Participanti & Proiecte
Campania „Îndrăznește să fii mare!”
|
Organizator: |
|
Sectiune: |
Proiectul și-a propus creșterea capacității tinerilor pentru participare civică și promovarea drepturilor omului, cu accent pe drepturile sexuale și reproductive, inclusiv egalitatea de gen, cu sprijinul parteneriatului școală-familie-comunitate. Tinerii au fost împuterniciți să își construiască un mediu școlar care integrează nevoile reale ale acestora și să semnaleze derapajele legislative sau îngrădirea drepturilor omului, drepturile lor.
Proiectul a identificat un acces redus la educație pentru menținerea sănătății sexuale și combaterea inegalităților de gen, cât și un deficit de implicare activă în viața comunității. Acestea limitează oportunitățile de învățare pe tot parcursul vieții și calitatea vieții tinerilor care devin adulți, conducând la scăderea interesului în a construi o societate responsabilă, democratică și de care să fie mulțumiți.
Activitățile desfășurate în perioada înscrisă în competiție au fost: dezvoltarea abilităților de implicare civică și de mobilizare comunitară a echipelor locale formate din voluntari elevi și mentori; derularea unor campanii de conștientizare civică în rândul comunității de elevi de la nivelul localităților insuficient deservite; dezvoltarea parteneriatului școală-familie-comunitate care conștientizează și prioritizează statutul tânărului de cetățean activ.
Rezultatele activităților: 80 de voluntari-elevi instruiți care au realizat campanii de conștientizare a nevoilor identificate din comunitatea școlară; 21 de mentori-adulți care au susținut inițiativele acestora; 18 campanii de conștientizare a nevoilor identificate în comunitate; 4557 de elevi-adolescenți care au fost beneficiari ai campaniilor derulate; 1670 de adulți din comunitatea școlară care au fost implicații în campaniile locale.
| Scopul proiectului
Situația localităților selectate în proiect prezenta un număr de peste 2.500 de cazuri de abuz/ exploatare/ neglijare în rândul copiilor și peste 13.000 de cazuri de copii cu părinți plecați în străinătate (ANDPDCA, 2019). Aceste statistici evidențiau nevoia adolescenților și copiilor de a beneficia de sprijin în dezvoltarea personală și de a fi împuterniciți să își contureze propriul viitor.
Scopul proiectului l-a reprezentat creșterea implicării adolescenților și tinerilor în promovarea și practicarea comportamentelor de implicare civică și cultură democratică, precum și dezvoltarea parteneriatului școală-familie-comunitate.
Obiectivele proiectului incluse în perioada participantă sunt: O1: Creșterea abilităților de mobilizare a tinerilor și adolescentilor pentru 21 mentori, cu accent pe respectarea drepturile omului, egalitatea de gen și sănătate publică. O2: Susținerea participării și implicării active a 80 adolescenți și tineri în programe de voluntariat la nivel local și pentru exercitarea drepturilor pe care le dețin, în parteneriatul tânăr-adult.
Fiecare campanie locală a adresat o nevoie pe care echipa a identificat-o în cadrul comunității apartenente.
| Acoperire
9
| Rezumat
-
| Date beneficiari direcţi
80 (51 de fete și 29 de băieți) de elevi care au devenit voluntari
21 (16 femei și 5 bărbați) de adulți/ profesori/ consilieri școlari care au devenit mentori
4557 (2452 fete și 2105 băieți) de elevi de liceu și gimanziu care au fost beneficiari ai campaniilor de conștientizare
1670 (1053 femei și 616 bărbați) de adulți care au fost atinși prin aceste campanii și care au înțeles nevoile adolescenților din comunitatea școlară
| Activitati
Activitățile a căror perioadă este cuprinsă în perioada competiției sunt:
Formare a echipelor locale care au fost alcătuite din 1 mentor (profesor/ consilier școlar) și 4 voluntari (elevi). Formarea a fost desfășurată în perioada: 20-24.03.2024 în cadrul unui curs regional. Cursurile au avut drept scop abilitarea și împuternicirea tinerilor în vederea identificării nevoilor de la nivelul comunității lor școlare și adresarea acestora în cadrul unei campanii de conștientizare adresate colegilor lor, precum și adulților din comunitatea locală. Cursul adresat mentorilor a avut drept scop capacitarea acestora în vederea susținerii tinerilor în campanii, și promovarea solidarității și parteneriatului tânăr-adult.
Derularea campaniilor de conștientizare civică desfășurate de către voluntari la nivelul comunității școlare apartenente s-a desfășurat în perioada: 25.03.2024-26.04.2025. Toate campaniile au chestionat nevoile comunității printr-un document, 50m de nevoi, cea a listat nevoile întregii comunități de elevi. Ulterior, au fost implementate campaniile de conștientizare care au adresat teme precum: educație sexuală; stima de sine și încrederea în sine în rândul tinerilor; protecția mediului; efectele consumului de droguri și tutun; prevenirea și combaterea formelor de violență în școală; limitarea timpului petrecut în fața ecranelor. Campaniile au fost realizate prin activități non-formale și metode de activare comunitară (biblioteca vie, teatru forum).
| Rezultatele proiectului
Voluntarii implicați în proiect au fost în număr de 80 și au reprezentat punctul central al campaniilor desfășurate. Aceștia au trecut printr-un curs de formare care i-a abilitat și care i-a împuternicit în vederea recunoașterii nevoilor din comunitatea școlară, pe baza cărora să creeze și să implementeze campanii de conștientizare a acestor nevoi. Aceștia au beneficiat atât de suport din partea mentorilor locali în vederea implementării în școală a campaniilor, cât și din partea echipei de proiect, alături de care s-au întâlnit în online în vederea urmăririi etapelor de desfășurare ale campaniilor și pentru a participa la activități de dezvoltare personală. În cadrul campaniilor pe care le-au implementat au fost responsabili de la identificarea nevoii, până la conturarea acestor campanii, prin alegerea metodelor de intervenție, stabilirea calendarului, grupului țintă, precum și expunerea rezultatelor campaniilor către decidenți de la nivelul școlii și, în cazul unor campanii, chiar decidenți locali. Voluntarii au realizat activități non-formale de informare și conștientizare prin sesiuni la clase, precum și realizarea unor activități care să implice comunitatea în spațiile comune ale școlii, precum chestionarea nevoilor pe holuri, realizarea unor biblioteci vii, teatru forum sau cafenele în amfiteatre sau curtea școlii prin care elevii să interacționeze cu „cărțile”, personajele sau persoanele care spuneau povestea nevoii, precum și chestionau sau prezentau posibile soluții.
| Parteneri
București; Dorohoi, Județul Botoșani; Săveni, Județul Botoșani; Trușești, Județul Botoșani; Brașov, Județul Brașov; Victoria, Județul Brașov; Târgoviște, Județul Dâmbovița; Moreni, Județul Dâmbovița; Buftea, Județul Ilfov; Baia Mare, Județul Maramureș; Cavnic, Județul Maramureș; Drobeta-Turnu Severin, Județul Mehedinți; Cujmir, Județul Mehedinți; Șimian, Județul Mehedinți; Tulcea, Județul Tulcea; Topolog, Județul Tulcea; Babadag, Județul Tulcea.
| Despre organizator
| Website proiect
Pentru că câțiva dintre voluntari împărțeau telefonul mobil cu frații sau familia lor, aceștia nu au putut intra la toate întâlnirile online. Însă erau puși la curent de către colegii lor.