close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Aleea Magnoliilor



| Organizator:
    Asociația Team Work
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Asociatia Team Work deruleaza proiecte de voluntariat in sprijinul Gradinii Botanice Bucuresti din 2006. Parteneriatul este unul de durata si, prin prisma lui, am amenajat mai multe spatii tematice: Gradina Bunicii 2011, Gradina Copiilor 2012, Gradina din Carti 2015. De asemenea, organizam anual o serie de activitati de voluntariat pentru a sprijini angajatii Gradinii in ingrijirea acesteia. In ultimii 5 ani am derulat unele activitati de curatenie botanica si in Sectorul Taxonomic, dar fara a viza curatarea lui integrala. In timpul acestor interventii si in urma discutiilor cu biologii si managementul Gradinii, am identificat nevoia derularii unui proiect de reamenajare a Sectorului Taxonomic astfel incat sa redevina una dintre atractiile Gradinii, primul pas fiind reprezentat de amenajarea Aleii Magnoliilor pe prima alee a sectorului.

| Scopul proiectului
    Scop: a amenaja Aleea magnoliilor drept o alee tematica in Gradina Botanica Bucuresti care sa creasca nivelul de interes al bucurestenilor fata de Gradina si sa permita inceperea activitatii de reamenajare a Sectorului Taxonomic.
Obiectivele au vizat:
- voluntarii: implicarea a cel putin 500 de voluntari
- spatiul: amenajarea unei alei de 100 de metri; instalarea a 25 banci, 10 cosuri gunoi, 2 panouri informative; plantarea a min 10 magnolii, amenajarea a 70 m de rabate cu plante din diverse familii botanice
- atractivitatea: instalarea a 2 banci solare cu wifi si incarcare telefon


Aleea Magnoliilor Aleea Magnoliilor Aleea Magnoliilor

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Nevoi identificate
Gradina Botanica Bucuresti atrage comunitatea bucuresteana prin sectoarele tematice, Sere si Muzeul Botanic. Cu toate acestea, cel mai mare sector al sau, Sectorul taxonomic, nu a putut fi intretinut in ultimele decenii la nivelul necesar din cauza lipsei de resurse si a personalului insuficient; lastarisul netaiat a devenit o padurice fara valoare botanica, iar aleile au inceput sa dispara, la fel ca speciile de plante ce le marcau. Sectorul Taxonomic a devenit in timp aproape nevizitabil si neutilizabil dpdv botanic.
Obiective vizate
- Eliberarea spatiului din jurul aleilor si aducerea acestora la lumina (aprox. 1100 metri liniari)
- Amenajarea unei prime alei – Aleea Magnoliilor – prin plantarea de reprezentanti ai familiilor Magnoliaceae, Ranunculaceae si Berberidaceae, precum si prin pavare, instalare de bancute, cosuri de gunoi si panouri informative
- Modernizarea spatiului prin instalarea a doua banci solare ce furnizeaza vizitatorilor internet prin wifi
- Implicarea a min 500 de voluntari
Activitatile implementate
- Taiere lastaris, indepartare radacini
- Amenajare alei (sapat, decopertat, trasat, instalat borduri, pietruit)
- Plantari
- Program permanent de voluntariat pentru ingrijirea spatiului (plivire, udare)
Rezultatele obtinute
- 1800 de voluntari s-au implicat in program in 2015-2019, dintre care peste 1000 in 2018-2019
- Structura de alei din Sectorul Taxonomic este din nou vizibila si innoita, pe fiecare alee fiind plantata sau in curs de plantare o familie botanica diferita
- Aleea Magnoliilor este prima alee amenajata din Sectorul Taxonomic, compusa din 11 magnolii, 120 ranunculaceae, 10 berberidaceae
- Mobilierul urban nou (25 de banci, 10 cosuri de gunoi, 2 panouri informative) permite vizitatorilor sa se bucure iar de spatiu


| Date beneficiari
    Gradina Botanica Bucuresti are in medie 20.000 de vizitatori / luna.

| Date beneficiari
    Cei 1000 de voluntari implicati in activitatile proiectului

| Activitati
    Proiectul a fost implementat in 4 etape.
Etapa 1 - curatarea spatiului
Team Work (TW) si Gradina Botanica (GB) au stabilit planul de curatare a spatiului (aria si tipurile de plante ce trebuie indepartate). TW a recrutat voluntari si a desfasurat activitati repetate de curatare a spatiului. Interventia s-a facut treptat, fara a interveni brusc, astfel incat sa respectam ritmul natural al spatiului. Voluntari din partea Fundatiei Telekom Romania (FTR) au fost de asemenea implicati in activitati.
Etapa 2 - amenajarea aleilor si instalarea mobilierului urban
Voluntarii TW au sapat aleile, au pus delimitatoarele de borduri si au realizat aleea prin turnarea pietrisului. Din pacate, in urma unei inundatii, apa a indepartat o parte semnificativa de pietris, motiv pentru care am luat decizia alaturi de GB de a schimba proiectul pentru a asigura stabilitatea aleii. GB a alocat fonduri pentru a pava cu dale toate aleile din Sectorul Taxonomic, inclusiv Aleea Magnoliilor. Referitor la mobilierul urban, FTR a asigurat fondurile, TW a facut cercetarea si achizitia, iar GB instalarea. FTR a oferit consultanta in selectarea bancilor solare si a oferit abonamentele de internet pt ele.
Etapa 3 - plantare
GB si TW au realizat un plan de plantare, acesta fiind pus in practica alaturi de voluntari TW si FTR in 2 etape: 04.2018 - plantare magnolii, 06.2019 - plantare Ranunculaceae.
Etapa 4 - mentinere
Dupa inaugurare TW a pornit un program de voluntariat pentru ingrijirea/mentinerea spatiului.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatul principal al proiectului este reprezentat de faptul ca Gradina Botanica Bucuresti are in acest moment un nou spatiu tematic ce atrage vizitatori, anume Aleea Magnoliilor. Spatiul ilustreaza diversitatea familiei Magnoliaceae, precum si a familiilor Ranunculaceae (120 plante - 14 specii) si Berberidaceae (10 plante). Amenajarea Aleii Magnoliilor a declansat continuarea amenajarii Sectorului Taxonomic prin Aleea Rozaceelor, fiind in plan si alte alei. Sectorul Taxonomic era in trecut ocolit, fiind foarte dificila vizitarea lui, iar in momentul de fata a devenit deja un punct de atractie, avand ca element principal plantele ce infloresc pe Aleea Magnoliilor. Spatiul este cu atat mai apreciat de vizitatori cu cat exista numeroase banci pe care se pot odihni, au acces la internet si isi pot chiar incarca telefonul la bancile solare ce se afla in capatul Aleii Magnoliilor.
In ceea ce priveste voluntarii, numarul pe care ni l-am propus initial (500) a fost depasit cu mult: in perioada amenajarii Aleii Magnoliilor (2018-2019) au participat peste 1000 de persoane, in total 1800 de la intrarea in Sectorul Taxonomic (in 2015). In plus, sentimentul de comunitate la nivelul voluntarilor s-a intarit prin implicarea masiva atat in amenajare, cat si in programul de voluntariat pornit ulterior pentru ingrijirea spatiului amenajat. Prin acest proiect am putut oferi bucurestenilor un spatiu de relaxare, iar celor ce isi doresc sa faca voluntariat in natura, un spatiu in care pot veni si gradinari, deconectandu-se de la ritmul agitat al capitalei.


| Bugetul
    85000

| Parteneri
    Gradina Botanica Dimitrie Brandza a Universitatii din Bucureti, Fundatia Telekom Romania

| Website proiect
    www.teamwork.org.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes