close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Capace cu suflet, de la oameni cu suflet!



| Organizator:
    
| Categorie:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Anul European al Tineretului, 2022, a fost pentru Liceul Teoretic „Jean Monnet” un prilej „pentru o redresare circulară și verde”. Implementând, Campania „Capace cu suflet de la oameni cu suflet, desfășurată în cadrul Programului E.P.A.S.- Școli ambasador ale Parlamentului European, am urmărit mai multe componente și teme importante, cum ar fi: reciclarea selectivă, economia circulară, economia socială, Corpul European de Solidaritate și Pactul Verde European. Toate acestea au pornit de la necesitatea unor informări pe grupe de vârstă despre mediul înconjurător, poluare, diversitate ecologică, urmărind implementarea unor atitudini responsabile pentru promovarea unui mediu curat și sănătos. Noi încercăm să facem lumea să înțeleagă importanța reciclării și protejarea mediului înconjurător pentru a reduce poluarea și pentru stimularea creativității comunității locale pentru protecția mediului, apelor și aerului. Evidențierea unor bune practici puțin cunoscute de publicul larg poate conduce la o dezvoltarea atitudinilor pro-active a tinerilor în zona factorilor de mediu și a utilizării eficiente a resurselor reciclabile. Modul de implementare a fost lucrul în echipă, realizarea unor afișe motivaționale, diseminarea ideii proiectului și transmiterea pașilor pentru realizare rapidă. Materia primă selectată a fost reprezentată de capacele de tip HDPE ți de cele de tip PP care au fost centralizate în cadrul liceului în zona laboratorului reciclării (laboratorul de fizică).



| Scopul proiectului
    Scopul nostru principal a fost conștientizarea problemelor de mediu, promovarea modelelor de bune practici, dar și încurajarea tinerilor de a fi implicați activ în societate. Obiectivele urmărite au vizat diseminarea pe teme de mediu a activităților ecologice prin intermediul afișelor și a webinariilor realizate de către elevi și profesori cu scopul de a colecta selectiv. Elaborarea unui program de colectare selectivă a capacelor de plastic în funcție de tipul lor, HDPE sau PP a însemnat mobilizarea tinerilor, de toate vârstele de a colecta, sorta și recicla capacele de la sticlele de plastic.

Capace cu suflet, de la oameni cu suflet! Capace cu suflet, de la oameni cu suflet! Capace cu suflet, de la oameni cu suflet!

| Aria geografica
    Proiectul nostru s-a desfășurat în cadrul Liceului Teoretic „Jean Monnet" București, în sectorul 1 cu sprijinul Asociației Capace cu Suflet, colaboratorul nostru principal, acesta fiind un proiect Național, deoarece toată materia primă s-a trimis la Cluj-Napoca, acolo unde se află sediul. Persoana de contact a asociației a fost domnul Cosmin Polefka, voluntarul responsabil cu colectarea capacelor pentru Sectorul 1.


| Rezumat
    Această campanie a luat ființă atunci când am dorit să implementăm un proiect special pentru anul European al Tineretului, 2022, făcând, astfel o „redresare circulară și verde”. Nimic nu se compară cu zâmbetul celor mici care se bucură de proiect și entuziasmul că pot colecta capace de plastic, învățând astfel pașii reciclării, ei devin un fel de super-eroi, învățând ce semnificație are economia circulară. Din punct de vedere sustenabil, reciclarea este și trebuie să fie o prioritate pentru toți

| Date beneficiari direcţi
    Țelul nostru principal este de a informa corect oamenii, de a conștientiza problemele de mediu și de a implementa noi inițiative de reciclare. Toate acestea ne-au fost de ajutor, iar bucuria noastră a fost mare pentru că a reunit mai mulți actori, astfel, într-o comunitate de aproximativ 2052 persoane s-au implicat aproximativ 1400 elevi, cadre didactice și personal didactic auxiliar (92), dar și comunitatea locală prin aderarea părinților (560), ajungându-se la un procent de 85% de persoane interesate de Campania „Capace cu Suflet la Jean Monnet”. Chiar dacă nu realizăm în aceste momente ce importanță poate avea un capac de plastic, vom descoperi în timp beneficiile acestui proiect, mai ales de la întreprinderile sociale de inserție. Astfel am reușit să ne asociem cu o societate de acest fel- 3D ECO VENT.

| Activitati
    Organizatorii proiectului au realizat afișe și flyere în Canva și le-au distribuit atât în mod direct elevilor din liceu cât și pe rețelele de socializare de tip: Instagram, Facebook sau Adservio (platforma liceului fiind o colaborare eficientă între elevi-profesori-părinți). Elaborarea unui program de colectare selectivă a capacelor de plastic în funcție de tipul lor, HDPE sau PP a însemnat mobilizarea tinerilor, de toate vârstele de a colecta, sorta și recicla capacele de la sticlele de plastic. Laboratorul Reciclării fiind locul în care voluntarii își desfășoară activitatea și organizează sesiuni de informare pentru ceilalți adepți. Utilizarea noilor tehnologii și învățarea folosirii acestora au fost necesare pentru descoperirea unor noi aplicații. Prima etapă a fost cea a formalităților, în care am stabilit contactele, în cazul nostru cu Asociația Capace cu Suflet, de a anunța direcțiunea și toate instituțiile partenere, ca apoi să facem promovarea acestui proiect în cadrul Liceului Teoretic „Jean Monnet” București, distribuirea de broșuri în fiecare clasă și pregătirea cutiilor speciale pentru colectare (donate de un magazin din împrejurimi) în clase, laboratoare, cantină, secretariat și chiar pe holul liceului. În cadrul orelor de educație artistică, elevii au avut oportunitatea de a decora cutiuțele, care apoi s-au umplut prin colectarea riguroasă a capacelor de tip: HDPE și PP. Elevii de liceu au participat la webinarele organizate în cadrul programului EPAS (Școli Ambasador ale Parlamentului European) despre Pactul Verde European și reducerea poluării cu scopul de a înțelege mai bine situația critică în care se află mediului. La finalul anului școlar, scopul nostru a fost atins, deoarece am continuat și anul acesta, bunul obicei de a colecta, sorta și recicla.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului au fost remarcabile, pe lângă noile cunoștințe dobândite în cadrul webinariilor, până la colectarea a aproximativ 250 kg de capace și donarea acestora Asociației Capace cu Suflet, pentru ca valorificarea acestora să conducă la rezolvarea unor cauze umanitare.

Elevii de liceu au participat la webinarele organizate în cadrul programului EPAS (Școli Ambasador ale Parlamentului European) despre Pactul Verde European și reducerea poluării cu scopul de a înțelege mai bine situația critică în care se află mediului.
Laboratorul Reciclării fiind locul în care voluntarii își desfășoară activitatea și organizează sesiuni de informare pentru ceilalți adepți. Utilizarea noilor tehnologii și învățarea folosirii acestora au fost necesare pentru descoperirea unor noi aplicații, precum: Canva, Photoshop, Jamboard, Instrumente Google, Microsoft, Zoom. Acest demers ne-a furnizat date clare despre derularea proiectului, iar în cazul nostru am putut transmite documente justificative în timp real, despre cantitățile colectate și predate către voluntarii desemnați. Învățând pașii reciclării, am devenit salvatorii planetei. Înțelegând rolul economiei circulare, am descoperit că reciclarea trebuie să fie o prioritate pentru noi toți, aceasta fiind o componentă importantă pentru rezolvarea problemelor de mediu.



| Bugetul
    Nu am avut un buget pentru acest proiect, deoarece nu a fost cazul, toate materialele auxiliare au fost donate, atât cutiuțele, cât și inimioarele de metal. Toate fondurile provenite din vânzarea capacelor au intrat în contul Asociației Capace cu Suflet care se ocupă de redirecționarea banilor unor cazuri sociale.

LEI


| Despre organizator
    
Echipa de proiect formată din eleva Ana-Ștefania Diță și doamna prof. coordonator Mihaela Vâjâitu a reunit colectivul Liceului Teoretic Jean Monnet București în jurul proiectului „Capace cu suflet, de la oameni cu suflet”. Înțelegând rolul economiei circulare, am descoperit că reciclarea trebuie să fie o prioritate pentru noi toți, aceasta fiind o componentă importantă pentru rezolvarea problemelor de mediu.


| Website proiect
    https://jmonnet.ro/extrascolare/proiecte/scoala-ambasador-e-p-a-s/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes