close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Creștem Eroi



| Organizator:
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică
| Sectiune:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Sistemul educațional duce lipsă totală de programe de management pentru tineri, iar CUA - o zonă geografică formată din Turda, Câmpia Turzii și 19 alte UAT-uri, are nevoie de astfel de inițiative din mai multe considerente:
1. O generație de tineri care ar putea să se implice activ este pierdută de către comunitate, pentru că aceștia pleacă spre Cluj-Napoca sau alte centre universitare, iar aceștia nu se mai întorc, sau dacă se întorc, se întorc când își finalizează studiile, pe la 25 de ani. Am combătut acest efect care printr-o unealtă care creează tineri manageri, care se implică să facă lucruri faine pentru comunitatea lor.
2. Inegalitatea de Șanse: Alte comunități AU programe de management pentru tineri - spre exemplu, există consilii ale elevilor funcționale în cadrul cărora învață management comunitar. Mai mult, în toate reședințele de județ inițiativele de implicare ale tinerilor sunt susținute cu programe de formare pentru ca aceștia să învețe cum să se implice, ce este reprezentativitatea, ce înseamnă inițiativele civice și cum să fie implementate, etc. În CUA, acest lucru nu se întâmplă aproape deloc. Tinerii noștri pleacă din start cu un handicap când merg la facultate, pentru că vor trebui să concureze pe piața muncii cu tineri care au început să dezvolte și însușească aceste skill-uri cu 4 ani înaintea lor.
3. Managementul este un domeniu incredibil de greu și foarte practic. Este absolut imposibil să îl înveți doar din cursuri, cărți sau training-uri (poți învăța teoretic cum să faci un buget sau SWOT, dar până nu ai cheltuit un ban real sau nu te-ai lovit de probleme într-un proiect pe bune, orice evaluare pe care o faci este complet defazată față de realitate). Managementul nu poate fi predat fără să fie susținut de programe practice.


| Scopul proiectului
    Am construit un program „civic junior MBA”, urmărind să:
1. Trecem 30 de tineri prin 100 de ore de curs în 11 luni, dezvoltând competențe de management.
2. Implicăm cei 30 de tineri în cel puțin 100 de ore de muncă practică „service learning” (pentru fiecare oră de învățare, să existe minim o oră de implementare practică).
3. Dezvoltăm minim 7 tineri manageri, competenți și responsabili, care să se implice în leadership în ONG-uri locale, pentru a construi noi inițiative care să aducă valoare și care să formeze următoarea generație de tineri - pentru ca programul să devină unul auto-sustenabi


Creștem Eroi Creștem Eroi Creștem Eroi

| Aria geografica
    Turda, Câmpia Turzii, jud. Cluj

| Rezumat
    „Creștem Eroi” un adevărat civic junior MBA, a fost conceput pentru a răspunde la lipsa acută de oportunități pentru tineri în materie de educație aplicată și management comunitar. Acesta a devenit un standard de aur pentru ce înseamnă implicarea civică de calitate și o dovadă că tinerii pot deveni pilonii schimbării pozitive în comunitate. Nu doar că am modelat viitorul managementului civic, dar am și inspirat o nouă generație să-și asume responsabilitatea pentru bunăstarea comunității lor.


| Date beneficiari direcţi
    Am făcut acest proiect pentru tinerii din Comunitatea Urbană Arieș (CUA).
Fiecare dintre noi, membrii echipei de proiect, am crescut în această comunitate, am tras cât de mult am putut să găsim oportunități de dezvoltare, și, când nu am reușit, ni le-am făcut singuri.
Am vrut să oferim altor tineri oportunitățile și capabilitățile pe care noi nu le-am avut. La noi în zonă, nu prea există spații pentru socializare, festivaluri și, mai ales, nu există oportunități de dezvoltare, mai ales comparativ cu Cluj-Napoca.
Am vrut să creăm un program la finalul căruia tinerii participanți să își dezvolte competențe PRACTICE de management și să aibă puterea să schimbe fața comunitatea, în colaborare cu factorii de decizie, în așa fel încât aceasta să devină un loc în care iubesc să trăiască.


| Activitati
    1. Selectarea tinerilor participanți în proiect: Am contactat toate cele 7 unități de învățământ liceal din CUA, asigurându-ne că toți tinerii din comunitate au șansa de a se alătura programului. Am ajuns cu aceste activități la peste 1000 de tineri, dintre care am ajuns să selectăm 30.

2. După selecție, programul a fost structurat într-un ciclu lunar, format din:
a. Predarea efectivă a informațiilor: Am avut sesiuni de educație non-formală și interactivă, susținute de persoane cu experiență și expertiză, în care tinerii au învățat bucăți de management (Financiar - ex: creare de cash-flow, buget, atragere resurse, Promovare - ex: creare de campanii, texte, design-uri, etc, Resurse Umane - ex: motivare și formare tineri, etc, Informație - ex: automatizare procese, creare platforme, etc).
b. Construirea de inițiative practice: Am lucrat cu tinerii pentru a creiona activități comunitare pe care mai apoi să le implementeze. Am pornit de la probleme existente în comunitate și am creat planuri de intervenție.
c. Derularea Inițiativelor & Mentorat: Tinerii au primit acces la bugete pe care să le gestioneze, la canale de social-media, la instrumente digitale și la rețeaua de colaboratori a organizației pentru a putea pune în practică inițiativele. La fiecare pas din implementare, tinerii au avut acces la mentori care au oferit sprijin și feedback, dar fără să intervină peste munca acestora, ci doar să îi ghideze.
d. Follow-Up: Lunar am făcut debriefing, și am oferit feedback și a pune accent pe cele mai importante aspecte care trebuie îmbunătățite. Tinerii au fost foarte receptivi, îmbunătățindu-se vizibil de la o lună la alta.

3. În faza finală a programului, am selectat 7 tineri capabili, care lucrează să implementeze un program similar pentru următoarea generație.


| Rezultatele proiectului
    Termen scurt: Am creat un program de civic junior MBA, care a educat 30 de tineri sub forma de „service learning”. Fiecare dintre ei a beneficiat de cel puțin 100 de ore de formare teoretică și 100 de formare practică. Am dezvoltat 7 tineri manageri care să se implice în leadership în ONG-uri locale și care să creeze inițiative care să aducă valoare comunității și care să facă programul auto-sustenabil. Tinerii au implementat peste 30 de activități concrete. Pas cu pas, tinerii au primit informații teoretice privind competențe concrete din procesele de management au lucrat în practică cu aceste informații (ex: au creat bugete, au asigurat promovarea, au gestionat alți tineri, au automatizat procese și creat platforme) și au primit feedback și mentorat pe munca lor.

Termen Mediu: Am creat o rețea de tineri lideri, care se implică activ în comunitate și care cu siguranță vor lucra pentru alte organizații la nivel local, care și-au dezvoltat skill-uri concrete de management comunitar. Aceștia se îndreaptă în comunitatea lor pentru a-și continua procesul educațional în activități de impact. Am dezvoltat în cadrul programului 7 tineri manageri despre care putem să spunem cu mâna pe inimă că cel puțin vor dubla rezultatele în următorul an, deoarece aceștia vor implementa programul pentru alți tineri din comunitate.

Termen Mediu: Am gândit acest program luptându-ne să căutăm activ cum să creăm resurse valoroase pentru comunitatea noastră prin a crea un ciclu virtuous, în care tineri de clasele a 11-a și a 12-a lucrează cu tineri de clasele a 9-a și a 10-a astfel încât să creăm o oportunități pentru (a) educarea practică a tinerilor în management și (b) implicarea civică activă și de impact a tinerilor în comunitate.


| Despre organizator
    Misiunea noastră este simplă și se reduce la două cuvinte: Creștem Eroi! Cine sunt acești eroi? Sunt profesorii care transformă elevii de azi în cetățenii responsabili de mâine, sunt tinerii care luptă să devină cea mai bună versiune a lor, sunt antreprenorii și afaceriștii care creează economia locală, sunt voluntarii dedicați care fac zilnic lumea un loc mai bun, sunt membrii comunității care înfruntă nedreptățile și asigură o lume mai justă pentru toată lumea #FiecareFaceCePoate.


| Website proiect
    https://www.amos.mobilitatesociala.ro/gala-tineretului-ariesan/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes