close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Conservarea peisajului istoric din satele sasesti ale Transilvaniei



| Organizator:
    Mihai Eminescu Trust
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    In cei 12 ani de activitate ai MET pentru protejarea patrimoniul cultural al satelor sasesti din Transilvania, problema frecventa a fost lipsa de intelegere si cooperare intre decidentii politicilor de patrimoniu si oamenii de pe teren care detin si folosesc aceste valori. Problema a fost exacerbata de emigrarea sasilor si sosirea de noi locuitori, cu diferite medii culturale si etnice, care nu impartasesc aceeasi legatura istorica si emotionala cu patrimoniul, iar pe de alta parte, ideile noi de arhitectura si design tind sa inlocuiasca caracterul autentic local. Un element cheie al proiectului a fost de a contesta opinia conventionala ca patrimoniul cultural este reprezentat doar de monumente clasificate, in cadrul proiectul punandu-se accentul pe importanta mentinerii peisajului rural traditional ca si intreg armonios.

| Scopul proiectului
    Obiectivul urmarit este de a sustine dezvoltarea rurala durabila prin conservarea si utilizarea responsabila a patrimoniului cultural. Obiectivul specific a fost de a consolida capacitatea comunitatilor de a proteja patrimoniul si a beneficia de acesta intr-un mod durabil, prin realizarea de planuri urbanistice zonale, reabilitarea si refunctionalizarea a 4 cladiri istorice si imbunatatirea competentelor de constructii, prin infiintarea de centre de instruire si consultanta si programe de formare profesionala. Aceste obiective au ca scop cresterea vizibilitatii patrimoniului satelor sasesti.

Conservarea peisajului istoric din satele sasesti ale Transilvaniei Conservarea peisajului istoric din satele sasesti ale Transilvaniei Conservarea peisajului istoric din satele sasesti ale Transilvaniei

| Aria geografica
    comuna Bunesti, judetul Brasov, comuna Laslea, judetul Sibiu

| Rezumat
    Proiectul s-a desfasurat in doua sate sasesti foarte bine conservate: Viscri, judetul Brasov si Malancrav, judetul Sibiu. Abordarea MET in implementare a fost de a folosi oamenii si resursele locale, in scopul de a maximiza beneficiile pentru comunitatea locala si de a responsabiliza membrii ei pentru conservarea patrimoniului. Pentru realizarea activitatilor a fost angajata forta de munca din sat atat pentru lucrari de constructie, cat si pentru realizarea de usi, ferestre, balamale, caramizi si tigle. Prin sustinerea mestesugarilor si producatorilor locali, efectele economice sunt multiplicate pentru intreg satul, in acest fel fiind atins obiectivul general de dezvoltare durabila a zonei. Realizarea PUZcp cu regulamentele de urbanism aferente sunt instrumente, care puse in aplicare de autoritatile locale vor contribui la protejarea si conservarea autentica a patrimoniului local. Sustinerea locanicilor sa se califice in meseria de zidar sau dulgher, punand accentul pe materiale si tehnici traditionale de constructie vor aduce un plus de protectie cladirilor istorice. Acesti mesteri vor beneficia la nivel local de consultanta prin birourile de instruire si consultanta pentru reabilitarea corecta a cladirilor. Valorificarea patrimoniului este un alt aspect urmarit de proiectul implementat, oferind exemple de buna practica prin amenajarea birourilor de instruire, refunctionalizarea unei suri intr-o bucatarie comunitara sau amenajarea unui muzeu. Prin implementarea proiectului s-a urmarit nu doar protejarea, ci si promovarea patrimoniului satelor sasesti.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt localnicii din cele doua sate sunt proprietari si utilizatori de clădiri istorice, in general persoane varstnice, fara resurse financiare pentru restaurarea si intretinerea cladirilor de patrimoniu. Mesterii locali, antreprenorii, somerii si tinerii fara calificare au fost vizati de activitatile de imbunatatire a competentelor si cursurile de formare profesionala. Autoritatile locale sunt beneficiarii noilor instrumente de planificare urbana (PUG si PUZcp), precum si ai seminarului de consolidare a capacitatii administrative. Turistii au fost vizati de actiunile de promovare si informare, ei beneficiind astfel de o experienta unica in vizitarea celor 2 sate.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele obtinute sunt: 2 planuri zonale de urbanism pentru zone protejate (PUZcp), unul pentru comuna Laslea si unul pentru comuna Bunesti, 4 cladiri istorice restaurate (casa nr.129 si sura nr.67 din Viscri, Brasov, scoala germana si biserica evanghelica din Malancrav), crearea a 2 noi locuri de munca permanente, sustinerea a 6 sesiuni de instruire si training, publicarea unui numar de 3000 brosuri cu sfaturi practice pentru intretinerea cladirilor si a spatiului public, 2000 ghiduri legate de restaurarea cladirilor sasesti in Transilvania, 500 DVD-uri cu continut didactic si demonstrativ despre conservarea satelor sasesti. Aceste rezultate genereaza pe termen lung dezvoltarea rurala durabila prin conservarea si utilizarea responsabila a patrimoniului cultural, iar pe termen scurt consolidarea capacitatii comunitatilor locale, de a proteja patrimoniul lor si de a beneficia de acesta intr-un mod durabil. Reabilitarea si imbunatatirea functionalitatii celor 4 cladiri istorice au avut ca scop oferirea unor exemple de buna practica in ceea ce priveste folosirea materialelor locale si a metodelor traditionale de constructie. Competentele localnicilor in domeniul constructiilor au fost imbunatatite prin intermediul centrelor de instruire si consultanta si a programelor de instruire, dar si prin implicarea lor in reabilitarea caldirilor istorice incluse in proiect. Cresterea vizibilitatii publice si promovarea patrimoniului din satele sasesti din Transilvania a fost de asemenea o componenta importanta a proiectului incluzand realizarea si diseminarea de materiale informative.

| Bugetul proiectului (in RON)
    1451875,74

| Parteneri
    Consiliul Local Bunesti, Consistoriul Districtual Evanghelic Sighișoara, Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein si Norvegiei

| Website-ul proiectului
    www.eeaheritage.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes