Participanti & Proiecte
Congresul Studenților din România
|
Organizator: |
|
Sectiune: Educație și Învățământ |
Beneficiarii direcți ai proiectului:
700+ studenți din centre universitare din întreaga țară, dintre care minimum 50% provin din medii defavorizate. Aceștia participă activ la workshop-uri, grupuri de lucru și evenimente de tip panel, având oportunitatea de a contribui la elaborarea de propuneri legislative și de a interacționa cu decidenți.
Beneficiarii indirecți:
50.000 de tineri care vor fi informați cu privire la importanța implicării civice prin campaniile de comunicare desfășurate pe rețelele sociale, precum și organizațiile studențești și instituțiile publice care vor beneficia de propunerile și soluțiile formulate în cadrul proiectului.
30 instituții publice(universități, ministere, primării, etc.) participante la evenimentul principal și valorifică rezoluția finală
10 parteneri ai mediului de afaceri.
| Scopul proiectului
Beneficiarii au contribuit la proiect în 3 etape: consultări cu tinerii pentru definirea agendei, sesiuni panel cu decidenții și grupuri de lucru pe teme relevante. 25 de tineri, împărțiți în 5 grupuri, au elaborat propuneri de politici publice alături de experți și coordonatori. După două luni de lucru, rezoluția finală a fost prezentată în mai 2024, în fața a 700 de tineri, la Palatul Parlamentului.
| Acoperire
Echipa a fost formată din 11 membri cu vârste între 19 și 23 de ani.
| Rezumat
Scopul CSR este de a încuraja gradul de implicare al tinerilor în procesele decizionale de la nivel local și național.
O1. Creșterea cu 50% a gradului de informare asupra importanței implicării în procese decizionale pentru minim 50.000 tineri.
O2. Creșterea cu 50% a gradului de implicare în procese decizionale de la nivel național pentru minim 750 studenți, prin participarea activă la workshop-uri și la evenimentul principal.
O3. Redactarea și transmiterea către autorități a unei rezoluții naționale care să conțină cel puțin 10 propuneri concrete de îmbunătățire a politicilor publice.
| Date beneficiari direcţi
La ediția 2024, CSR a avut un impact semnificativ prin implicarea activă a tinerilor în procesele decizionale. Rezultatele obținute includ:
• 700+ beneficiari direcți
• 150.000+ interacțiuni pe rețelele sociale
• 15 propuneri legislative formulate
• 10 actori guvernamentali implicați
În cadrul a 5 grupuri de lucru, studenții voluntari implicați în proiect au colaborat cu experți pentru a redacta documente de relevanță națională, dezvoltând competențe esențiale precum: formularea politicilor publice, promovarea implicării civice și consolidarea relațiilor de cooperare.
Prin diseminarea rezoluției din mai 2024, peste 750 de participanți au devenit mediatori ai procesului decizional, facilitând dialogul cu decidenții din mediul guvernamental și înțelegerea modului în care propunerile pot fi implementate eficient. Participarea activă în grupuri și evenimente fizice le-a oferit tinerilor instrumentele necesare pentru a influența pozitiv comunitățile lor.
Proiectul a contribuit la crearea unui cadru sustenabil de implicare civică, fiind cel mai mare de acest fel realizat din România, încurajând astfel dezvoltarea viitoarelor generații de lideri și promovarea unor inițiative menite să aducă schimbări concrete în societatea civilă.
| Activitati
În perioada de implementare, au fost desfășurate activități etapizate:
1. Pregătirea și organizarea proiectului (februarie-martie):
•În primele două luni s-a realizat recrutarea și instruirea echipei de organizare și a voluntarilor pe direcțiile indicate. Au fost stabilite parteneriate cu universități și instituții relevante pentru promovarea și atragerea participanților la CSR
2. Consultări (martie):
•Înaintea primului eveniment, au fost organizate întâlniri de consultare cu studenții pentru identificarea principalelor probleme întâmpinate în participarea la procesele decizionale.
3. Definirea rezoluției (martie-aprilie):
•După prima acțiune, 25 de tineri au fost împărțiți în 5 grupuri de lucru, fiecare concentrându-se pe o temă specifică, colaborând cu experți și coordonatori pentru propuneri concrete de politici publice. Activitățile au inclus dezbateri, sesiuni de brainstorming și redactarea unei rezoluții.
4. Evenimentul principal din mai 2024: peste 700 de studenți au participat la sesiunea plenară, având posibilitatea de a dezbate cu decidenții probleme și soluții identificate în cadrul grupurilor de lucru și integrate în rezoluție. Alături au fost prezenți decidenți de seamă precum Nicu Ștefănuță (Europarlamentar), Natalia-Elena Intotero (Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse) sau Mircea Geoană, contribuind activ la discuțiile întreprinse
5. Diseminarea rezultatelor și promovarea proiectului a fost realizată prin organizarea unor campanii media și sesiuni de informare pentru a asigura vizibilitatea proiectului.
| Rezultatele proiectului
Bugetul total al ultimei ediții a CSR a fost de aproximativ 100.000 lei. Prin acesta, am asigurat:
Accesul la sala pentru evenimentul principal, cât și la celelalte activități conexe desfășurate pe parcursul perioadei de implementare a proiectului
Spații de cazare pentru studenții ce provin din alte centre universitare
Servicii de catering pentru participanți și invitați
Materiale de promovare: stickere, broșuri, roll-up, spidere, pixuri, agende
| Parteneri
Congresul Studenților din România (CSR) este cel mai mare proiect național organizat de studenți pentru studenți de către Uniunea Studenților din România, oferind anual o platformă de dialog și colaborare pentru peste 700 tinerii implicați în rezolvarea problemelor din societate. Cu o tradiție de 16 ani, CSR reunește studenți din toată țara, alături de experți și decidenți, pentru a găsi soluții concrete și a promova inițiative legislative care să îmbunătățească parcursul academic și profesional al participanților.
Beneficiarii direcți ai CSR sunt studenții care dobândesc competențe esențiale în formularea politicilor publice, advocacy și leadership, învățând să colaboreze cu autoritățile și să influențeze schimbările necesare. Prin sesiuni de dezbateri și grupuri de lucru, aceștia își dezvoltă abilități de negociere, comunicare și analiză critică, având șansa de a contribui activ la deciziile ce le afectează viitorul.
Participarea la CSR le permite tinerilor să înțeleagă mai bine mecanismele legislative și să devină mediatori ai schimbării în comunitățile lor. Implicarea directă în proiect le oferă nu doar acces la resurse și networking, ci și motivația de a acționa concret pentru îmbunătățirea educației și crearea unui mediu universitar mai echitabil și adaptat nevoilor actuale.
| Despre organizator
Uniunea Studenților din România este una din cele mai mari federații studențești din ţară, reunind un număr de 118 organizaţii din 16 centre universitare, reprezentând în mod direct interesele a unui total de 450.000 studenți la nivel național.
Federatiei este acela de a reprezenta, promova și apăra drepturile studenţilor, în raport cu actorii relevanți la nivel național, precum: Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, precum și Municipalități și Universități, etc.
| Website proiect
https://uniunea-studentilor.ro/proiecte/