close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Salveaza raul Arges



| Organizator:
    Asociatia Salvati Dunarea si Delta
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    In prezent la nivelul localitatilor argesene deseurile nu sunt colectate selectiv in vederea valorificarii materialelor reciclabile (hartie, carton, sticle, metale, materiale plastice). Intr-o foarte mica masura, in Municipiul Pitesti, deseurile sunt colectate separat prin intermediul unor containere ingradite in care sunt depozitate selectiv doar peturile. In principal, datorita lipsei unui sistem eficient de colectare si reciclare, se constata in toate localitatile marginite de raul Arges o depozitare neautorizata a deseurilor si a resturilor provenite de la animale.

| Scopul proiectului
    Proiectul pilot Salveaza raul Arges a avut drept scop responsabilizarea autoritatilor si a comunitatilor locale in privinta managementului deseurilor de pe rau si din zonele riverane Argesului, prin identificarea parghiilor de actiune si asumarea unor solutii viabile in acest sens de catre toti factorii implicati, pentru gestionarea deseurilor la nivel local si pe termen lung. Mai mult decat atat, s-a dorit a fi un model de buna practica replicabil si in viitor.

Salveaza raul Arges Salveaza raul Arges Salveaza raul Arges

| Aria geografica
    Arges, Bucuresti

| Rezumat
    
Proiectul pilot Salveaza raul Argeş a avut drept obiectiv responsabilizarea autoritatilor si a comunitatilor locale in privinta managementului deseurilor de pe rau si din zonele riverane Argesului, prin identificarea parghiilor de actiune si asumarea unor solutii viabile in acest sens de catre toti factorii implicati, pentru gestionarea deseurilor la nivel local pe termen lung.
Principalele activitati au vizat actiuni de constientizare in privinta managementului deseurilor prin organizarea unor sesiuni de lucru si a unei conferinte nationale cu implicarea autoritatilor centrale. In acest sens, au avut loc si sesiuni de informare a populatiei din catunul Glamboc. Au urmat actiuni de prospectare a malului raului in parteneriat cu Asociatia Partener pentru Tine si apoi de ecologizare a paraului Glamboc, cu sprijinul voluntarilor SDD, ApT si a locuitorilor catunului. Spatiul ecologizat a fost transformat intr-un spatiu de picnic.Din acest proiect au rezultat rapoartele: "Provocari generate de planurile de management al deşeurilor. Studiu de caz AG” si “Raportul tehnic al colectarii selective in Glamboc”.



| Date beneficiari
    Beneficiarii directi s-au implicat alaturi de comunitatea locala in activitatile de ecologizare si curatare si au fost incurajati printr-o serie de sesiuni de informare sa sustina colectarea selectiva si sa inteleaga beneficiile acesteia pe termen lung.
Un alt aspect important a fost cel al facilitarii dialogului intre autoritatile publice centrale si locale pentru o mai buna colaborare, pentru constientizare si,ulterior, pentru imbunatatirea situatiei la nivel local.


| Rezultatele proiectului
    Ca urmare a activitatilor de informare si constientizare asupra importantei gestiunii deseurilor si a colectarii selective, au fost realizate numeroase materiale informative pentru localnici: afise,pliante, articole informative, autocolante.
La nivel national, a fost realizat un documentar in parteneriat cu TVR "In cautarea raului pierdut”.
Ca urmare a sesiunilor de lucru si a conferintei nationale la care au participat reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale, au rezultat doua rapoarte de monitorizare a activitaţii instituţiilor publice: "Provocari generate de planurile de management al deseurilor. Studiu de caz AG” si “Raportul tehnic al colectarii selective in Glamboc”.

Ca urmare a activitatilor de ecologizare si implementare a solutiilor de management a deseurilor, voluntarii au strans 80 de saci de deseuri din plastic si alte materiale de pe o suprafaţa de aproximativ 1000 metri patrati aflata pe malul paraului Glamboc. In total, au fost stranse doua tone de deseuri. Spatiul ecologizat a fost transformat intr-un spatiu de picnic spre beneficiul comunitatii locale dar si a turistilor. Catunele Glamboc din comuna Bascov au primit 300 de pubele pentru colectarea deseurilor de mase plastice si metal pentru 267 de gospodarii.


| Bugetul proiectului (in RON)
    294693,00

| Parteneri
    Ministerul Mediului şi Padurilor (MMP), Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Regiunea Sud-Muntenia 3 (ANPM), Administraţia Bazinala a Apelor Argeş-Vedea (ABAAV) – ANAR, Eco-Rom Ambalaje SA.,Coca-Cola Hellenic, Primaria Comunei Bascov, Asociaţia Partener pentru Tine

| Website-ul proiectului
    http://www.salvatidelta.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=401&Itemid=93





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes