close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Protectia copiilor solicitanți de azil si refugiati



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Romania a devenit activa in domeniul azilului in 1991, iar, din punct de vedere statistic, in medie sunt inregistrate 1400-1500 de cereri de azil pe an. Din a doua jumatate a lui 2016, numarul cererilor de azil a crescut semnificativ, in ultimii 3 ani inregistrandu-se aproximativ 8845 de cereri noi, cca 30% fiind pentru copii. Aproape 50% dintre copii au avut varsta cuprinsa intre 0 si 6 ani. Toti migrantii au nevoie de asistenta imediata la sosire, dar satisfacerea nevoilor de baza ale copiilor, in special pentru cei cu varste cuprinse intre 0-6 ani, prezinta multe provocari. Autoritatile responsabile nu ofera servicii adecvate pentru copii, iar angajatii din sistemul public nu sunt adesea pregatiti sa asiste migranti. SC este singurul ong care desfasoara activitati zilnice pentru copii in centrele de cazare IGI.

| Scopul proiectului
    Scopul programului este sa asigure si sa promoveze respectarea drepturilor copiilor solicitanti de azil si beneficiari de protectie internationala si sa contribuie la imbunatatirea situatiei acestora, prin implementarea unor servicii integrate pentru a raspunde prompt nevoilor copiilor la momentul sosirii in Romania, pe perioada procedurii de azil si dupa obtinerea unei forme de protectie in vederea integrarii in plan social si educational.
Obiective:
-imbunatatirea conditiilor de receptie din centrele IGI
-facilitarea accesului la servicii educationale si sociale
-asigurarea nevoilor de baza


Protectia copiilor solicitanți de azil si refugiati Protectia copiilor solicitanți de azil si refugiati Protectia copiilor solicitanți de azil si refugiati

| Aria geografica
    Programul s-a desfasurat in Bucuresti, Galati (jud. Galati), Giurgiu (jud. Giurgiu), Radauti (jud. Suceava), Somcuta Mare (jud. Maramures) si Timisoara (jud. Timis)

| Rezumat
    Inca din 1995, Salvati Copiii Romania (SC) promoveaza si apara drepturile copilului refugiat sau solicitant de azil, considerand ca fiecare copil, indiferent de statutul legal si de originea lui, are drepturi fundamentale pe care autoritatile tarii in care se afla trebuie sa i le respecte cu prioritate. Din 2016, odata cu cresterea semnificativa a cererilor de azil in Romania, SC a intensificat interventiile ce au avut in vedere aceasta categorie de copii, interventii ce au pus accent pe asigurarea respectarii drepturilor copiilor solcitanti de azil, tolerati și beneficiari ai unei forme de protecție internațională. Activitatile principale au avut scopul de a facilita sederea acestora pe teritoriul Romaniei, integrarea in societatea romaneasca si de a imbunatati conditiile de trai pentru copii și familii.Au fost dezvoltate servicii complexe de asitenta directa in vederea facilitarii accesului la drepturile economice, sociale si la educatie. Pentru sustinerea copiilor si familiilor, inclusiv a adultilor din categoria cazurilor vulnerabile,dar si pentru a raspunde prompt nevoilor acestora atat la momentul ajungerii in Romania, dar si pe parcursul procesarii cererii de azil si, ulterior, a programului de integrare, SC a creat un program care s-a desfasurat zilnic in Centrele de Proceduri si Cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI), fiind singurul program dedicat nevoilor concrete ale copiilor. 1917 de copii si 2620 de adulti (parinti si cazuri vulnerabile) au beneficiat de suport material si consiliere în vederea cunoasterii drepturilor/obligatiilor asociate statutului, accesarii beneficiilor sociale, identificarii unor locuri de munca, accesarii servicii educationale, medicale si psihologice.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai programuluii au fost 1917 de copiii solicitanti de azil, tolerati si beneficiari ai unei forme de protectie internationala cazati in centrele IGI, dar si din afara acestora. si 2620 de adulti (parinti si cazuri vulnerabile)

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai programului au fost membrii comunitatilor de solicitanti de azil/refugiati in care au fost desfasurate activitatile, membrii comunitatilor locale, membrii comunitatilor de straini din Romania si reprezentantii institutiilor partenere

| Activitati
    Activitatile programului au fost adaptate nevoilor individuale ale beneficiarilor cu scopul de a oferi servicii integrate de asistenta sociala, prin implementarea unor componente care vizeaza: Facilitarea accesului la educatie si acomodarea culturala a copiilor: inscrierea copiilor in sistemul de invatamant (gradinita, scoala) si monitorizarea parcursului educational al acestora; Facilitarea accesului la servicii sociale si medicale: consiliere sociala si sprijinirea familiilor în vederea depunerii dosarelor pentru obtinerea beneficiilor sociale; inscrierea copiilor la medici de familie; Oferirea de asistenta materiala in vederea acoperirii nevoilor de baza ale copiilor (alimente, igienico-sanitare, produse specifice ingrijirii nou-nascutilor, imbracaminte si incaltaminte, asistenta materiala in vederea accesării serviciilor medicale); Consilierea parintilor copiilor solicitanti de azil si refugiati in vederea unei mai bune cunoasteri a drepturilor si obligatiilor asociate statutului;Suport material/financiar pentru cazurile vulnerbaile si situatii de urgenta; Amenajarea si dotarea unor spatii prietenoase pentru copii (Camerele copiilor, Camere Mama si Copilul, locuri de joaca exterioare). Pentru fiecare beneficiar a fost intocmit un dosar individual de asistenta in baza unui contract cu familia. Dosarul cuprinde raport de ancheta sociala, plan de interventie, fisa copilului/parintelui in care sunt consemnate toate demersurile intreprinse.

| Rezultatele proiectului
    SC a oferit servicii educationale si sociale pentru 1917 de copii şi 2620 de adulti solicitanti de azil si beneficiari ai protectiei internationale. Astfel, SC a raspuns prompt nevoilor de asistenta, oferind suport material pentru 1905 de copii (alimente, haine, medicamente, consultații medicale, igienico-sanitare), servicii educationale si activitati recreative pentru 1670 de copii, sprijin in vederea inscrierii in sistemul de invatamant pentru 353 de copii, consiliere psihologica pentru 150 de copii, asistenta in vederea accesarii serviciilor sociale ai medicale pentru 1820 de copii. Totodata, 1565 de adulti si 370 de copii au beneficiat de consiliere si sprijin in vederea cunoasterii drepturilor/obligatiilor asociate statutului, conditiilor de cazare in centrele regionale, accesului la beneficii sociale, identificarii unor locuri de munca, accesului la servicii medicale.
Pentru a imbunatati conditiile de receptie si serviciile oferite, SC a amenajat si dotat spatii prietenoase pentru copii in toate centrele de cazare IGI, cum ar fi: 5 spatii de lucru pentru copii, denumite Camerele Copiilor (in toate centrele), 2 birouri de cosniliere dedicate activităţilor de consiliere socială și psihologică (București), 3 spatii Mama si Copilul, destinat ingrijirii in conditii optime a nou-nascutilor si sugarilor mici (Bucuresti, Galati, Somcuta Mare), 3 spații de joacă exterioare (Bucuresti, Galati, Somcuta Mare), 2 sali de invatare a limbii romane (Giurgiu, Radauti).


| Bugetul
    2940000

| Parteneri
    Proiectul se desfasoara in baza unui protocol de colaborare incheiat intre Organizatia Salvati Copiii si Inspectoratul General pentru Imigrari, cu sprijinul tehnic al Save The Children UK

| Website proiect
    https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/protectia-copiilor-refugiati





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes