close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Autismul in Romania!



| Organizator:
    Asociatia Help Autism
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    1 din 59 de copii este diagnosticat cu autism in lume, conform CDC. In Romania nu exista o statistica clara a persoanelor cu autism. Pentru ca INS spune ca in cabinetele medicilor de familie numarul copiilor nou diagnosticati a ajuns sa depasessca 1000/an, estimam ca numarul lor este peste 30.000. Autismul nu se vindeca, aceste persoane devin dependente si nu reusesc sa fie integrate pe piata muncii, fiind candidatii ideali la abandon.
Terapia de recuperare oferita de specialisti in analiza aplicata a comportamentului costisitoare este singura sansa la recuperare. Suntem in urma cu tot ce tine de servicii, decontare, incluziune, educatia publicului si servicii de sanatate. Nu reusim sa-i integram si nici sa cream un mediu incluziv. De aici a pornit nevoia de a uni ONG-urile in autism.


| Scopul proiectului
    Cresterea capacitatii ONG-urilor de la nivel national de a formula politici publice alternative in domeniul furnizarii serviciilor specializate integrate adresate copiilor cu tulburari din spectrul autist si familiilor lor, intr-un orizont de timp de 16 luni.

Autismul in Romania! Autismul in Romania! Autismul in Romania!

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    Proiectul "Cresterea Implicarii ONG-urilor si Partenerilor Sociali in Promovarea Politicilor Publice Alternative Pentru Copiii cu TSA" a fost lansat in luna iulie 2018 de Asociatia Help Autism, ca pas extrem de necesar in lupta pentru recuperarea si integrarea copiilor afectati de tulburare de spectru autist (TSA) din Romania.

Help Autism si-a propus, prin acest proiect, să formeze o retea larga de ONG-uri si institutii publice din toata tara care sa produca alternative la politicile existente si sa faca din TSA o problema prioritara pentru domeniile educatie, sanatate si munca.

Astfel, s-au pus bazele unei retele nationale la care au aderat 85 de ONG-uri, si au fost implicate 165 de persoane, 80 de reprezentanți ai ONG-urilor si 85 de angajați ai autorităților publice, la nivel national.
Odată constituită rețeaua s-au dezvoltat forumuri și grupuri de lucru in care s-au pus la punct proceduri, protocoale si metodologii de functionare si dezvoltare a activitatilor de advocacy si sustinere a ONG-urilor in comunitate. Membrii retelei au beneficiat de formarea competentelor necesare analizarii si evaluarii politicilor publice existente in domeniul TSA si in advocacy. Membrii RO TSA s-au intalnit cu decidenti politici in cadrul a trei grupuri interministeriale. Astfel s-a pus pe agenda oficiala nevoile persoanelor cu autism si politicile alternative propuse: Servicii Specializate Integrate si Planul National pe Autism.
Proiectul a avut o valoare totală de 999.137,19 lei, din care finanțare nerambursabilă de 978.589,97 lei și 20.547,22 lei finanțare beneficiar.


| Date beneficiari
    165

| Date beneficiari
    30000

| Activitati
    Una din principalele activitati a fost infiintarea si dezvoltarea retelei nationale, proces prin care s-a reusit atragerea a 85 de ONG-uri in reteaua organizatiilor in autism - RO TSA.
S-a realizat in prima etapa o analiza a practicilor curente regionale impreuna cu ONG-urile din domeniu, si cu reprezentanti ai institutiilor publice. Raportul de analiza a fost transmis catre Guvernul Romaniei, fiind document ce a stat la baza crearii unui grup interministerial in vederea elaborarii Planului National pe Autism 2020 - 2024.
Membrii ROTSA au fost sprijinit prin programul de training oferit, in vederea dezvoltarii cunoștințelor și abilitaților de advocacy.
Impreuna cu membrii RO TSA s-a derulat ulterior, in cadrul intalnirilor regionale si focus grupuri, o analiza a impactului de reglementare pentru politica din domeniul autismului. De aici s-au generat tematici clare asupra carora era necesara o interventie prin definirea si adoptarea unei politici publice alternative de propunere infiintare a Serviciilor Specializate Integrate la nivel national.
Pentru examinarea analizei impactului de reglementare s-a constituit un Grup interministerial de lucru ce s-a intrunit in timpul proiectului de mai multe ori, la care au participat reprezentanti ai institutiilor publice impreuna cu membrii ROTSA.
S-a derulat o campanie de advocacy in care s-au realizat intalniri cu decidenti din institutii publice la nivel central si s-a inaintat propunerea de politica publica alternativa.


| Rezultatele proiectului
    1.S-a dezvoltat la nivel national reteaua ROTSA pentru formularea si promovarea de propuneri alternative la politicile publice pentru sprijinirea copiilor cu tulburari din spectrul autist si a familiilor lor.
2.S-a realizat cresterea capacitatii unui numar de 85 de ONG-uri de a se implica in advocacy.
3.S-au dezbatut si dezvoltat propuneri procedurale privind interactiunea dintre ONG-uri si autoritatile si institutiile administratiei publice reprezentative in domeniul furnizarii serviciilor specializate integrate adresate copiilor cu tulburari din spectrul autist si familiilor lor, in care au fost implicati 85 de functionari publici si personal contractual (personal de conducere si de executie), pentru consolidarea dialogului privind politicile publice in domeniu.
4.S-a imbunatatit capacitatea unui numar de 80 reprezentanti ai ONG-urilor de a evalua impactul reglementarilor, de a formula si promova prin advocacy propuneri alternative la politicile publice initiate de Guvern in domeniul furnizarii serviciilor specializate integrate adresate copiilor cu tulburari din spectrul autist.
5.S-a formulat si promovat o propunere alternativa la politicile publice si s-a trimis aceasta catre Guvernul Romaniei. Politica propune infiintarea de servicii specializate integrate (SSI-uri) la nivel national pentru persoanele cu autism, un pas extrem de necesar in domeniul furnizarii de servicii integrate si personalizate (sociale, educationale si de sanatate) adresate copiilor cu tulburari din spectrul autist si familiilor acestora.


| Bugetul
    999137,19

| Parteneri
    Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptiei

| Website proiect
    https://www.helpautism.ro/proiecte-externe/proiect-paca





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes