close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Calare in Carpati - ecoturism ecvestru in sprijinul comunitatilor



| Organizator:
    Asociatia de Ecoturism din Romania
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Ariile naturale protejate sufera o presiune mare din partea investitorilor care doresc dezvoltarea de proiecte locale/regionale cu impact major asupra biodiversitatii, peisajului, culturii şi traditiilor locale, dar si din partea comunităţilor locale, care detin terenuri in AP.In urma experientei si a analizei realizate inainte, toate parcurile duc lipsa de personal specializat in derularea de activitati turistice ecvestre. Actiunile nu se desfasoară conform unei planificări bine puse la punct, in majoritatea ariilor nu exista trasee turistice care sa fie amenajate corespunzator. Oferta turistica nu este pozitionată pe piata turistica in stransa legatura cu parcul.Nu există un model de abordare a unei destinaţii (eco)turistice ca produs central turismului ecvestru,in care comunitatile sa fie implicate.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este sa utilizeze turismul ecvestru ca alternativa ecoturistica pentru dezvoltare comunitatilor din jurul sau in interiorul ariilor protejate din Romania pentru sprijinirea conservarii naturii pe termen mediu si lung.
Obiective:
A. crearea unui mecanism functional de sprijinire a comunitatilor locale si politicii de conservare a parcurilor prin dezvoltarea de produse ecoturistice, centrate pe componenta ecvestra.
B. dezvoltarea unei retele ecoturistice specializate pe turism ecvestru la nivel national.


Calare in Carpati - ecoturism ecvestru in sprijinul comunitatilor Calare in Carpati - ecoturism ecvestru in sprijinul comunitatilor Calare in Carpati - ecoturism ecvestru in sprijinul comunitatilor

| Aria geografica
    Patru arii naturale protejate/situri Natura 2000: Rodna, Macin, Apuseni, Calimani. Zona parcului national/natural, inclusiv comunitatile incluse in parcuri sau aflate in vecinatate. Regiuni: Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest. Judete: Maramures, Bistrita Nasaud, Cluj, Bihor, Mures, Suceava, Tulcea. Localitatile din interiorul si din vecinatatea parcurilor naţionale si naturale vizate.

| Rezumat
    Nevoi: presiunea mare asupra ariilor naturale protejate din partea investitorilor si din partea comunitatilor locale. Parcurile lipsa de personal specializat in derularea de activitati turistice ecvestre Actiunile nu se desfasoara conform unei bune planificări. Oferta turistica nu este pozitionata pe piata turistica in stransa legatura cu parcul. Nu exista un model de abordare a unei destinatii (eco)turistice ca produs central turismului ecvestru. La nivel national, nu exista un concept unitar de dezvoltare a ofertei ecvestre turistice. Lipsa unor asociatii in parcurile nationale si naturale,care să asigure o dezvoltare coerenta a destinatiei (eco)turistice.Obiective:A.crearea unui mecanism functional de sprijinire a comunitatilor locale si politicii de conservare a parcurilor prin dezvoltarea de produse ecoturistice, centrate pe componenta ecvestra. B. dezvoltarea unei retele ecoturistice specializate pe turism ecvestru la nivel national.
Analiza situatiei in fiecare zona, crearea conceptului de dezvoltare si implementare a ecoturismului, pe componenta ecvestră.R:Analiza SWOT pentru fiecare parc, instruirea unor ghizi ecvestrii la nivel de fiecare zona, realizarea unor pachete ecoturistice ecvestre pentru zonele incluse in proiect.R:un traseu identificat si marcatpentru fiecare parc,un pachet turistic realizat pentru aceste trasee,produse ecoturistice identificate in fiecare zona,promovarea ofertei ecoturistice centrate pe turism ecvestru in tara si international, 1000 exemplare catalog, 4000 brosura: "Calare în Carpati", stimularea comunităţilor locale pentru asociere.


| Date beneficiari
    Organizarea in fiecare parc a unui grup de lucru a realizat o analiza SWOT a turismului ecvestru,realizarea adapostului de cai din PN Apuseni cu sprijinul comunitatii locale, organizarea de cursuri pentru instruirea localnicilor in bune practici ecoturistice, informare si instruire in ceea ce priveşte ecoturismul, tendinţe de dezvoltare, evaluare a potentialului ecoturistic local, realizarea asociatiilor locale, sprijinirea comunitatilor prin utilizarea de servicii si produse locale.Oferirea de posibilitati de dezvoltare a serviciilor conexe in comunităţile locale.

| Rezultatele proiectului
    Identificarea potentialului ecoturistic si un concept de dezvoltare a ecoturismului pentru fiecare dintre ariile protejate incluse in proiect care include analiza SWOT pentru fiecare parc; personalul administratiilor din zonele incluse in proiect este instruit in practicile ecvestre, 16 persoane au fost instruite pentru ghid ecvestru; trasee turistice ecvetre identificate pentru fiecare parc:PNMM-1,PN Apuseni-4,PN Rodna-6, 10 trasee in PN Calimani.Adapost si gard realizat sn Doda Pilii. Model de dezvoltare durabila in zona PN Apuseni. Produse ecoturistice identificate in fiecare zona.Operatori de turism instruiti in practicile ecoturistice. 5 produse ecoturistice certificate. Produsul ecoturistic ecvestru din Parcul Natural Apuseni evaluat conform criteriilor de certificare Eco-Romania, pagina de internet www.calareincarpati.org promoveaza produsele realizate in proiect, oasociatie locală este inregistrata in PN Munţii Macin. Catalog :Calare in Carpati–1000 exemplare, Brosura-4000 exemplare, promovarea ofertei ecvestre la targul de Turism al Romaniei, Salonul Calului, Paris, expozitia cu imagini din zonele incluse in proiect “Călare prin ţara mea”, Muzeul Satului, vizitata de aproximativ 16000 vizitatori, expozitia a fost prezentata in Bodoc, Covasna, Vatra- Dornei, Palatul Parlamentului, Bucuresti, comunicate de presa si articole in media.S-au realizat concepte de dezvoltare a ecoturismului pentru ariile protejate incluse în proiect, cereri de certificare inregistrate de AER, interesul pentru ghid turism, produse de calitate superioara, echipament parcuri nou





| Bugetul proiectului (in RON)
    485982

| Parteneri
    Asociatia „Descopera Natura”(ADN), Asociatia ECORODNA, Asociaţia Dorna Arini, Turism Ecologie si Cultura, Comitetul National de Turism Ecvestru (CNTE)

| Website-ul proiectului
    www.calareincarpati.com





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes