close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



EduCastel



| Organizator:
    Asociatia Grupul PONT
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Programul Castel în Transilvania, lansat in 2015, are ca scop promovarea patrimoniul construit din regiune. Unul dintre principalele grupuri țintă al informării de la început au fost familiile, astfel ne-am dorit să concepem un proiect prin care să ne adresăm celor mai tineri din familie, copiii, și prin ei implicit întregii familii.
La evenimente trecute organizate de programul Castel în Transilvania sau la care am fost parteneri am observat cerința pentru jocuri educative, care pot acoperi o bună parte a programului unui eveniment. O altă cerință observată a fost cea pentru petrecerea timpului liber cu activități de calitate în familie. Aceste cerințe au fost armonizate cu ușurință cu scopul nostru de promovarea castelelor și conacelor și protejarea patrimoniului construit în cadrul familiilor.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a concepe și realiza un set de jocuri educative și dezvoltative. Obiectivul general a fost introducerea unor abordări inovatoare în valorificarea potențialului castelelor din Transilvania din punctul de vedere a al promovării diversității și toleranței în rândul copiilor, cu ajutorul unor instrumente interactive. Printre obiectivele specifice ne-am propus realizarea unei intervenții culturale și conștientizarea potențialului castelelor în localitățile Racoș și Vârghiș, introducerea unui nou instrument educativ în învățământ și crearea unui model și proces scalabil.

EduCastel EduCastel EduCastel

| Aria geografica
    CJ, CV, HR, MS, BV

| Rezumat
    Scopul principal al programului Castel în Transilvania este de a promova patrimoniul construit din regiune, atât prin prezentarea acestor castele publicului larg, cât și prin evidențierea rolului semnificativ al acestor clădiri în viața comunităților locale. Prin proiectul EduCastel am urmărit să aducem patrimoniul mai aproape de copii, într-o formă apropiată de ei: jocuri și jucării.
Scopul proiectului a fost să găsească soluții noi în învățământul despre cultură și patrimoniu, prin abordări moderne și inovatoare, prin care interesul copiilor este stârnit și dezvoltarea lor cognitivă, emoțională și socială este stimulată. Totodată, prin copiii am dorit să ajungem și la pedagogi și profesori, să le trezim interesul și să atragem atenția asupra conservării patrimoniului construit.
EduCastel conține 12 jocuri și jucării prin care copii cu vârsta între 4-12 învață despre clădiri monumente, perioade istorice, stil de viață, personalități istorice care fac parte din istoria bogată a castelelor transilvănene. Aceste jucării au fost utilizate în cadrul a 2 evenimente de prezentare și 6 evenimente conexe, pentru care am instruit 35 de voluntari, care și-au însușit metodologia, au condus aceste jocuri și le vor conduce și în viitoarele evenimente.
Jucăriile sunt trilingve (română, maghiară, engleză) și au fost concepute în așa fel încât pot fi adaptate unui castel în parte. Astfel proprietarii și administratorii interesați au posibilitatea de a avea un set de jocuri personalizat, prin care vizitatorii lor află informații într-un mod interactiv și distractiv.
Jucăriile au fost fabricate din materiale naturale, iar în procesul de conceptualizare, proiectare și design sa pus un accent deosebit pe surse scrise istorice, etnografice și alte surse relevante.


| Date beneficiari
    Copii cu vârsta între 4-12 ani - peste 600 de persoane

| Date beneficiari
    Părinți și aduți - circa 400, pedagogi și profesori - 50 de persoane

| Activitati
    Conceperea și folosirea jucăriilor a fost precedată de elaborarea unei metodologii bazate pe cercetări ample. Am construit pe studiile și rapoartele despre cele două castele participante în program, am ținut cont de caracteristicile specifice locației și am stabilit relații constructive cu proprietarii și administratorii castelelor, respectiv cu localnicii.
Pentru evenimentele în care am prezentat jucăriile, am organizat training gratuit pentru 35 de voluntari, care au învățat folosirea jocurilor, au primit informații cum se gestionează situațiile care pot apărea în timpul jocurilor și au însușit metodologia EduCastel. Am organizat și un eveniment de prezentare pentru pedagogi din Cluj-Napoca, pentru promovarea folosirii acestor jocuri și jucării în săptămânile Școala Altfel.
Jucăriile realizate în cadrul proiectului au fost prezentate în cadrul a 2 evenimente implicând copiii din Racoș și Vârghiș și la evenimente conexe din Brâncovenești, Toplița, Tălișoara, Zăbala, Cluj-Napoca. La aceste evenimente cu intrare liberă au participat în total peste 1000 de persoane. Jucăriile au avut mare succes atât în rândul copiilor cât și în rândul adulților.


| Rezultatele proiectului
    Prin jocurile EduCastel, pe lângă obținerea unor informații valoroase și joacă de neuitat, copii au avut prilejul sa pune temeliile gândirii logice prin jocuri de logică, să dezvolte gândiri independente prin exerciții la libera alegere, sa asigure posibilitatea de explorare prin învățare experiențială, să dezvolte relațiile interpersonale, educare pentru toleranță și colaborare prin jocuri de grup, să dezvolte simțul de răspundere și a gândirii sistematice, să dezvolte simțului estetic, să dezvolte competențele vizuale și abilitățile motorice și să pune bazele atitudinii eco-responsabile.
Avantajul învățării pe bază de experiențe este că atenția și concentrarea poate fi menținută mult mai mult decât în condiții generale, deoarece copiii devin motivați prin joc și motivația și atenția lor este readusă datorită noilor informații și tipuri de joc cu fiecare jucărie.
Un efect important a fost că mai mulți administratori și proprietari de castele și conace au devenit foarte interesați de aceste jucării și au inițiat o colaborare cu programul Castel în Transilvania, deocamdată prin împrumutarea jocurilor pentru evenimente, dar punând în perspectivă și achiziționarea unui set propriu EduCastel.
Un alt efect este că prin EduCastel avem posibilitatea să modelăm relația publicului larg față de protejarea patrimoniului construit și educarea lor.


| Bugetul
    67640

| Parteneri
    Fundatia Roy Chowdhury-Mikes, Asociatia Raft de Carti

| Website proiect
    http://www.castelintransilvania.ro/educastel.html





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes