close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Pentru un viitor sustenabil



| Organizator:
    Hope and Homes for Children Romania
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Integrarea socio-profesionala a tinerilor este o parte esentiala a reformei sistemului de protectie a copilului. Initiativa programului a pornit de la faptul ca exista o lipsa severa de sprijin din partea statului pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie. Specialistii din sistem nu au o traditie a planificarii si gestionarii eficiente a tranzitiei tinerilor catre viata independenta.

Lasati sa se descurce singuri dupa o viata petrecuta in institutie, tinerii care parasesc sistemul nu sunt capabili sa faca fata sarcinilor de zi cu zi. Ei intampina dificultati si in formarea de relatii semnificative, fiind vulnerabili si riscand sa fie exploatati. In alte cazuri, tinerii raman in sistemul de protectie pentru tot restul vietii, deoarece li se atribuie in mod incorect dizabilitati care nu le permit sa traiasca independent.


| Scopul programului
    - Identificarea si sprijinirea celor mai vulnerabili tineri din sistem;
- Asistenta tehnica pentru personalul de specialitate din cadrul DGASPC-urilor partenere.

Expansiune:

- Cresterea ariei de acoperire a proiectului la nivel national;
- Eficientizarea parteneriatelor deja existente si utilizarea lor ca modele de buna practica; - Determinarea unor imbunatatiri legislative in favoarea tinerilor din sistemul de protectie;
- Utilizarea mecanismelor structurale pentru dezvoltarea de proiecte adresate tinerilor institutionalizati.


Pentru un viitor sustenabil Pentru un viitor sustenabil Pentru un viitor sustenabil

| Aria geografica
    Programul se desfasoara in 7 judete: Maramures, Cluj, Bistrita, Mures, Suceava, Bacau si Botosani.

| Rezumat
    In fiecare an, zeci de tineri cu varste cuprinse intre 17 si 27 de ani parasesc sistemul de protectie fara niciun fel de pregatire pentru viata independenta, iar membrii de personal care interactioneaza cu ei nu sunt instruiti sa-i ajute in acest sens.

Conform Auditului National al Serviciilor Sociale pentru Copii din Romania, pe care l-am finalizat in 2012, grupul-tinta, la nivel national, relevant pentru proiectul de sprijin al tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului din Romania, cuprinde 6.442 de tineri. Dat fiind faptul ca numarul total al copiilor aflati in institutii de tip vechi din Romania este de 8.721, atunci 73,86% dintre cei aflati in institutii sunt tineri care, in urmatorii ani, vor parasi sistemul de protectie a copilului fara solutii clare de sprijin.

Programul nostru are rolul de a furniza interventii integrate pentru acesti tineri, care sa le ofere sanse reale de integrare socio-profesionala si sa puna bazele unui model de bune practici pentru partenerii proiectului. Pana in acest moment, HHC Romania a sprijinit 466 de tineri sa se integreze in societate, implementand urmatoarele modele de interventie: facilitarea accesului la servicii comunitare; consiliere psihologica si sociala; mediere, asistare, consiliere pentru identificarea, accesarea si pastrarea unui loc de munca; consiliere privind managementul resurselor financiare si materiale; consiliere si indrumare familiala; interventii de sprijin financiar si/sau material.


| Date beneficiari
    466 de tineri cu varste cuprinse intre 17 si 27 de ani care au parasit sistemul de protectie a copilului si au inceput viata independenta.

| Rezultatele programului
    Conform experientei de pana acum, rata de succes a programului este de aproximativ 65% pe termen scurt si mediu (3-18 luni). Aceste procent reprezinta cazurile in care tinerii au fost integrati cu succes in societate pana la punctul in care nu a mai fost necesara nicio interventie din partea noastra.

Pentru ca programul sa aiba o rata mai mare de succes in viitor, am inceput si adaugat urmatoarele tipuri de interventii:

- Formarea abilitatilor de trai independent la copiii din sistemul de protectie de la cele mai fragede varste, cu mult inainte de varsta majoratului;
- Acordarea unui statut prioritar demersurilor de reluare a legaturilor cu familiile naturale sau extinse ale copiilor in vederea reintegrarii sau in vederea obtinerii unui sprijin din partea acestora;
- Cresterea numarului de specialisti sau imbunatatirea competentelor de interventie ale acestora;
- Alocarea de fonduri specifice pentru integrarea socio-profesionala, care sa acopere cheltuielile de stricta necesitate si sa permita elaborarea unor planuri de interventie diversificate, cu sansa unei rate mai mari de succes a integrarii tinerilor;
- Crearea de locuinte sociale cu statut diferentia in functie de tipologia tinerilor (tipici, cu nevoi speciale usoare sau medii);
- Crearea de centre de tranzit in zone care sa faciliteze accesul la locuri de munca;
- Dezvoltarea de servicii specializate la nivelul autoritatilor locale care sa instrumenteze si sa monitorizeze situatia tinerilor expusi si vulnerabili multa vreme de la parasirea sistemului de protectie.


| Bugetul programului (in RON)
    1610900,00

| Parteneri
    Programul se desfasoara in parteneriat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din Maramures, Cluj, Bistrita, Suceava, Mures, Botosani si Bacau.

| Website-ul programului
    http://www.hhc.ro/proiecte/integrarea-sociala-a-tinerilor





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes