close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



BIG STEP into the Community



| Organizator:
    Asociaţia Pro ACT Suport
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Din datele Directiei Generale pentru Persoanele cu Handicap, la 30 iunie 2012 in Romania sunt 17199 adulti cu dizabilitati in institutii dintre care 9298 cu dizabilitati mintale. Majoritatea acestor persoane au fost institutionalizate din copilarie si in ciuda potentialului de care dispun ele continua sa ramana prizoniere in sistem. In judetul Giurgiu CRRN Carpenisu trebuia sa fie inchis pana la sfarsitul 2012 intrucat cladirea a fost retrocedata iar planul de inspectie sociala recomanda acest lucru datorita nerespectarii standardelor minime. In institutii respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati este flagrant incalcata, iar potentialul de dezvoltare inabusit sub un puternic mecanism medical.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este accelerarea implementarii Conventiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati promovand dreptul la viata in comunitate pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale, iar obiectivele specifice vizeaza: 1.dezinstitutionalizarea a sase persoane adulte cu dizabilitati intelectuale si suport pentru viata in comunitate; 2.crearea si dezvoltarea unor servicii de calitate pentru incluziune sociala, in acord cu nevoile lor si urmarind dobandirea unor roluri valorizante in comunitate; 3. influentarea politicilor publice pentru persoanele cu dizabilitati.


BIG STEP into the Community BIG STEP into the Community BIG STEP into the Community

| Aria geografica
    Proiectul se deruleaza in comunitatea din orasul Mihailesti, judetul Giurgiu, beneficiarii directi fiind 6 adulti cu dizabilitati intelectuale care au trait toata viata lor in institutii apartinand DGASPC Giurgiu (CRRN Carpenisu, CIA/CITO Tantava). Pe parcursul implementarii proiectului au fost derulate activitati si in alte judete -Vaslui, Ialomita, Cluj, Harghita, generate de restabilirea legaturilor cu familiile celor sase beneficiari directi.

| Rezumat
    In Romania,sistemul de ingrijire a persoanelor adulte cu dizabilitati intelectuale este inca centrat pe o abordare pregnant medicala,iar acesti oameni continua sa ramana,adesea pentru tot restul vietii,blocati in institutii, izolati de familie si comunitate,exclusi social, stigmatizati si discriminati,drepturile lor fiind frecvent si sistematic incalcate.In octombrie 2010, Romania a ratificat conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati,iar art 19 stipuleaza clar dreptul persoanelor cu dizabilitati de a trai in comunitate ca oricare alt membru al ei.Pentru indeplinirea aceastei obligatii devine imperioasa o alta abordare,centrata pe drepturile omului si incluziune sociala.Obiectiv:promovarea unui model autentic de incluziune sociala bazat pe viata in comunitate,pentru 6 persoane cu dizabilitati intelectuale ce au trait toata viata in institutii.Activitatile vor urmari ca cele 6 persoane sa aiba o viata plina, demna, cu satisfactii, in comunitate,cu roluri valorizante, ex vecin, client, cetatean, contributor.Rezultate - 6 persoane cu dizabilitati vor fi scoase din mari institutii de protectie ale statului si vor incepe un proces real de dezvoltare personala si de abilitati de viata; calitatea vietii lor va fi substantial sporita, vor face parte din comunitate; 2 persoane vor putea trai independent sau cu un suport minim in urmatorii 2-3 ani; 6 adulti cu dizabilitati vor avea o viata activa si implinita in comunitate. Modelul,bazat pe viata in comunitate, ca alternativa pentru dezinstitutionalizare va fi promovat si de alte ONG-uri si autoritati publice.

| Date beneficiari
    Satisfactia beneficiarilor directi valideaza calitatea serviciilor create si de aceea toate demersurile intreprinse se vor plia dupa nevoile, dorintele si potentialul persoanei. Serviciile si resursele vor urma persoana, aceasta avand un rol activ in a-si crea propria lume in care sa traiasca cu demnitate, asumandu-si roluri care sa o puna in valoare in comunitate.
Respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati determina institutiile de protectie sa-si schimbe viziunea, si sa incurajeze parteneriate care sa aduca solutii alternative sustenabila la dezinstitutionalizare si sa sustina reforma in domeniu.
O mare provocare este si pentru comunitatile care gazduiesc astfel de initiative, atat in privinta schimbarii mentalitatii cat si din perspectiva crearii unor noi locuri de munca sau a infiintarii unor unitati de economie sociala.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele scontate ale proiectului - integrarea in comunitate pentru sase adulti cu dizabilitati intelectuale, construirea unei vieti independente pentru doua persoane cu dizabilitati, cresterea calitatii vietii acestor persoane, promovarea unor valori cum ar fi demnitate umana, respect pentru persoana, viata privata, dreptul la alegere, incredere, valorizare sociala, membru activ in comunitate, abordare individualizata, legatura cu familia.Crearea unui model de serviciu bazat pe viata in comunitate, cu standarde inalte de calitate, solutie alternativa la dezinstitutionalizare.Crearea a opt noi locuri de munca in comunitate, personalul fiind selectat din comunitate, angajat, format si supervizat pentru a asista cei sase adulti cu dizabilitati, a dezvolta planuri centrate pe persoana, a lucra dupa filozofia normalizarii si valorizarii persoanelor cu dizabilitati.In lipsa acestui model care promoveaza locuirea in comunitate si incluziunea sociala, cele 6 persoane probabil ca ar fi parasit sistemul de protectie doar prin deces. Draftul de politica publica va contine o serie de recomandari pentru autoritati, sustinute de experienta practica,urmare a intalnirilor la masa de lucru intre organizatii private si publice care desfasoara activitati in interesul persoanelor cu dizabilitati.Practic,de la pilotarea unui model, se doreste implementarea la scara nationala a unui model autentic de incluziune. ONG-uri si institutii publice interesate pot beneficia de expertiza si modelul implementat de Pro ACT, intrucat sunt incurajate schimburile de experienta si formarile de personal.

| Bugetul proiectului (in RON)
    317984,7

| Parteneri
    Partener direct - DGASPC Giurgiu -sector public.Primaria orasului Mihailesti - sector public NOVA , North Oakland Vocational Association - sector non-profit.

| Website-ul proiectului
    www.proactusport.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes