close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



New Trees for New Life



| Organizator:
    Asociația Se Poate
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    De-a lungul timpului padurile au fost un subiect dureros pentru societatea romaneasca ca urmare a taierilor ilegale. Suntem in atentia Uniunii Europene care prin intermediul Comisiei Europene, institutie care este garantul respectarii tratatelor, a impus si poate continua impunerea procedurilor de infrigement pentru ca nu am adoptat toate masurile necesare protejarii mediului inconjurator. Asociația Se Poate i-a prezentat Primarului comunei Lipănești, județul Prahova, propunerea de proiect care viza împădurirea malului stâng al râului Teleajen, o zonă folosită de populația din comună pentru a arunca deșeurile menajere și alte resturi materiale care afectau calitatea mediului înconjurător. Decizia de a planta la Lipanesti a fost luata in urma consultarilor cu autoritatile locale si in urma realizarii studiului de fezabilitate al solului.

| Scopul proiectului
    Obiectivele noastre sunt: reimpadurirea ”Barierii verzi a Bucurestiului”, imbunatatirea peisajului local si general, restaurarea echilibrului ecologic in zona prin refacerea biodiversitatii, impadurirea unei parcele de 17,59 ha, plantarea a 120.000 de copaci, activitati de insamantare care s-au desfasurat in perioada 2018-2019. De asemenea, Proiectul New Trees for New Life si-a propus sa incurajeze cetațenii sa se implice in acțiunile locale care vizeaza imbunatatirea sanatatii si a calitatii vietii ca urmare a protejarii mediului inconjurator.

New Trees for New Life New Trees for New Life New Trees for New Life

| Aria geografica
    Comuna Lipanesti, jud. Prahova

| Rezumat
    ”New Trees for New Life” este un proiect de responsabilitate sociala menit sa raspunda nevoilor comunitatii locale din Lipanesti si unde am plantat pe o suprafata de 17,6 ha 120.000 de copaci. Pe suprafata respectiva era localizata o groapa de gunoi ambulanta iar zona era poluata peste masura. Obiectivele noastre sunt: reimpadurirea ”Barierii verzi a Bucurestiului”, imbunatatirea peisajului local si general, restaurarea echilibrului ecologic in zona prin refacerea biodiversitatii, impadurirea unei parcele de 17,59 ha, plantarea a 120.000 de copaci, activitati de insamantare care s-au desfasurat in perioada 2018-2019. De asemenea, Proiectul New Trees for New Life si-a propus sa incurajeze cetațenii sa se implice in acțiunile locale care vizeaza imbunatatirea sanatatii si a calitatii vietii ca urmare a protejarii mediului inconjurator. Ca urmare a unei activitati continue, dupa 2 ani de munca am reusit sa plantam 120.000 de copaci pe malul stang al raului Teleajen.
Pentru a putea demara procesul de impadurire, in anul 2017 s-a efectuat un studiu de fezabilitate prin care a fost testata calitatea solului si care ne-a confirmat faptul ca terenul de la Lipanesti din acea zona este optim pentru actiunea de plantare. In mai putin de 2 ani, am transformat „groapa de gunoi” intr-o padure verde, noua si care prospera cu ajutorul comunitatii locale, voluntarilor si al partenerilor privati prin campania de plantare pe care am organizat-o astfel:, martie si noiembrie 2018, in primavara si toamna anului 2019 (anul trecut campania de plantare s-a bucurat si de ajutorul elevilor de la Colegiul Tehnic Forestier Campina si Liceul Tehnologic Teodor Diamant, Boldesti-Scaieni). Rezultatul? Peste 1000 de voluntari au contribuit la plantarea unei paduri tinere de salcami.


| Date beneficiari
    Comunitatea locala din comuna Lipanesti; 5500 locuitori Partenerii privati: peste 10 companii Membrii Asociatiei Se Poate: 15

| Date beneficiari
    Angajatii partenerilor privati: 100 Elevii liceelor implicate in plantare: 150 Voluntari: 500

| Activitati
    Pentru a putea demara procesul de împădurire pe malul stâng al râului Teleajen, în anul 2017 s-a efectuat un studiu de fezabilitate prin care a fost testată calitatea solului și care ne-a confirmat faptul că terenul de la Lipănești din acea zonă este optim pentru acțiunea de plantare. Terenul nu a fost cultivat anterior ci era folosit la depozitarea ilegala a deseurilor cetatenilor din satele din imprejurimi. Asadar nu era fertil si nu se putea folosi in agricultura. Asociatia Se Poate impreuna cu Primaria comunei Lipanesti si sub atenta supraveghere a inginerilor din cadrul Ocolului Silvic Verbila, au nivelat terenul cu buldozere, a fost raschetat, discuit si pregatit pentru plantare. Toate aceaste actiuni au loc de 2 ori pe an in lunile antecedente platarii.
Ca urmare a unei activități continue, după 3 ani de muncă am reușit să plantăm 120.000 de copaci pe malul stâng al râului Teleajen. Pe lângă plantatul copacilor, întreținerea terenului este una dintre principalele activități pe care le facem constant, pe toată perioada anului. În mai puțin de 3 ani, am transformat „groapa de gunoi” într-o pădure verde, nouă și care prosperă cu ajutorul comunității locale, voluntarilor și al partenerilor privați care până acum au ajutat și s-au alăturat inițiativei noastre prin campania de plantare (anul trecut campania de plantare s-a bucurat și de ajutorul elevilor de la Colegiul Tehnic Forestier Câmpina și Liceul Tehnologic Teodor Diamant, Boldești-Scăieni).


| Rezultatele proiectului
    proiectul New Trees for New Life este un proiect de responsabilitate sociala, iar unul dintre rezultatele pe care ni le propunem este acela de a readuce in prim-plan responsabilitatea dezvoltarii si a ingrijirii padurilor din Romania.
informarea unui numar minim de 5500 locuitori ai comunei Lipanesti cu privire la principalele tehnici si metode de impadurire, tehnici pe care le pot folosi si ei in munca persoanala, in viitor;
informarea unui numar minim de 200 de elevi de la liceele mai sus mentionate cu privire la principalele actiuni pe care le pot intreprinde in cadrul comunitatilor lor pentru a proteja mediul inconjurator (actiuni de plantare, de ecologizare, de ingrijire a mediului, de reciclare selectiva etc.);
- purificarea aerului si calitatii acestuia prin plantarea de copaci in judetul Prahova, in comuna Lipanesti.


| Bugetul
    1000000

| Parteneri
    Asociatia Se Poate, Primaria Comunei Lipanesti, Leroy Merlin Romania, Cat Invest Eastern Europe, OMW Petrom, UP Romania, Air France KLM, Pentalog, Asociatia Medicover, Gruia Dufaut Cabinet d'avocats, Michelin, Vitalia Servicii pentru Mediu, Fin-Expert Consulting, Klorane.

| Website proiect
    https://asociatiasepoate.ro/new-trees-for-new-life/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes