close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Intimisfera - călătorie imersivă în sexualitate



| Organizator:
    Fundația Tineri pentru Tineri
| Categorie:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Având rolul continuu de educatori între egali ai organizației Tineri pentru Tineri, prin care oferim educație sexuală tinerilor din școli, am identificat că acest subiect creează din ce în ce mai multe controverse și nu este adresat edecvat. Mai mult, perioada pandemică a creat un context de izolare a tinerilor, de limitare a relațiilor interpersonale și în mod specific, accesul la oportunități de dezvoltare personală a fost limitat în școală, conducând la dezvoltarea comportamentelor dăunătoare și de risc. În acest context și activitatea organizației a fost limitată la mediul online, care deși a desfășurat mai mult de 30 de ateliere prin intermediul platformelor interactive (2021-2022), motivația tinerilor de participare și implicare a fost extrem de scăzută.
Nevoia pe care am vrut să o adresăm în mod specific s-a referit la crearea unui spațiu sigur în care tinerii cu vârsta între 16-30 ani să se exprime liber în legătură cu subiectele precum sexualitatea și sănătatea reproducerii, cât și promovarea drepturile omului inclusiv ale comunității LGBTQIA+, în mod etic, având informații cu bază științifică și care abordează egalitatea de șanse. Pentru a cuprinde dimensiunea sexualității înțeleasă ca experiență individuală am creat o expoziție creativă cu instalații interactive care să ofere fiecărui tânăr participant o experiență dedicată și prin care să fie expus la un schimb de idei oferit de ceilalți participanți la eveniment.
Cei 15 tineri implicați în echipa de organizare și un coordonator de voluntari/ coach au avut ca punct de plecare programul educațional pe care TpT, îl implementează de mai mult de 20 de ani în școli și pe care l-au transpus într-o expoziție interactivă pentru a oferii o alternativă educațională.


| Scopul proiectului
    Scopul s-a referit la educarea și informarea tinerilor din București cu privire la sexualitatea umană, cu informații din știință și prin mijloace artistice.

In acest sens, obiectivele au fost:
1. Crearea unui spațiu sigur dedicat tinerilor pentru dezbaterea temelor legate de relaționare, intimitate, sănătatea reproducerii și a sexualității.
2. Creșterea accesului la educației sexuală prin transpunerea acesteia în metode și tehnici interactive de expunere artistice.
3. Dezvoltarea abilităților organizatorice și creative a echipei de voluntari implicați în implementarea proiectului.


Intimisfera - călătorie imersivă în sexualitate Intimisfera - călătorie imersivă în sexualitate Intimisfera - călătorie imersivă în sexualitate

| Aria geografica
    București - Grădina ArtHub, Adresa: Strada General Constantin Budiștean, 10

| Rezumat
    „Intimisfera” este proiectul dezvoltat de către voluntarii Tineri pentru Tineri, care oferă educație pentru sănătatea sexuală și reproductivă în școli. Inițiativa a pornit în cadrul întânirilor de coordonare și în mai puțin de 2 luni aceștia au creat un spațiu alternativ de educare în sănătatea sexuală, având informații cu bază științifică și care răspunde nevoilor actuale ale tinerilor. Expoziția interactivă a ajuns la peste 680 de vizitatori, în două zile.

| Date beneficiari direcţi
    Grupul nostru țintă a fost reprezentat de tineri din București cu vârsta cuprinsă între 16-30 de ani. Suntem expuși la mesaje legate de sexualitate, însă fără a exista o asumare a subiectului din partea persoanelor cu putere de decizie sau a reprezentanților ai instituțiilor publice, nu reușim să filtrăm informațiile într-un mod benfic pentru viață. Acest fapt, creează o situație de vulnerabilitate, deoarece nevoile specifice legate de sănătatea sexuală sunt slab adresate și în foarte puține cazuri adaptate la specificul vârstei și a realității cotidiene. Aducerea subiectului sănătății sexuale într-o expoziție interactivă i-a determinat pe beneficiari să conștientizeze că abordarea firească a subiectului contribuie la dezvoltarea personală și relațională.
La expoziție au participat și persoane 30+, inclusiv părinți.


| Activitati
    Ideea de expoziție interactivă a pornit o dată cu Săptămâna Națională a Voluntariatului, în care am început să adunăm idei de activități pe care le-am putea organiza. Ne-am inspirat de la evenimentul organizat în 2016 de alți voluntarii TpT, iar la începutul lunii aprilie 2022 ideile au început să prindă contur în cadrul întâlnirilor săptămânale.
Pentru exponate, am identificat cele mai importante mesaje din programele de educație pentru sănătate sexuală și am conceput experiențele pe care vrem să le oferim, pornind de la educația non-formală practicată, alături de alți colaboratori implicați pe parcurs. Am identificat spațiul în care expoziția se poate desfășura și am adaptat experiențele la specificul acestuia.
În comunicarea către public am stabilit designul vizual și am creat descrierea principală utilizată în diferite canale de comunicare. Expoziția a fost înscrisă în Noaptea Muzeelor de către gazdele noastre de la ArtHub. Am creat evenimentul pe Facebook alături de un chestionar de înregistrare a participanților la eveniment, inclusiv ateliere. Am transmis propunere de parteneriat media către diverse organizații și am participat la matinalul Prima TV.
Așezarea spațiului s-a defășurat în 4 zile și intens în ultimile ore, moment în care ne-am mărit echipa cu mai mulți voluntari TpT, inclusiv părinți, prieteni, personalul Arthub și 2 mămici ucrainence prezente în spațiu.
Pe parcursul expoziției, am facilitat experiența vizitatorilor prin tururi ghidate, implicându-i în dezbateri. În a doua zi de eveniment un medic rezident de specialitate și un psiholog au oferit informații legate de sănătatea reproducerii, respectiv intimitate și relaționare.
Tot echipa de voluntari s-a ocupat de colectarea feed-backului și mai ales de strângerea expoziției.


| Rezultatele proiectului
    În mai puțin de 2 luni expoziția pe care am planificat-o pentru 100-150 persoane, a fost inclusă în circuitul Noaptea Muzeelor, ajungând la peste 680 de vizitatori în două zile. A fost intens! Însă cel mai important rezultat al proiectului este faptul că am creat un concept de expoziție cu tema educației pentru sănătatea sexuală și reproductive. „Intimisfera – călătorie imersivă în sexualitate” este un concept de educare și comunicare necesar pentru tinerii din România. Un lucru care susține această informație, este feedback-ul pe care l-au lăsat marea majoritate a vizitatorilor, atât prin interacțiunea voluntarii-ghizi, cât și prin feedback-ul scris.
Peste 680 de beneficiari ne-au călcat pragul, toți plecând cu un bagaj de informații mai mare și cu plăcerea de a dezbate subiecte legate de viață. Aceștia au afirmat că au găsit un spațiu în care, cu ajutorul celorlalți, se pot exprima deschis și pot afla aspecte legate de intimitate, eliminând bariere de comunicare, mai ales cu privire la sexualitatea umană. Au existat persoane care au afirmat un impact emoțional crescut și care au exprimat interes pentru modul în care au fost concepută expoziția.
Astfel, cei care au parcurs expoziția ne-au întărit convingerea că există nevoia unui astfel de spațiu sigur și deschis, în care orice persoană poate discuta despre sănătate și dezvoltarea vieții personale, într-un mod sigur și firesc, precum și au oferit motivația pentru repetarea proiectului.
Expoziția a însemnat în cifre : 15 voluntari implicați, 2 luni de proiect, 2 zile de expoziție, 27 de exponate dintre care 17 instalații, un reach organic de 165 al evenimentului în online și peste 680 de vizitatori fizici la expoziție.


| Bugetul
    Proiectul a pornit din inițiativa voluntarilor, astfel acesta nu a avut inițial un buget alocat, însă o dată planificarea activităților principale și a resursele necesare, am obținut o sponsorizare în valoare de 5000 de lei. Bugetul a fost utilizat integral pentru crearea instalațiilor și pentru organizarea expoiziției. Sumele bugetului au fost consumate cu materiale de expunere, vopseluri, manechine, materiale printate și pentu decorare spațiu, iar pe parcursul organizării proiectului au fost mobilizate alte resurse materiale venite de la colaboratori. LEI

| Despre organizator
    Tineri pentru Tineri acționează de peste 30 de ani ca tinerii să se bucure de viața lor, la întregul lor potențial, în sănătate cât mai deplină. Știm că dezvoltarea atitudinilor și abilităților de viață presupune efort constant, date științifice reale, dar și distracție. Îi implicăm pe tineri în programele care li se adresează, de la idee la realizare. Credem în prevenire, în abordarea educației între egali și în educația non-formală, credem în tineri care nu au neapărat probleme, cât nevoi.

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes