close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Casa de tip familial cu numarul 100 "Speranta"



| Organizator:
    Hope and Homes for Children Romania
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Traumele si consecintele devastatoare ale institutionalizarii copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz si de violenta. Inca din anii ‘40, numeroase studii au aratat ca acei copii care cresc in institutii manifesta intarzieri in dezvoltarea fizica, emotionala, sociala si cognitiva. Tinerii care parasesc institutiile au probleme in a deveni independenti si sunt expusi la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial. In 2015 a inceput procesul de inchidere a Centrului de Plasament ”Crinul Alb” in parteneriat cu DGASPC Sector 3. In 2017 acolo se aflau 8 copii. Fiecare a fost evaluat (social, psihopedagic) și consiliat de catre specialistii HHC pentru a se identifica cea mai potrivita solutie (reintegrare in familie, plasare in asistenta maternala sau mutare in apartamente de tip familie si in case de tip familial).

| Scopul programului
    Scopul a fost inchiderea Centrului de Plasament ”Crinul Alb” din Bucuresti, Sectorul 3 ca parte a procesului de dezinstitutionalizare prin care HHC isi propune inchiderea tuturor institutiilor de tip vechi din Romania pana in anul 2027. Obiectivul a fost mutarea celor 8 copii din Centrul de Plasament ”Crinul Alb” in casa de tip familial cu numarul 100, Casa ”Speranta”, dezvoltata de HHC. Intr-o astfel de casa traiesc 10-12 copii care se bucura de gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta.

Casa de tip familial cu numarul 100 "Speranta" Casa de tip familial cu numarul 100 "Speranta" Casa de tip familial cu numarul 100 "Speranta"

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Traumele si consecintele devastatoare ale institutionalizarii copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz si de violenta. Copiii care cresc in institutii manifesta intarzieri in dezvoltarea fizica, emotionala, sociala si cognitiva. Tinerii care parasesc institutiile au probleme in a deveni independenti si sunt expusi la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial. Singura alternativa este inchiderea orfelinatelor si gasirea celor mai potrivite solutii pentru copiii din ele. Prin programele sale, HHC isi propune inchiderea tuturor institutiilor de tip vechi din Romania pana in 2027 si inlocuirea sistemului institutionalizat de protectie a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea in familie, plasarea in asistenta maternala sau in case de tip familial a copiilor din orfelinate. In 2017, in Romania, circa 7.000 de copii se mai aflau in medii institutionale, nepotrivite pentru dezvoltarea lor si, nu de putine ori, abuzive. Copiii care au nevoie de ingrijire specializata, si pentru care reintegrarea in familie si asistenta maternala nu sunt posibile, sunt plasati in case de tip familial, in care traiesc cel mult 10-12 copii. Aici, copiii se bucura de un mediu apropiat de cel familial - primesc gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent. In 2017, HHC a deschis casa de tip familial cu numarul 100 in Bucuresti, Sector 3, in care s-au mutat 11 copii (8 in momentul inaugurarii si inca 3 pe parcursul anului 2017) ca parte a procesului de inchidere a Centrului de Plasament ”Crinul Alb” (in Sectorul 3 mai exista o singura institutie de tip vechi, Centrul de Plasament „Pinocchio” in care locuiesc 25 de copii si care va fi inchis in 2018-2019).

| Date beneficiari
    8 copii la momentul inaugurarii casei. Dupa inaugurare alti 3 copii s-au mutat in casa. De asemenea, si membrii de personalului (educatori, psihologi, ingrijitori, manager de casa) au beneficiat de sesiuni de pregatire din partea HHC. Pe parcursul a 20 de utilizare a casei de tip familial (perioada rezonabilă / normală de funcționare pentru toate casele de tip familial dezvoltate de HHC), estimăm numărul de beneficiari direcți la minimum 40 de copii și tineri.

| Date beneficiari
    Alti copii din sistemul de protectie cu care copiii si membri de personal vin in contact, precum si familiile extinse ale acestor copii și tineri care se muta în casa de tip familial.

| Activitati
    Procesul de inchidere a CP „Crinul Alb” de catre HHC si DGASPC Sectorul 3, demarat in 2015 prin semnarea parteneriatului de colaborare, a inceput cu evaluarea sociala a copiilor si tinerilor pentru a stabili daca exista posibilitatea de reintegrare familiala, cu sprijin din partea autoritatilor locale si a HHC, ceea ce a permis stabilirea necesarului de case de tip familial. A continuat cu evaluarea psihopedagogica pentru a stabili grupurile de copii si tineri (in functie de varsta, afinitati, prietenii, nevoi speciale etc.) care vor locui impreuna, activitati de pregatire pentru mutare (activitati de coeziune a grupului, de crestere a increderii si a abilitatilor sociale si de comunicare, vizite la noua casa), dar si de pregatire a personalului care urma sa se ocupe de casa de tip familial in vederea acomodarii, sesiuni de management de cazuistica, solutionarea unor situatii de abuz si neglijare si atragere de voluntari pentru activitati educative si de socializare. A fost construita casa de tip familial care a primit numele ”Speranta”. Copiii si tinerii au vizitat casa de 2 ori, in faza de santier si inainte de mobilare pentru a se familiariza cu ea si a cunoaste imprejurimile. O data cu finalizarea lucrarilor, copiii s-au mutat in casa, iar momentul a fost sarbatorit printr-un eveniment de inaugurare la care au participat Primarul Sectorului 3, membri ai HHC, vedete, parteneri ai HHC, sustinatori, presa. Dupa inaugurare, casa a fost donata de HHC catre DGASPC Sector 3.

| Rezultatele programului
    In procesul de inchidere a institutiilor de tip vechi (orfelinate), prin serviciile dezvoltate de HHC, copiii trec de la ingrijirea in instituţii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala (in care raportul ingrijitor-copil este de aproximativ 10-1), la sisteme bazate pe conceptul familial (case sau apartamente de tip familial in care raport este de 3 copii la 1 ingrijitor), care le permit o viaţa apropiata de normalitate. Intr-o casa de tip familial traiesc maximum 10-12 copii, care se bucura de gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta. Odata cu finalizarea constructiei si darea in folosinta, HHC doneaza casele de tip familial partenerului cu care colaboreaza, in acest caz DGASPC Sector 3 care are in grija copiii, dar continua sa aplice planurile de acomodare, pregatite impreuna cu membrii de personal pentru fiecare copil in parte si sa monitorizeze, pe termen lung, copiii si membrii de personal, pentru a se preintampina proactiv eventualele probleme.

| Buget
    897866,0

| Parteneri
    Hope and Homes for Children, Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 3, Primaria Sectorului 3, Viridian Housing, Ariston

| Website program
    -





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes