ECOM Villages Oportunitati economice pentru sate multietnice ECOM Villages

| Aria geografica
    Judete Mures (comuna Vinatori) ,Sibiu (comuna Laslea) ,Brasov (comuna Bunesti)

| Rezumat
    Proiectul a avut ca obiectiv general consolidarea capacitatilor antreprenoriale a membrilor comunitatilor de romi din Archita (judetul Mures) si Malancrav (judetul Sibiu), prin infiintarea pana la sfarsitul proiectului a cel putin doua intreprinderi sociale si prin incurajarea locuitorilor de a participa la dezvoltarea economiei locale. Strategia de implementare a proiectului s-a adresat in special comunitatilor de romi iar activitatile desfasurate au vizat cele 3 comunitati, in centrul atentiei aflandu-se comunitatea din Archita. Principalele rezultate ale activitatilor desfasurate sunt:
-consolidarea comunitatii si implicarea localnicilor in diferitele actiuni culturale
-infiintarea Asociatiei Descopera Archita
-autorizarea si extinderea obiectului de activitate pentru 9 mestesugari si agricultori,
-crearea unor produse noi cu sprijinul designer-ului Iulia Albu
-acumularea unor cunostinte noi datorita cursurilor de formare organizate la care au participat 45 de persoane (curs de antreprenoriat, bucatar, incluziune sociala)
Timp de mai mult de un an, in Archita s-au desfasurat activitati lunare ce au cuprins:
- 5 workshop-uri educational-creative pentru copii
- 2 actiuni de voluntariat, un atelier de vara Vreau sa fiu mestesugar
- o tabara de vara Invat sa cos si sa brodez
- 3 evenimente culturale locale
- 1 eveniment cu degustare de produse traditionale
- un atelier de igiena si o vizita de studiu la Sibiu
In acest program au fost implicate 469 de persoane dintre care peste 50% apartin comunitatii rome.



| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului au fost 411 persoane dintre care cel putin 50% au apartinut etniei Rome. 7 mestesugari de etnie Roma au fost sprijiniti sa isi legalizeze activitatea, iar 2 familii de etnie Rome au fost sprijinite sa obtina un certificat de producator pentru a putea valorifica legumele pe care le cultiva in solar.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt satele in care activeaza MET, autoritatile locale cu care MET colaboreaza frecvent, 127 membrii ai GAL Transilvania Brasov Nord si GAL Podisul Mediasului si turistii din tara si strainatate.

| Activitati
    Program de dezvoltare comunitara in Archita - a inclus 15 activitati regulate (ateliere de lucru, evenimente culturale, o tabara de vara si 2 activitati de voluntariat) avand ca si scop cresterea gradului de constientizare cu privire la valoarea de multiculturalitate si de asemenea la dezvoltarea abilitatilor personale.
Elaborarea unor Planuri de Actiune Locala - s-a elaborat cate un Plan de Actiune Locala pentru fiecare dintre comunitatile din Archita, Malancrav si Viscri, pentru a consolida coeziunea comunitatiilor.
Curs de formare in ‘’Incluziune Sociala’’- a avut ca scop asigurarea dezvoltarii economice durabile a grupurilor vulnerabile.
Curs de formare in domeniul antreprenoriatului - a initiat participantii la curs in deschiderea unei afaceri, invatandu-i cum sa scrie un plan de afaceri, sa conduca o afacere, operare PC si contabilitate primara.
Curs de calificare profesionala in meseria de bucatar la care au participat 28 de personae, scopul acestui curs fiind de a iniția beneficiarii selectați în domeniul culinar și de a-i ajuta să promoveze gastronomia tradițională.
Atelier de design cu designerul Iulia Albu -pentru reinterpretarea a 10 produse traditionale au avut scopul de a creste vanzarea si de a atrage noi clienti, precum si piete de desfacere.
Targ cu vanzare de produse traditionale in Cetatea Medievala din Sighisoara - a avut scopul de a aduce comunitatea rurala in contact direct cu publicul larg.


| Rezultatele proiectului
    Prin activitatile desfasurate in cadrul proiectului (intalnirile comunitare, atelierele cu copiii, actiunile de voluntariat, cursurile de formare profesionala), toate avand caracter de socializare si de mobilizare a intregii comunitati, s-a contribuit la cresterea increderii in sine a persoanelor din grupurile vulnerabile si a motivatiei lor de a se implica pentru comunitate promovand solidaritatea, coeziunea si incluziunea sociala a persoanelor vulnerabile.
Abordarea non-formala a educatiei (atelierele cu copiii) au determinat cresterea impactului asupra comunitatii, mai ales asupra copiilor si tinerilor, care vor avea si un rol de multiplicatori in comunitate.
Printre rezultatele cele mai importante ale proiectului sunt cele 3 Planuri de Actiune Locala , 39 de localnici calificati in antreprenoriat si 28 in domeniul gastronomiei (bucatar), infiintarea Asociatiei “Descopera Archita’’, 7 mestesugari de etnie Roma au fost sprijiniti sa isi legalizeze activitatea iar 2 familii de etnie Roma au fost sprijinite sa obtina un certificat de producator pentru a putea valorifica legumele pe care le cultiva in solar.
Efectele generate de implementarea proiectului sunt: cresterea numarului de localnici mai bine informati si dornici sa se implice mai mult in viata comunitatii si sa contribuie la dezvoltarea economica a satului, la infrumusetarea acestuia prin participarea la diverse actiuni de voluntariat precum si mai multi elevi si tineri interesati de protectia patrimoniului cultural material si imaterial.


| Bugetul
    838785,84

| Parteneri
    Primaria Comunei Vinatori

| Website proiect
    www.mestesugari-transilvania.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes