close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Acționăm pentru Ape! – A.P.A.



| Organizator:
    Asociatia Act for Tomorrow
| Categorie:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Proiectul „Acționăm pentru Ape!-A.P.A.” este un amplu program ecologic la nivel național, dezvoltat de Asociaţia Act for Tomorrow, alături de Kaufland România. Proiectul a luat naștere în contextul în care viața animalelor acvatice din apele României și sănătatea noastră sunt puse în pericol de poluarea cu deșeuri a Dunării și Mării Negre, aceasta fiind a doua cea mai poluată mare din Europa. După partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conține cea mai mare densitate de gunoaie produse de om și ajunse în mediul marin din UE. Plasticul constituie 90% din deșeurile produse de oameni și descoperite în mediul marin. Conform datelor ONU, 1 milion de păsări marine și 100.000 de mamifere marine, pești, țestoase mor în fiecare an doar din cauza deșeurilor de plastic.

| Scopul proiectului
    Ediția 2020 a proiectului A.P.A. a avut obiectivul strategic de a mobiliza comunitățile să se implice în prevenirea și combaterea poluării cu deșeuri a apelor din România și de a aduce acest subiect pe agenda publică, sub umbrela “Stop deșeurilor din ape”. Proiectul a fost dezvoltat pe 3 direcții strategice extrem de importante: Educare și informare; Intervenție și ecologizare și Mobilizare Comunitară.

Acționăm pentru Ape! – A.P.A. Acționăm pentru Ape! – A.P.A. Acționăm pentru Ape! – A.P.A.

| Aria geografica
    Constanta, Vâlcea, Argeș, Sibiu,

| Rezumat
    Ediția din 2020 a programului „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”, iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow, alături de Kaufland România, cu sprijinul Administraţiei Apele Române Dobrogea-Litoral, a reușit să mobilizeze comunitățile să se implice în prevenirea și combaterea poluării cu deșeuri a apelor din România și să aducă acest subiect pe agenda publică, sub umbrela “Stop deșeurilor din ape!”. Printr-o abordare 360 a campaniei de conștientizare împotriva poluării cu deșeuri a apelor din România - “Față în față cu deșeurile din ape”, organizarea evenimentelor de ecologizare în zonele din imediata vecinătate a unora dintre cele mai poluate ape din România, implementarea unor infrastructuri inovatoare pentru colectarea separată a deșeurilor și abordarea unui stil de comunicare divers, ediția 2020 a programului A.P.A. a reușit nu numai să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă deșeurilor din ape asupra sănătății noastre și a ecosistemelor acvatice, ci și să mobilizeze un număr impresionant de oameni, demonstrând că un mediu curat este o prioritate pentru români, chiar și în timpul pandemiei.

| Date beneficiari direcţi
    Numărul total al beneficiarilor direcți ai proiectului „Acționăm pentru Ape! - A.P.A.”, ediția 2020, a fost de , dintre care: • 421 voluntari înarmați cu bărci, caiace, mincioguri și alte instrumente inovatoare de colectare a deșeurilor din ape, mobilizați în cadrul evenimentelor de ecologizare și sub forma echipelor care s-au ocupat de diseminarea informațiilor pe litoral. • Peste 250.000 persoane au interacţioat cu sistemul de colectare şi expoziţie, 7.511 turiști având oportunitatea de a câștiga premii prietenoase cu mediu. • Instituțiile publice de la nivel local care s-au mobilizat pentru a oferi sprijin în realizarea acestui program și au devenit parteneri ai acțiunilor desfășurate: Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean Vâlcea. • Numeroase ONG-uri locale care au dus mesajul campaniei mai departe în comunități și au contribuit la mobilizarea voluntarilor participanți în cadrul acțiunilor.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecți ai A.P.A. 2020 sunt următorii: • Cei peste 1 milion de oameni la care campania de conștientizare “Față în față cu deșeurile din ape”. • Membrii comunităților locale din zona Defileul Oltului, lacul Tăbăcăriei din Constanța, barajul și malurile lacului de acumulare Golești (râul Argeș), plaja Reyna din Constanța, Insula Mangaliei și malurile Dunării la Brăila, cele 6 zone în care au fost organizate evenimentele de ecologizare. • Turiștii care au vizitat cele 3 plaje din stațiunile turistice de pe litoralul românesc, unde au fost amplasate panourile informative și cele 4 infrastructuri de colectare: Plaja Reyna din Constanța, Plaja Nomad din Năvodari și Plaja Eminescu din Mangalia. • Vizitatorii și angajații magazinelor Kaufland din stațiunile de la Marea Neagră, unde au fost expuse materialele vizuale din cadrul campaniei de conștientizare și toți oamenii care au vizualizat expoziția de tip caravană “Față în față cu deșeurile din ape”, cu rol de informare și educare, de pe cele trei plaje: Plaja Reyna din Constanța, Plaja Nomad din Năvodari și Plaja Eminescu din Mangalia. • Urmăritorii celor 18 influenceri și microinfluenceri care distribuit conținutul campaniei de conștientizare în mediul online (459.100 utilizatori în rândul cadrul platformei Instagram, 49.002 utilizatori în rândul cadrul platformei LinkedIn, 354.900 utilizatori în rândul cadrul platformei TikTok)

| Activitati
    - Instalarea a 4 infrastructuri de colectare separată a deșeurilor, sub forma unor animale marine gigant gigant (2 delfini, 1 sturion, 1 țestoasă), reprezentând cele mai cunoscute specii protejate din apele României. Acestea au fost amplasate pe 3 dintre cele mai importante plaje din stațiunile turistice de pe litoralul românesc: Plaja Reyna (Constanța), Plaja Nomad (Năvodari) și Plaja Eminescu (Mangalia).
• Mobilizarea și organizarea echipelor de voluntari care au încurajat turiștii să colecteze separat deșeurile în infrastructurile de colectare și le-au răsplătit comportamentul pozitiv cu premii prietenoase cu mediul.
- Dezvoltarea și lansarea campaniei de conștientizare „Față în față cu deșeurile din ape”, prin care oamenii au fost îndemnați să spună “Stop deșeurilor din Ape!”, fiind ajutați de imaginile cu puternic impact vizual, care au pus în oglindă cele mai importante specii de animale acvatice sau protejate din Marea Neagră, Dunăre și Dobrogea, cu cele mai întâlnite deșeuri din ape.
- Organizarea unei expoziții de tip caravană, în care materialele vizuale au fost prezentate publicului, cu rolul de informare și educare, amplasată pe 3 plaje dintre cele mai importante stațiuni și în magazinele Kaufland de pe litoral.
- 6 evenimente de ecologizare, în care voluntarii au curățat: zona Defileul Oltului, lacul Tăbăcăriei (Constanța), barajul și malurile lacului de acumulare Golești (râul Argeș), plaja Reyna (Constanța), Insula Mangaliei și malurile Dunării de la Galați.


| Rezultatele proiectului
    În doar 5 luni de derulare a ediției 2020 a programului A.P.A, au fost înregistrate următoarele rezultate:
• Peste 18.8 tone de deșeuri colectate. Mai precis, 9,8 tone de deșeuri au fost colectate de către voluntari în cadrul acțiunilor de ecologizare, iar 9 tone de deșeuri au fost colectate prin intermediul infrastructurilor de colectare în forma animalelor gigant instalate pe plaje. Toate deșeurile colectate separat în cadrul programului au fost reciclate, fiind transformate în noi resurse.
• 400 de voluntari au participat la cele 6 evenimente de ecologizare. Pandemia nu i-a oprit pe români să se mobilizeze și să participe la acțiuni de voluntariat, organizate cu respectarea tuturor normelor de igienă și distanțare fizică.
• Adițional, alți 21 de voluntari au fost mobilizați pentru a inform turiștii de pe litoral cu privire la procesul de colectare, încurajând obiceiurile mai bune și responsabilizarea acestora în vederea colectării corespunzătoare a deșeurilor generate.
• 2.146 premii au fost acordate de către echipele de voluntari turiștilor de pe litoral care au colectat separat deșeurile.
• Peste 1 milion de persoane au vizualizat în mediul online campania de conștientizare “Față în față cu deșeurile din ape”, prin care românii au fost puși față în față cu deșeurile care pun în pericol viețile animalelor acvatice.
• 123 de preluări a comunicatelor de presă de către publicații naționale, regionale și locale.
• Disiminarea organică a materialelor informaționale pe rețelele de socializare, prin mobilizarea a 18 influenceri și microinfluenceri.


| Bugetul
    676700

| Parteneri
    Kaufland Romania, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Primăria Constanța

| Website proiect
    www.actionampentruape.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes