close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Spatii Verzi



| Organizator:
    Fundatia pentru Parteneriat
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Prima problema pe care o abordeaza in mod traditional programul vine chiar din denumirea sa, respectiv lipsa acuta a spatiilor verzi din orasele Romaniei. Un exemplu este chiar Bucurestiul, unde doar 7,5% din suprafata orasului este ocupata de spatii verzi iar indicele de spatiu verde public este de numai 9,86 mp/locuitor, conform statisticilor oficiale incluse in raportul Vital Signs.
Problema ariilor protejate a pornit de la o realitate trista si anume ca, peste 1.000 de arii protejate sunt afectate de lipsa unui management adecvat precum si de surse de finantare iar in doua treimi dintre cazuri, nu se poate vorbi de o administratie oficiala a acestor zone. Doar 28 de arii protejate au finantare din partea statului, cel mai adesea una precara.


| Scopul proiectului
    Proiectul are doua componente de finantare. Scopul proiectului Spatii Verzi - componenta Spatii Verzi Urbane este reabilitarea, crearea si utilizarea spatiilor verzi in mediul urban in folosul comunitatii, cu accent pe promovarea unui stil de viata sanatos. Componenta Arii Naturale Protejate urmareste promovarea, popularizarea precum si constientizarea importantei ariilor protejate din Romania cu scopul de a ridica nivelul de acceptare al acestora in randul comunitatilor locale.

Spatii Verzi Spatii Verzi Spatii Verzi

| Aria geografica
    Romania

| Rezumat
    Programul comun Spatii Verzi al Fundatiei pentru Parteneriat si MOL Romania pune la dispozitia organizatiilor neguvernamentale un fond anual de aproape 700.000 de lei pentru implementarea proiectelor de protectie a mediului si de incurajare a implicarii tinerilor in activitati de acest gen. Ideea programului a aparut in 2006 ca urmare a lipsei acute a spatiilor verzi in orasele din Romania. In primii ani programul s-a concentrat asupra spatiilor verzi urbane, dar incepand din anul 2009 s-a intregit cu o noua componenta: Arii Naturale Protejate, tot ca o necesitate, pentru că sute de arii protejate sunt afectate de lipsa unui management adecvat si de surse de finantare.
In cadrul componentei Spatii Verzi Urbane se acorda finantare proiectelor derulate de ONG-uri, in parteneriat cu diferite institutii, care isi propun reabilitarea sau crearea de spatii verzi, desfasurarea unor activitati de educatie ecologica, de actiuni creative si interactive menite sa starneasca interesul membrilor comunitatilor locale.
Incepand cu anul 2018, in cadrul componentei Spatii Verzi Urbane, se acorda finantare si pentru o noua categorie de proiecte: Programe organizate cu prilejul Saptamanii Europene a Mobilitatii pentru un stil de viata eco-constient.
Componenta de finantare Arii Naturale Protejate urmareste promovarea si popularizarea ariilor protejate din Romania cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora in randul comunitatilor locale prin intermediul implicarii ONG-urilor, scolilor, si a comunitatilor locale.


| Date beneficiari
    Programul are ca si beneficiari organizatii neguvernamentale din România.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: tineri (elevi si studenti) si adulti, mai ales din institutii de invatamant. Numarul de persoane implicate activ in proiecte in perioada 2006-2018 a fost de 219.094 (majoritatea copii si tineri).

| Activitati
    Programul este structurat sub forma unui concurs de proiecte si are doua componente. Componenta Spatii Verzi Urbane are ca tema crearea, dezvoltarea, intretinerea si/sau reabilitarea spatiilor verzi urbane publice cu functii comunitare combinat cu programe interactive de educatie ecologica si de sanatate. Activitatile includ plantarea de flori, arbusti si arbori cu implicarea activa a copiilor din scoli si gradinite, astfel incat acesti copii sa invete sa ocroteasca natura si sa aprecieze rodul muncii depuse. Incepand cu anul 2018 se pot solicita fonduri si pentru organizarea unor serii de activitati, programe cu ocazia Saptamanii Europene a Mobilitatii.
Componenta Arii Naturale Protejate urmareste promovarea si popularizarea ariilor protejate din Romania, cu scopul de a ridica nivelul de constientizare a populatiei in ceea ce priveste importanta acestora. Activitatile finantate includ programe de tip Junior Ranger, incluzand excursii, tabere, workshopuri, etc. cu scopul de a implica tinerii in conservarea biodiversitatii si protejarea naturii in ariile protejate precum si infiintarea de poteci tematice si interpretative. In cadrul programului se mai pot organiza diferite concursuri si competitii cu implicarea comunitatii locale. Pot fi obtinute finantari si pentru organizarea diferitelor evenimente in cadrul Zilei Internationale a Biodiversitatii, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului sau cu ocazia altor zile dedicate protectiei mediului.


| Rezultatele proiectului
    In cei 13 ani de existenta a programului au fost finantate in total 569 de proiecte din domeniul protectiei mediului cu aproape 7 milioane lei, proiecte in care s-au implicat mai mult de 219.000 de persoane, mai ales copii si tineri. In cadrul componentei Spatii Verzi Urbane au fost plantati 78.825 de arbori si arbusti si 82.181 de flori inverzind astfel o suprafata de 485.849 mp de teren urban. Totodata, au fost organizate 1.027 activitati extrascolare de educatie ecologica. Cu prilejul Saptamanii Mobilitatii Europene (incepand din anul 2018) cu 30 institutii parteneri au fost organizate 14 actiuni ce a implicat folosirea bicicletei. In cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 1.057 de activitati extrascolare de educatie ecologica, au fost organizate 123 tabere Junior Ranger si au fost infiintate si amenajate 101 noi poteci tematice in ariile naturale protejate din Romania.

| Bugetul
    6803845,00

| Parteneri
    Fundatia pentru Parteneriat, MOL Romania

| Website proiect
    www.spatiiverzi.org.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes