close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Move - " Dezvoltarea Psihosociala a Copiilor prin Miscare, Joc si Sport"



| Organizator:
    Fundatia Terre des hommes - Elvetia
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    In 2005, Tdh a initiat un proiect pilot in scopul formarii de animatori si de educatori sportivi care sa utilizeze “Miscarea, Jocul si Sportul” in scop psihosocial, pentru dezvoltarea si promovarea pacii in Iran si Columbia. Intre 2008-2012, proiectul a obtinut sustinerea financiara UEFA si a fost implementat in Romania, Albania si Moldova. Beneficiarii au fost copii vulnerabili din punct de vedere economic si social, apartinand unor minoritati etnice sau lipsiti de protectie parentala ce aveau nevoie de dezvoltare personală, de afirmarea identităţii, de recunoaştere personală si sociala, si de grupuri de apartenenţă. Identificarea acestora s-a realizat prin colaborarea cu serviciile sociale din cadrul primariilor, cat si prin intermediul parteneriatului cu scolile din comunitatile / cartierele vulnerabile din Bucuresti si Dolj.

| Scopul proiectului
    Proiectul MOVE a contribuit la imbunatatirea calitatii interventiilor psiho-sociale prin instruirea actorilor locali responsabili de copii. Obiectivul general al proiectului l-a constituit integrarea sociala si dezvoltarea capacitatilor personale ale copiilor (cooperarea, stima de sine, responsabilitatea, increderea, comunicarea) prin jocuri si activitati sportive psihosociale. Acest obiectiv a fost realizat prin aplicarea unei metodologii MJS specifice, bazata pe invatarea prin experienta, urmarind transferul de competente catre profesionistii si adultii responsabili de copii.

Move - " Dezvoltarea Psihosociala a Copiilor prin Miscare, Joc si Sport" Move - " Dezvoltarea Psihosociala a Copiilor prin Miscare, Joc si Sport" Move - " Dezvoltarea Psihosociala a Copiilor prin Miscare, Joc si Sport"

| Aria geografica
    Craiova, 28 de localitati din mediul rural al judetului Dolj si Bucuresti

| Rezumat
    Viziunea Fundatiei Terre des hommes e cea a unei lumi in care copiii cresc cu demnitate si se dezvolta intr-un mediu care ii protejeaza si participa la indeplinirea nevoilor si drepturilor lor. In Romania, sunt inca multi copii care nu au acces la aceasta lume. Acestia sunt copii care inca nu stiu ce e jocul, care apartin unor comunitati vulnerabile, un procent important dintre ei fiind de etnie Rroma, copii care nu beneficiaza de suport parental si care se afla in mare risc de a fi traficati, abuzati, izolati social si scolar.
MOVE a fost un proiect implementat in perioada 2008-2012 de Fundatia Terre des hommes in Romania, Albania si Moldova si a beneficiat de sustinerea financiara UEFA. Obiectivul general al acestuia a fost dezvoltarea abilitatilor psihosociale si incluziunea sociala si scolara a copiilor vulnerabili prin imbunatatirea competentelor personale, sociale, tehnice si metodologice ale adultilor implicati direct in cresterea si educatia lor. (profesori, parinti, educatori, membri ai comunitatilor vulnerabile, tutori, psihologi, asistenti sociali). Modelul psihosocial de interventie s-a axat pe “Miscare, Joc si Sport” (MJS), metodologie inovativa de joc si invatare prin participare, ce a ajuns sa fie recunoscuta si acreditata in Romania, incepand cu ianuarie 2012, de catre Autoritatea Nationala de Calificari, pentru ocupatia de animator socio-educativ, cat si de Casa Corpului Didactic Dolj, incepand cu 2009. In Romania, de-a lungul celor patru ani ai proiectului, au beneficiat regulat de activitati psihosociale, 4500 de copii din 28 de comunitati din judetul Dolj si din Bucuresti, iar 80% dintre acestia se aflau in situatii de vulnerabilitate. In ceea ce priveste transferul de competente, au fost formati 610 animatori si 19 traineri MJS.


| Date beneficiari
    Copiii au fost incurajati sa se implice, sa participe activ si sa-si exprime opiniile despre activitatile si jocurile psihosociale, contribuind la imbunatatirea programului prin selectarea jocurilor, promovarea activitatilor si a beneficiilor acestora in comunitatea lor, sporirea numarului de copii beneficiari. Feedback-ul lor a fost esential pentru a permite eficientizarea interventiei animatorilor si a reprezentat indicatorul de baza in evaluarea globala a rezultatelor proiectului. In ceea ce priveste animatorii MJS formati, acestia au facut parte din echipa ce a sustinut organizarea tehnica a evenimentelor de fotbal fair-play, a taberelor de vara, a sutelor de activitati socio-educative. Parintii si-au asumat responsabilitatea insotirii copiilor la evenimentele ce s-au desfasurat in diversele locatii situate in afara comunitatii lor.

| Rezultatele proiectului
    Conform cercetarilor intreprinse de-a lungul anilor de implementare a proiectului si potrivit observatiilor din timpul activitatilor de monitorizare si evaluare, datorita acestui proiect s-au obtinut urmatoarele rezultate: gratie momentelor de feedback, copiii si-au imbunatatit increderea si stima de sine; si-au imbunatatit abilitatile de cooperare, relationare si comunicare, marindu-si reteaua sociala; gratie metodologiei de lucru, si-au ameliorat relatiile cu parintii, printr-o mai buna intelegere reciproca si prin intercunoastere; gratie dinamicii participative si distractive, s-a reusit integrarea si socializarea copiilor dezavantajati care au devenit mai deschisi; intrucat jocurile au fost axate pe cooperare si pe experimentarea unor situatii de succes, gradul de agresivitate al copiilor a scazut; copiii au beneficiat de un spatiu sigur, in care s-au simtit liberi sa se exprime, s-au simtit responsabili si autonomi.
Dintre rezultatele inregistrate de adultii formati ca animatori, mentionam faptul ca au dobandit o mai mare incredere in sine, au devenit mai empatici cu copiii, au obtinut o mai buna intelegere a nevoilor acestora, au comunicat mai usor cu familia si cu colegii de lucru, au invatat si au demonstrat practicarea unei pedagogii participative, centrata pe nevoile copilului. De asemenea, au descoperit procesul de feedback care le-a schimbat maniera de predare si i-a apropiat mai mult de copii. Nu in ultimul rand, folosind mai putin competitia, au reusit sa favorizeze crearea unei atmosfere de incredere intre copii, bazata pe cooperare si respect.


| Argument
    MOVE a fost un proiect cu un model original de interventie , ce a avut o abordare bine structurata, creativa si extrem de flexibila . Jocurile psihosociale au creat un „spatiu de cooperare si respect , ce a dus la disparitia „granitelor”: intre copii apartinand unor medii sociale si economice diferite; intre copii fericiti si copiii inca nefericiti, care ajung prin intermediul jocului psihosocial sa se imprieteneasca si sa se simta parte din aceeasi echipa; intre parinti si copii (unul din cele mai emotionante exemple este cel al tatilor lipsiti de libertate din penitenciarul Jilava Bucuresti, care, in urma trainingului MJS de dezvoltare de abilitati parentale, au organizat pentru copiii lor activitati psihosociale ce au reunificat familia); intre copii de etnii si culturi diferite care, prin intermediul jocurilor traditionale, imbogatite cu elemente psihosociale, exploreaza teme legate de protectie, siguranta, alegeri responsabile si isi dezvolta sentimentul de apartenenta la o comunitate; intre „lumea” tinerilor din penitenciare si lumea „ de afara” pentru care ei vor fi mai pregatiti datorita cursului MJS de dezvoltare de abilitati de viata (cum a fost in cazul tinerilor participanti la formare din Penitenciarul de Minori si Tineri Craiova) ; sau intre copii si profesori – metodologia MJS este un instrument inovator de educatie, bazat pe invatare prin experimentare.

| Bugetul proiectului (in RON)
    921555,15

| Parteneri
    Proiectul MOVE a beneficiat de sustinere financiara din partea Uniunii Europene a Asociatiilor de Fotbal (UEFA) si a dezvoltat de-a lungul anilor de implementare parteneriate cu Federatia Romana de Fotbal, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj si Bucuresti (Sector 2, 5, 6), Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil,Institutul National de Cercetare pentru Sport, Directia de Sanatate si Sport Dolj, Inspectoratul Scolar Dolj, Casa Corpului Didactic Dolj, Penitenciarul de Minori si Tineri Dolj, Penitenciarul Jilava Bucuresti, institutii locale si comunitati (scoli, consilii locale) din Craiova si Bucuresti.

| Website-ul proiectului
    http://www.tdh-childprotection.org/projects/romania





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes