close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



SciFest: The Science of Crime Scene Investigation



| Organizator:
    Organizația Studenților pentru Natură
| Sectiune:
    Programe
| Problema de fond
    Beneficiarii direcți au fost persoane dintr-un interval mare de vârstă (de la 5 până la 70 de ani), care s-au implicat în activitățile propriu-zise, aproximativ 1000 de participanți. Aceștia au participat la conferințe, quiz-uri, escape room și ziua experimentelor, având ocazia să învețe despre criminalistică într-un mod interactiv și distractiv. Proiectul s-a adresat comunității clujene în general, punând accent pe tineri și pe persoanele interesate de știință, indiferent de pregătirea lor anterioară în domeniu. Beneficiarii indirecți au fost prietenii sau rudele celor care au participat în mod direct la activități.

| Scopul programului
    Participanții la eveniment au avut ocazia să se implice în activități individual sau în grupuri de prieteni, având posibilitatea de a învăța într-un mod interactiv. Ei au descoperit informații noi și fascinante din domeniul științei, aplicându-le prin experimente și jocuri. În plus, prin activitatea online premergătoare proiectului „Întrebarea de luni, răspunsul de marți", desfășurată pe platformele de social media, s-a reușit creșterea interesului și a curiozității participanților pentru eveniment.



| Acoperire
    Echipa a fost formată din 9 organizatori, 5 coordonatori de activități și 57 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani.

| Rezumat
    Scopul proiectului a constat în abordarea multidisciplinară a aspectelor referitoare la criminalistică, prin intermediul unui eveniment tip festival desfășurat pe parcursul a cinci zile, în vederea facilitării înțelegerii conceptelor științifice aferente la nivelul comunității clujene. Printre obiectivele proiectului s-au enumerat diseminarea informațiilor privind aspecte legate de ramuri ale criminalisticii și consolidarea unor aspecte fundamentale ale științei, atât prin întâlniri formale, cât și non-formale, în perioada desfășurării propriu-zise a proiectului.

| Date beneficiari direcţi
    Proiectul a reușit să aducă știința mai aproape de comunitatea clujeană, oferind oportunitatea de a interacționa în mod non-formal cu domeniul STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică). Schimbările pe care proiectul le-a adus la nivelul comunității au fost reprezentate de implicarea în evenimentele educaționale prin crearea unui spațiu deschis de dialog și interacțiune între studenți, profesori, părinți, experți din domeniul criminalisticii și alte persoane interesate.
Schimbările pe care proiectul le-a adus la nivelul comunității clujene au fost reprezentate de implicarea persoanelor participante precum elevi, studenți, profesori, părinți și persoane experte în domeniul criminalisticii în activitățile propuse, dovedind astfel interesul pentru acest domeniu.
Participanții au fost încurajați să își dezvolte abilități de deducție, analiză forensică și atenție la detalii, contribuind astfel la formarea unor adulți cu o gândire analitică profundă. Tinerii au reușit să își formeze o părere bine documentată despre ce implică o carieră în acest domeniu. Proiectul a pus la dispoziție o broșură cu protocoale pentru activitățile practice, care poate servi drept resursă educațională pentru școli. În total, proiectul a avut aproximativ 1000 de beneficiari direcți.


| Activitati
    Pregătirea ediției din 2024 a început în mai, când s-a ales tematica criminalistica („SciFest: The Science of Crime Scene Investigation"), s-a lansat call-ul pentru coordonatori și voluntari, care s-au împărțit pe departamentele: Imagine, Fundraising, Relații Externe, Resurse Umane, Logistică și Activități. În perioada iulie-septembrie, organizarea a continuat prin ședințe online, documentarea pentru Quiz, elaborarea scenariului pentru Escape Room și scrierea protocoalelor pentru Ziua Experimentelor. Echipa de Fundraising a contactat potențialii parteneri și sponsori, iar echipa de Imagine a creat materialele de promovare. După începerea anului universitar, echipa de Logistică a realizat achizițiile necesare.
Proiectul s-a desfășurat în perioada 11-15 noiembrie 2024, cuprinzând cinci activități principale:
Luni, 11 noiembrie: Conferința „Împreună cu cei morți, în slujba celor bolnavi: viața la morgă" susținută de dr. Ștefan Claudiu Mirescu la Casa de Cultură a Studenților;
Marți, 12 noiembrie: Quiz la Cleo Pub unde participanții și-au testat cunoștințele despre știința din spatele rezolvării crimelor;
Miercuri, 13 noiembrie: Conferința „De-o parte și de alta a gratiilor: Personalitatea 'dark' și 'bright' în libertate sau detenție" susținută de prof. univ. dr. Laura Visu-Petra și drd. Andreea Turi;
Joi, 14 noiembrie: Escape Room la Qub Education, cu un scenariu care a pus în evidență creativitatea echipelor;
Vineri, 15 noiembrie: Ziua Experimentelor la Casino în Parcul Central, unde participanții au descoperit tehnicile din spatele investigațiilor criminalistice;
Prin aceste activități, OSpN a adus știința mai aproape de tineri, oferindu-le o modalitate interactivă de a-și explora curiozitatea și pasiunea pentru educație.


| Rezultatele programului
    Bugetul total al proiectului a fost de 2500 EUR, obținuți prin sponsorizări financiare de la companii precum Emerson (partener principal), Fundația ALFA pentru Sănătate și Educație, Compania de Apă Arieș și NanoTeam. Sumele au fost folosite pentru achiziționarea materialelor destinate activităților și promovarea evenimentului. Proiectul a beneficiat și de contribuții de tip bartender, precum vouchere nefinanciare oferite de diverși sponsori și spații puse la dispoziție gratuit de Primăria Cluj-Napoca, QUB Education și Casa de Cultură a Studenților.

| Parteneri
    Proiectul SciFest este primul festival de știință din Cluj-Napoca, implementat de Organizația Studenților pentru Natură. Ediția cu numărul șapte ce a avut loc în 2024 a avut ca temă criminalistica. Proiectul a răspuns nevoii de învățare prin descoperire, oferind o serie de activități interactive care facilitează înțelegerea conceptelor științifice. Pornind de la observarea lipsei de oportunități pentru publicul larg de a interacționa cu știința într-un mod accesibil și interactiv, proiectul a dorit să ofere o viziune diferită și să creeze situații ipotetice în jurul criminalisticii.
Prin punerea în practică a unor concepte teoretice, s-a oferit oportunitatea de învățare, punând accentul pe activități interactive. În societatea de astăzi, există numeroase concepte și aspecte controversate legate de acest domeniu, iar prin activitățile propuse care s-au bazat pe concepte reale și de actualitate s-a facilitat înțelegerea și aprofundarea de către publicul larg a noțiunilor de bază, fiind abordate transdisciplinar.
Totodată, nevoia tinerilor de socializare și integrare a fost acoperită prin acest proiect, prin care s-au consolidat unele legături între oamenii cu aceleași pasiuni, în centrul atenției fiind cea pentru știință prin activități cu caracter non-formal.


| Despre organizator
    Scopul Organizației Studenților pentru Natură, din Cluj-Napoca este atât identificarea și realizarea intereselor comune ale studenților, cât și promovarea științei, a protecției și a conservării naturii. Astfel, prin dezvoltarea proiectelor cu caracter științific-educațional, precum organizarea de conferințe și traininguri, cât și cu caracter socio-cultural, OSpN contribuie la nevoile educaționale, culturale și sociale ale studenților și elevilor.

| Website proiect
    https://www.instagram.com/p/DB3ErfgNxu5/



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->