close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



GreenEdu



| Organizator:
    Asociatia Act for Tomorrow
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    In Romania se recicleaza doar 14% din cantitatea de deseuri produsa la nivelul tarii, iar tinta tarii noastre asumata in raport cu UE este de 50% pentru 2020. In Bucuresti procentul de reciclare este de doar 8%.
Cel mai bun exemplu de buna practica din tara este cel din Salacea (Bihor), care a reusit sa atinga tinte de 55% reducere, 60% sortare, 40% reciclare, iar programele de educatie in scoli au contribuit la atingerea acestora.

Deoarece in perioada pre-implementare a proiectului ne-am consultat cu profesorii si parintii din zona Soseaua Alexandriei, am aflat ca una dintre probleme cu care se confrunta este lipsa informatiilor in legatura cu colectarea selectiva si reciclarea. Deoarece infrastructura era prezenta, dar folosita intr-o mica masura din cauza lipsei de informare, am identificat nevoia programului educational GreenEdu.


| Scopul proiectului
    Mobilizarea comunitatii din zona vizata in vederea colectarii deseurilor, prin sustinerea cu training-uri ECO, brosuri, infrastructura de colectare si premii.
O1: insusirea notiunilor despre mediului, colectare si reciclare, prin educatie nonformala, pentru minim 3 profesori/scoala si pentru minim 300 elevi/scoala.
O2:informarea parintilor despre colectarea ambajalelor, prin brosuri.
O3: Colectarea acasa a deseurilor de elevi si parinti si aducerea la aparatul de tip RWM din parcarea magazinului Kaufland Soseaua Alexandriei.
O4: Dotarea primelor 3 scoli ca implicare cu infrastructura necesara


GreenEdu GreenEdu GreenEdu

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    GreenEdu este un proiect de educatie ecologica, pornit de la nevoia de a oferi unei comunitati toate componentele necesare pentru a colecta separat deseurile - atat componenta educationala, infrastructura, cat si stimulente motivationale. Acesta si-a propus sa invete cadrele didactice, elevii si parintii acestora, din 5 scoli din Bucuresti - zona Rahova-Soseaua Alexandriei, ce inseamna colectarea si reciclarea deseurilor, imbinand educatia non-formala cu practica. Principalul obiectiv al proiectului a fost mobilizarea comunitatii locale in vederea colectarii deseurilor. Proiectul a cuprins sesiuni de formare pentru cadre didactice si elevi, materiale informative pentru parinti, iar componenta practica a constat in colectarea de deseuri de ambalaj la aparatul de colectare de tip RWM situat in parcarea magazinului Kaufland de pe Soseaua Alexandriei. Proiectul a fost derulat sub forma unei competitii, iar scolile puteau castiga premii constand in renovari ale scolilor in functie de punctajul obtinut la activitatile proiectului. In total 48.220 de ambalaje PET, doze de aluminiu si sticla (2500 kg) au fost colectate la aparatul de colectare al deseurilor din parcarea magazinului Kaufland de pe Soseaua Alexandriei, iar 1571 de elevi si profesori au participat la modulul de educatie ecologica. Primele 3 scoli, in ordinea punctajului obtinut au primit aparatura si dotari in valoare totala de 6000 euro.

| Date beneficiari
    15 Cadre didactice, 1556 elevi - participanti la sesiunile de formare; cca.3000 parinti informati, 2301 elevi beneficiari premii (prin dotarile scoli castigatoare)

| Date beneficiari
    Comunitatea locala Rahova-Alexandriei

| Activitati
    In cadrul unei sesiuni de formare 15 profesori din cele 5 scoli selectate au dobandit informatii despre protectia mediului, importanta colectarii si reciclarii deseurilor. Acestia au participat si la o sesiune de simulare a unei lectii de educatie ecologica, in cadrul careia au invatat sa sustina sesiuni de educatie ecologica pentru elevi si profesori.
1556 elevi din cele 5 scoli selectate au vizionat filme educative despre deseuri, reciclare si au interactionat cu profesorii in dezbateri.
Fiecare elev format a primit materiale educative adresate parintilor pentru colectarea deseurilor acasa.
Elevii au colectat selectiv acasa deseuri si le-au depus cu parintii si profesorii la magazinul Kaufland Odai. Acestia au primit bonuri, centralizate de profesorii coordonatori si transmise pentru verificare echipei asociatiei.Peste 3000 de elevi, alaturi de famillie lor au fost implicati in aceasta activitate, la finalul careia au fost colectate 48220 de ambalaje.
Echipa Act for Tomorrow a centralizat si calculat punctajul obtinut de unitatile de invatamant in baza bonurilor primite. Au fost desemnati 3 castigatori: Scoala Nr.139, Gradinita Nr.85, Scoala Nr. 143.
Cei 3 castigatori au primit renovari si dotari in valoare de 6000 de euro, dupa cum urmeaza: Scoala Nr.139 - un foisor amplasat in curtea scolii, unde elevii au desfasurat activitati educationale si recreeative, Gradinita Nr.85 - jucarii, jocuri educationale si alte obiecte necesare, Scoala 143 - o imprimanta multifunctionala.


| Rezultatele proiectului
    48.220 de ambalaje PET, doze de aluminiu si sticla (2500 kg) - deseuri colectate separat si reciclate, 15 cadre didactice care au devenit formatori pentru sesiuni de educatie ecologica, 1556 de elevi formati, 3000 de parinti informati, peste 5000 de persoane mobilizate in activitatea de colectare a deseurilor, investitii in renovarea scolilor in valoarea de 6000 de euro.

| Bugetul
    58901

| Parteneri
    Asociatia Act for Tomorrow, Kaufland Romania, Scoala Nr. 139 Bucuresti, Scoala Nr. 126 Bucuresti, Scoala Nr. 131 Bucuresti, Gradinita Nr. 185 Bucuresti, Scoala Nr. 143 Bucuresti

| Website proiect
    https://actfortomorrow.ro/greenedu-proiect-de-educatie-ecologica/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes