close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centre de Zi pentru Copii si Familii



| Organizator:
    Organzația Umanitară CONCORDIA
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Situatia familiilor care traiesc in conditii materiale si sociale precare afecteaza sever capacitatea parintilor de a gasi solutii si a-si sprijini copiii in continuarea educatiei. In Romania, 42% din populatie prezinta risc de saracie sau excluziune sociala. Aceasta este situatia unui numar mare de familii din Ploiesti. Acestea sunt familii cu multi copii, cu rata crescuta a somajului, cu o stare de sanatate precara, rata crescuta a abandonului scolar si familial, nivel educational atat al adultilor cat si al copiilor redus, cu o infrastructura inexistenta sau serios afectata (unele case/ zone nu au curent, caldura, apa curenta). Serviciile sociale de tip centre de zi, dar si serviciile directe in comunitatile sarace sunt limitate si astfel, copiii, tinerii si familile se invart intr-un cerc vicios in care putini reusesc sa iasa.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a ajuta familiile sarace sa isi pastreze copiii acasa si sa le ofere sansa la educatie, prin:
•Asigurare suport pentru continuarea educatiei / reluarea educatiei pentru minim 72 de copii / an, provenind din medii sociale defavorizate
•Cresterea nivelului de implicare in activitatile educationale ale copiilor pentru cel putin 40 parinti din grupuri vulnerabile
•Consolidarea si dezvoltarea activitatii echipei mobile in comunitatile dezavantajate din Ploiesti pentru consilierea familiilor, activarea si implicarea lor, imbunatatirea colaborarii cu institutiile locale


Centre de Zi pentru Copii si Familii Centre de Zi pentru Copii si Familii Centre de Zi pentru Copii si Familii

| Aria geografica
    Ploiesti

| Rezumat
    Exista copii care traiesc in saracie extrema in cartiere marginase, chiar si in marile orase. Este o realitate despre care se vorbeste prea putin si se face si mai putin, desi se afla langa noi. O treime dintre copii traiesc in saracie relativa, 1 din 11 copii se culca seara flamand. Acesti copii sunt expusi abandonului familiar si scolar, iar "absenta resurselor materiale, combinata cu lipsa accesului la servicii de baza, precum sanatate si educatie, creste vulnerabilitatea acestora la saracie persistenta, chiar si dupa ce devin adulti" (Studiu de Fundamentare pentru Strategia nationala privind incluziunea sociala si reducerea saraciei). Inainte de toate, nevoia fiecarui copil este de a sta alaturi de parinti, indiferent de conditiile materiale de acasa sau problemele cu care se confrunta.
In contextul faptului ca prevenirea abandonului familial si scolar sunt printre cele mai bune solutii de combatere a saraciei si excluziunii sociale, Organizatia Umanitara CONCORDIA a inceput implementarea de proiecte tip Centre de Zi care vizeaza populatia aflata in saracie severa prin asigurarea accesului la servicii sociale si ajutorul terapeutic pentru copiii in nevoie. CONCORDIA ajuta peste 100 de copii cu varste intre 4-14 ani in fiecare an prin Centrele de Zi si echipa mobila in comunitate. Centrele de Zi lucreaza cu copii proveniti din familii defavorizate care locuiesc in cele mai sarace orase ale Ploiestiului. Ei au nevoie de ajutorul nostru pentru a creste acasa, in familiile lor, pentru a merge la scoala si a-si face un drum in viata, pentru ca atunci cand vor deveni adulti sa isi poata ajuta familia si comunitatea in care traiesc. Familiile lor au nevoie de sprijin in accesarea drepturile in relatia cu autoritatile de stat, gasirea si pastrarea unui loc de munca.


| Date beneficiari
    Beneficiarii principali ai acestui proiect sunt copii vulnerabili si marginalizati din Ploiesti, judetul Prahova, si parintii lor. Acest proiect urmeaza o abordare sistemica, ceea ce inseamna ca proiectul va include intregul sistem familial pentru a garanta efectele pe termen lung si schimbarile durabile pentru copii. In total, 72 de copii intre 6 si 14 ani, 20 copii in varsta prescolara si 40 de adulti, membrii familiei copiilor inscrisi in proiect. Proiectul se adreseaza familiilor care au un nivel scazut de educatie, venituri scazute, expuse riscului saraciei si in pericol de separare familiala. Copiii lor sunt adesea afectati de excluziune sociala si acces limitat la sistemul educational.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt ceilalti membrii din familie (familia largita)

| Activitati
    Activitati socio-educationale - teme scolare si exercitii pentru remediere scolara. Educatorii si pedagogii asigura sprijinul pentru imbunatatirea procesului educational. Se asigura rechizite si materiale didactice, hrana zilnica, produse igienico-sanitare si medicale pentru igiena personala si pentru igienizarea spatiului de derulare a activitatilor, imbracaminte si incaltaminte. Copiii participa la activitati de timp liber care au rolul de a le dezvolta abilitati de relationare si integrare (muzica, jocuri de grup etc.).
Consiliere si sprijin pentru integrare sociala – copiii si parintii beneficiaza de consilire psihologica, terapie logopedica si educatie sanitara de baza, asigurate prin echipa de specialisti din cadrul centrelor de zi si din echipa mobila de asistenta in comunitate. Aceste activitati sprijina familiile pentru a se preocupa mai mult de asigurarea igienei adecvate a copiilor si a locuintei, indrumarea educationala a copiilor, cresterea frecventei la gradinita a copiilor de varsta prescolara, accesarea unor servicii locale, inclusiv a serviciilor de sprijin pentru identificarea unui loc de munca, depasirea unor situatii limita generate de probleme de natura psihologica sau de dezvoltare intelectuala.
Scoala parintilor - parintii participa la activitati impreuna cu copiii si primesc informatii despre cum sa acorde timp copiilor lor, cum sa aibe un nivel de comunicare adecvat cu nivelul copilului, cum sa pastreze un contact autentic si permanent cu copilul.


| Rezultatele proiectului
    - Se remarca o prezenta constanta a copiilor la activitatile centrului (72 de copii au participat la activitatile educaționale derulate - frecventa medie zilnica)
- Cel putin 70 % dintre copii au implicare scolara crescuta, isi mentin sau, dupa caz, isi imbunatatesc activitatile scolare
- Cel putin 80 % dintre copii participa la activitatile extrascolare educationale
- Cresterea numarului de copii prescolari inscrisi la scoala
- Abilitati imbunatatite in privinta relationarii, acceptarii programului specific scolar / educational si incredere si stima de sine crescute
- Peste 150 de copiii care au beneficiat de terapii specifice si consiliere inregistreaza progrese in rezolvarea tulburarilor de comportament, vorbire sau educatie
- Cresterea participarii parintilor la activitatile centrelor
- Imbunatatirea abilitatilor si implicarii in educatia copiilor a parintilor
- Niciun copil nu a fost abandonat
- Niciun copil nu a abandonat scoala
- Imbunatatirea sanatatii printr-o alimentatie adecvata si calda pe care o sa primeasca zilnic
- Imbunatatirea incluziunii sociale a parintilor atat prin sustinerea relatiilor dintre acestia si scoala, autoritati publice, alti furnizori de servicii sociale, angajatori - gradul de satisfactie al parintilor, cadre didactice, angajatori, furnizori de servicii sociale este crescut.


| Bugetul
    1345484

| Parteneri
    Organizatia Umanitara CONCORDIA

| Website proiect
    www.concordia.org.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes