close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



LEADERS Explore pentru elevi



| Organizator:
    Fundatia LEADERS
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
     In Romania, programa de invatamant acopera notiuni teoretice vaste, insa nu ofera orientare vocationala/profesionala si nici competente adaptate cerintelor pietei muncii. Aceasta problema este prezenta atat in mediile sarace, cat si in spatiul educational preuniversitar de elita. Ministerul Educatiei a constientizat lacuna si a stabilit in Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Romaniei 2013-2020 obiectivul “Dezvoltarea capitalului uman”, urmarind cinci obiective-cheie:1) comunicare; 2) competente de invatare; 3) competente sociale si civice; 4) initiativa si antreprenoriat; 5) competente culturale.



| Scopul proiectului
    SCOP: Dezvoltarea de abilitati specifice si necesare, abilitati remarcate ca fiind esentiale inclusiv de catre structura de stat, pentru 250 de elevi din 10 orase.

O1.Dezvoltarea potentialului a 250 de elevi prin implementarea curriculei nucleu in licee din 10 localitati;

O2. Aplicarea unor instrumente psihometrice si oferirea oportunitatilor de practica si parcurs de cariera pentru 250 de elevi din cele 10 localitati.

O3. Monitorizarea progresului celor 250 de elevi din cele 10 localitati, in perioada aprilie 2017-decembrie 2017, prin indicatori precum: competente, implicare, angajament


LEADERS Explore pentru elevi LEADERS Explore pentru elevi LEADERS Explore pentru elevi

| Aria geografica
    proiectului: proiectul s-a desfasurat la nivel national in 10 orase: Targu Jiu, Lugoj, Targu Mures, Iernut, Resita, Ramnicu Valcea, Ploiesti, Bucuresti, Barlad, Bistrita

| Rezumat
    LEADERS Explore este primul proiect pentru liceeni care dureaza 36 de saptamani (perioada similara cu cea a unui an scolar in sistemul formal) completeaza formarea scolara pentru 250 de elevi din 10 localitati si dezvolta competente specifice, in acord cu aceasta strategie. Adauga experientei preuniversitare formale, inca un an de activitati nonformale intr-un cadru supravegheat de specialisti.

Leaders Explore a fost construit pe baza experientei de 10 ani a programului pentru liceeni Leadership Autentic, cu aceeasi echipa de specialisti, program care a fost introdus inclusiv in curricula unor scoli private cu predare in sistem Cambridge .
Rezultate: Tineri constienti de propriul potential, de valorile lor, cu perspective clare de cariera.

Leaders Explore pentru liceeni inseamna cursuri, proiecte si activitati specifice in comunitate pe parcursul a 9 luni (aprilie 2017 – decembrie 2017) in 10 localitati selectate. Cele 10 sunt: Targu Jiu, Lugoj, Targu Mures, Iernut, Resita, Ramnicu Valcea, Ploiesti, Bucuresti, Barlad, Bistrita.

LEADERS Explore pentru elevi este primul proiect educational care foloseste comunitatile locale ca pretext de invatare autentica pentru elevi: in cele 9 luni am interactionat cu elevii, profesorii si parintii lor in mod direct, elevii au exersat abilitatile de lucru in echipa rezolvand problemele din comunitatile lor, si-au dezvoltat abilitatile de comunicare prin conversatii reale cu membrii comunitatilor din care fac parte.

In fiecare dintre cele 10 localitati, am selectat, pe baza de motivatie, o grupa de cate 25 de elevi care au intrat in program. In total, au fost 250 de elevi la nivel national, mediu urban si rural, al caror parcurs formal preuniversitar a fost de inca un an de activitati nonformale.


| Date beneficiari
    beneficiari directi: 250 de elevi de liceu;

| Date beneficiari
    beneficiari indirecti: 50 de cadre didactice; 16 membri ai autoritatilor locale, 500 de parinti ai elevilor, 30 de scoli.

| Activitati
    Faza 1: realizarea parteneriatelor cu liceele in fiecare oras. Am avut un liceu gazda si cel putin trei licee partenere pentru comunicarea catre elevi.
Institutii specializate: am realizat Consiliul National al Elevilor si Inspectoratele Scolare cu scopul de a promova inscrierea elevilor in program.
FAZA 2: 25 de elevi selectati din fiecare dintre cele 10 orase au participat gratuit la programul educational Leaders Explore Durata experientei totale a unui elev a fost de 9 luni.
In perioada aprilie-iunie 2017, ispecialistii au livrat 28 de ore de cursuri – valori, autocunoastere, viziune;
Din iunie pana in iulie 2017, fiecare grupa de elevi a avut prima provocare la nivel comunitar au descoperit care sunt nevoile comunitatii lor.
In perioada iulie-august 2017, etapa de orientare vocationala si intalniri de consiliere; Dupa ce elevii si-au descoperit interesele vocationale, timp de cateva saptamani au facut practica.
Prin intermediul modulului de echipa realizat cu ajutorul jocului Exploris (creat de echipa de traineri si designeri Leaders), 250 de elevi au avut parte de o lectie interactiva de educatie civica si implicare in comunitate. Au invatat cum functioneaza mecanismul deciziilor la nivel de comunitate, care sunt principalii stakeholderi si cum se pot folosi de rolul de cetatean activ pentru a genera schimbari la nivelul comunitatilor. Plecand de la informatiile aflate in explorarea comunitatii, elevii au propus si implementat 23 de proiecte pentru 3000 de beneficiari.


| Rezultatele proiectului
    Elevii de liceu: dezvoltarea unor competente cheie; Implicare activa in comunitatile locale prin proiectele realizate, constientizarea propriului potential si dezvoltarea stimei de sine, conectarea cu resurse din comunitate (profesori, autoritati locale.
Cadrele didactice: conectare cu cei 250 de elevi din cele 10 orase si au fost alaturi de ei in explorare (i-au ajutat sa-si implementeze proiectele si au fost alaturi de ei la absolvire)
Autoritatile locale: care s-au implicat in proiect (ex. primari, consilieri, viceprimari). S-a creat o platforma de comunicare bazata pe incredere si rezultate demonstrate.
Parinti: O mai buna comunicare cu elevi, conectare la interesele vocationale ale elevilor;
Scoli: au beneficiat gratuit de un program educational complex.


| Bugetul
    314,496

| Parteneri
    1. Organizatiile partenere: Lidl prin Lidl Community Grant – sustinator principal 2. Parteneri logistici: Fan courier, Autonom Rent a Car, D&D Research, Consiliul National al Elevilor 3. Institutii: Ministerul Educatiei Nationale; 4. Institutii de invatamant: Colegiul National “Tudor Vladimirescu”, Targu Jiu, Colegiul National “Virgil Madgearu”. Targu Jiu, Colegiul National “Spiru Haret”, Targu Jiu, Colegiul Economic Transilvania, Targu Mures, Colegiul National “Papiu Ilarian”, Targu Mures, Colegiul National Unirea, Targu Mures, Liceul Tehnologic Iernut, Iernut, Liceul Teoretic “Traian Vuia”, Resita, Colegiul National “Diaconovici-Tietz”, Resita, Colegiul National “Traian Lalescu”, Resita, Colegiul National “Alexandru Lahovari”, Ramnicu Valcea, Colegiul National “Mircea cel Batran”, Ramnicu Valcea, Colegiul National “Matei Basarab”, Ramnicu Valcea, Colegiul National “I.L. Caragiale”, Ploiesti, Colegiul National “Mihai Viteazu”, Ploiesti, Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, Ploiesti, Colegiul National “Ion Creanga”, Bucuresti, Colegiul National “Virgil Madgearu”, Bucuresti, Colegiul National Tudor Vianu, Bucuresti, Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”, Barlad, Colegiul National “Mihai Eminescu”, Barlad, Colegiul National “Petru Rares”, Barlad, Colegiul National “Andrei Muresanu”, Bistrita, Colegiul National “Liviu Rebreanu”, Bistrita, Colegiul National “George Cosbuc”, Bistrita, Colegiul National “Iulia Hasdeu”, Lugoj, Colegiul National “Coriolan Brediceanu”, Lugoj, Colegiul National Tehnic “Valeriu Braniste”, Lugoj.

| Website proiect
    https://leaders.ro/programe/explore-liceeni/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes