close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Income generation for Roma families



| Organizator:
    Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Ideea s-a nascut in urma sederii coordonatorului local cu persoanele care au executat pedepse privative de libertate. Se stie ca dupa intoarcerea din detentie, lucrurile nu mai sunt la fel. Pe langa problemele de integrare de ordin familial, se adauga si cele de ordin profesional. Criza financiara a scazut nivelul de toleranta al angajatorilor. Astfel, dupa incercari nereusite, unii din ei nu faceau fata tentatiei de a-si continua stilul de viata initial-ceea ce ar fi atras dupa sine o noua perioada de detentie. Observarea acestor aspecte a fost posibila in urma construirii in 2010 a unui adapost pentru 10 familii fara locuinta-in parteneriat cu Primaria Zarnesti. Dar faptul ca le-am oferit o casa nu rezolva problema. In acest context ne-am vazut in postura de a dezvolta un instrument prin care beneficiarii sa poata fi integrati.

| Scopul proiectului
    Scop: Integrarea sociala a unui numar de 20 de persoane de etnie roma, majoritatea, fosti detinuti
Obiectiv principal: Integrare profesionala in urma instruirii in legumicultura si in design interior
Obiective secundare: Cresterea veniturilor anuale in urma desfasurarii activitatilor generatoare de venituri


Income generation for Roma families Income generation for Roma families Income generation for Roma families

| Aria geografica
    Zarnesti, Brasov

| Rezumat
    Scaderea gradului de excludere sociala in urma executarii unei pedepse privative de libertate pentru beneficiarii nostri este cea mai mai mare realizare a acestui proiect. Faptul ca in urma implementarii, un grup de 20 de persoane rome, majoritari fosti detinuti, au fost integrati profesional pe piata muncii, creaza un impact major asupra familiilor lor si societatii. Comunitatea nu ii mai priveste ca pe ,,puscariasul,, ci ca pe cel care poate sa il ajute la construirea unei case. Faptul ca beneficiarii s-au specializat intr-un domeniu si ca majoritatea si-au gasit loc de munca a determinat o schimbare a opticii comunitatii. Acest proiect este nominalizat deoarece a avut o contributie majora in schimbarea viziunii beneficiarior asupra vietii/viitorului. Transformarea unor fosti detinuti fara vreo perspectiva, in persoane responsabile este unul din punctele tari ale proiectului. Autoritatile locale se declara uimite de schimbarile pe care acesti oameni le-au facut in viata lor dupa interventia ADRA. Proiectul a venit ca o completare la alte interventii ale organizatiei, de exemplu construirea unui adapost - si aduce un plus de valoare implicarii in societate crescand impactul pozitiv.
Scop: Integrarea sociala a unui numar de 20 de persoane de etnie roma
Obiectiv pricipal: Integrare profesionala
Obiective secundare: Cresterea veniturilor anuale in urma desfasurarii activitatilor generatoare de venituri
Rezultate:
1. 10 femei rroma si 10 barbati au fost instruiti in domeniul legumiculturii si al designului interior
2. 20 de persoane roma au primit kit-uri pentru cele doua domenii
3. 20 de persoane roma au fost instruite in domeniul antreprenoriatului
4. 20 de persoane roma desfasoara actvitati generatoare de venituri.


| Date beneficiari
    Proiectul nu s-ar fi putut implementa fara participarea beneficiarilor. Atat la construirea adapostului, alaturi de voluntarii ADRA, cat si la construirea solariilor, implicarea lor a activa. Buna cooperare s-a realizat prin dezvoltarea relatiilor de prietenie dintre ei si coordonatorul local - cheia succesului. El a fost perceput ,,ca unul de-al lor,,. Multe prejudecati si mentalitati au fost demontate . Lucrul cu romii nu este simplu, mai ales daca discutam de persoane care la un moment dat au fost condamnate. Dar coordonatorul local, cu multi ani in urma a trecut printr-o situatie asemanatoare cu a unora dintre fostii detinuti, astfel ca legaturile s-au format mai usor. Prietenia dintre ei i-a determinat sa respecte ajutorul pe care ADRA il investeste in dezvoltarea lor, iar participarea i-a determinat sa fie responsabili.

| Rezultatele proiectului
    La finalul proiectului, integrarea celor 20 de beneficiari de etnie roma s-a realizat in proportie de apx 80%. Gradul de excludere sociala a fost diminuat semnificativ in randul beneficiarilor, iar implicarea in activitati generatoare de venituri scade riscul savarsirii de noi infractiuni pentru castigarea veniturilor necesare. De asemenea, veniturile familiilor au suportat o usoara imbunatatire in urma integrarii pe piata muncii a sotilor si in urma cultivarii solariilor de catre sotii. Cele 20 de persoane au avut avantajul de a locui in adapostul construit de ADRA, ceea ce asigura front de lucru pentru cei cu design interior si terenul special amenajat - solariile - pentru mamele rome. De asemenea, copiii au fost incurajati sa isi ajute parintii, in special pe mame la munca in solar. Kiturile de agricultura si design interior le-au oferit, alaturi de instruirea practica si teoretica o baza de plecare in castigarea autonomiei financiare. Iar ca o incununare a interventiei si a succesului inregistat de beneficiari pe parcursul proiectului, li s-a oferit instruire in antreprenoriat.
Astfel, la final, toate cele 20 de persoane aveau o locuinta, parcursesera un curs de agricultura/design interior si unul de antreprenoriat. Dar pe langa aceste activitati, rezultatele imbucuratoare au venit cand majoritatea barbatilor au reusit sa gaseasca un loc de munca, iar veniturile castigate in urma comercializarii legumelor de catre femei, au fost semnificative.


| Bugetul proiectului (in RON)
    96406

| Parteneri
    1. Primaria Zarnesti, 2. ADRA Austria, 3. Speranta TV, 4. Radio Vocea Sperantei

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes