close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Evenimente sportive pentru comunitate



| Organizator:
    Federația Fundațiile Comunitare din România
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    În Romania, fundatiile comunitare au aparut in 2008, prin lansarea Fundatiei Comunitare Cluj si a Fundatiei Comunitare Odorheiu Secuiesc. De atunci s-au mai lansat alte 17 fundatii care dezvolta evenimente sportive filantropice, unele dintre acestea fiind printre cele mai mari din Romania, cum este Maratonul International de la Sibiu sau Swimathon Bucuresti. De la inceput, evenimentele sportive au respectat principiile transparentei si responsabilitatii fata de donatori si au crescut. Ele au ajuns sa includa activitati de training pentru organizatii non-profit, pentru ca acestea sa fie mai eficiente in strangerea de fonduri, activitati satelit de divertisment, pentru ca mai multi membri ai comunitatii sa fie interesati de participare, sau activitati de implicare a companiilor in evenimente.

| Scopul proiectului
    Prin evenimentele sportive filantropice Fundatiile Comunitare din Romania incurajeaza generozitatea, solidaritatea si activismul local si le dau oamenilor sansa sa se implice in mod direct in rezolvarea problemelor care ii afecteaza. Aceste evenimente reprezinta platforme care sprijina dezvoltarea unui ecosistem al ideilor bune si al solutiilor care pot rezolva probleme si cresc calitatea vietii in comunitati. Sunt sprijinite astfel initiativele noi venite dinspre grupuri informale, dar si proiectele organizatiilor non-guvernamentale. 9,200,000 lei au fost mobilizati pentru peste 844 cauze.

Evenimente sportive pentru comunitate Evenimente sportive pentru comunitate Evenimente sportive pentru comunitate

| Aria geografica
    Bacau, Resita, Brasov, Bucuresti, Cluj, Dambovita, Galati, Iasi, Mures, Oradea, Odorheiu Secuiesc, Prahova, Sibiu, Timisoara, Fagaras, Valcea

| Rezumat
    Sub o misiune comuna, dar cu o identitate personalizata local, cele 19 fundatii comunitare care deservesc mai mult de jumatate din populatia Romaniei formeaza o retea extinsa pentru comunitati vii, unesc oamenii si coaguleaza energiile locale construind astfel comunitati sustenabile. Din cele 19 fundatii, 16 organizeaza anual evenimente sportive pentru comunitate. Evenimentele sportive filantropice organizate de fundatiile comunitare sunt printre cele mai longevive si creative platforme de generare a schimbarilor pozitive in comunitati. Evenimente de strangere de fonduri prin sport, acestea isi propun sa arate ca actul de donatie poate fi simplu, poate da energie pozitiva si poate fi complet transparent pentru donatori. În ultimii 3 ani, fundatiile comunitare au reusit sa stranga peste 9,200,000 lei in cadrul a 52 editii - 19 evenimente la care au inotat, alergat, pedalat sau infruntat obstacole peste 51,500 sportivi pentru 844 proiecte inscrise. Aceste evenimente raspund mai multor nevoi din comunitatile implicate: nevoia organizatiilor non-profit de a-si atrage donatori si sustinatori, nevoia membrilor comunitatii de a se implica cu usurinta in proiecte relevante, nevoia comunitatii de transparenta si responsabilitate in ceea ce priveste strangerile de fonduri pentru proiecte diverse. Fiecare eveniment local are loc pe parcursul catorva ore dintr-un weekend. Totusi, succesul evenimentului implica 4-6 luni de munca in fiecare an si include: selectia proiectelor locale si pregatirea acestora pentru strangerea de fonduri din comunitate, selectia ambasadorilor si pregatirea lor pentru strangerea de fonduri, inscrierea sportivilor, comunicare publica in comunitate, urmarirea si comunicarea transparenta a rezultatelor strangerii de fonduri si a impactului proiectelor.

| Date beneficiari
    Organizatii non-profit de dimensiuni mici si medii si grupuri de initiativa locale - intre 10-25 per comunitate locala

| Date beneficiari
    Donatori locali - indivizi: in general, persoane cu varste intre 20-45 de ani, cu studii si venituri peste medie; companii locale si nationale. Beneficiari indirecti - beneficiarii proiectelor finantate, depind de fiecare fundatie locala in parte.

| Activitati
    Succesul evenimentelor depinde de cateva activitati esentiale: - organizarea in sine a evenimentului, care trebuie sa fie o experienta pozitiva, fara incidente neplacute, cu notorietate mare in randul publicului local - o buna selectie a proiectelor sprijinite si, prin acestea, a ambasadorilor care sustin proiectele si strang bani din comunitatea locala - training, consultanta unu-la-unu si dezvoltarea de materiale de comunicare usor personalizabile, pentru eficienta strangerii de fonduri din comunitate - comunicare de calitate, pentru transparenta organizarii evenimentului, a utilizarii fondurilor si a impactului produs de proiectele puse in practica. Aceste activitati incep cu 3-4 luni inainte de derularea propriu-zisa a evenimentului si se termina la 3-4 luni dupa finalizarea acestuia. De multe ori, resursele umane ale fundatiilor comunitare nu pot acoperi in totalitate toate activitatile. Asa apar Comitetele de organizare, grupuri de voluntari cu experiente diverse, care asigura reprezentativitatea comunitatii si expertiza in domenii conexe - comunicare, vanzari, organizare etc.

| Rezultatele proiectului
    Pe parcursul celor trei ani, cele 52 de editii ale celor 19 evenimente sportive dedicate comunitatilor au mobilizat peste 51,500 sportivi pentru aproximativ 844 proiecte care au primit finantare de peste 9,200,000 si avand sustinerea a peste 65,500 spectatori prezenti la evenimente. Aceste evenimente au pus in miscare comunitatile locale si au incurajat comportamente participative care au contribuit in domeniile: educatie, social, sănătate.

| Bugetul
    11998158

| Parteneri
     Bacău, Resita, Buzău, Brasov, București, Cluj, Covasna, Tâgoviște, Galați, Iași,Targu-Mures, Oradea, Odorheiu Secuiesc, Ploiesti, Sibiu, Timișoara, Fagaras, Ramnicu-Vâlcea

| Website proiect
    www.fundatiicomunitare.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes