close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Student ARC



| Organizator:
    
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    ANOSR a mai colaborat cu Societatea Academica din Romania (SAR) in proiectul Coalitia pentru Universitati Curate (CUC), la finalul caruia ideea de a implica si alti actori in monitorizarea permanenta a universitatilor si modul in care ele respecta principiile bunei guvernante a venit natural. Evident prima categorie la care ne-am gandit au fost studentii - cel mai numeros actor din mediul academic si beneficiarii directi ai sistemului educational, deci si cei mai motivati de ideea de a contribui la imbunatatirea si cresterea calitatii acestuia. Imediat a fost identificata principala bariera care impiedica studentii sa raporteze cazurile de coruptie, abuz si discriminare: lipsa unei culturi a liberei exprimari si a unui context in care identitatea lui sa fie protejata sau sa fie aparat de orice consecinte ale exprimarii opiniei.

| Scopul proiectului
    Scopul principal a fost cresterea participarii studentilor la constructia unui mediu academic caracterizat de buna guvernanta. Obiectivele propuse:
- crearea unui cadru confortabil de exprimare libera a opiniilor
- cresterea gradului de constietizare a studentilor privind drepturile lor
- cresterea gradului de implicare a studentilor in promovarea principiilor bunei guvernari
- crearea unei comunitati de bloggeri si jurnalisti care sa promoveze cazurile identificate


Student ARC Student ARC Student ARC

| Aria geografica
    Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara

| Rezumat
    Student ARC si-a propus sa incurajeze si sprijine participarea studentilor la crearea unui mediu academic caracterizat de buna guvernanta prin punerea la dispozitia studentilor a unor mecanisme si instrumente de lupta anti-coruptie, demascare de cazuri de abuzuri si discriminare. Mai mult s-a dorit crearea unei platforme online(student.romaniacurata.ro) unde studentii sa aiba incredere sa isi exprime liber opiniile, sa faca schimb de experiente de acest gen

| Date beneficiari
    Prin incurajarea lor sa se instruiasca, apoi sa identifice teme anticoruptie si sa redacteze articole pentru platforma online si oferirea de sprijin din partea jurnalistilor si expertilor Societatii Academice din Romania implicati in proiect, exista un numar mare de beneficiari directi care s-au implicat in proiect. De asemenea am incercat sa-i motivam lansand un concurs pentru cei mai activi din fiecare centru universitar al proiectului. Precum si prin formarea lor in acest sens in cadrul Scolilor de Toamna si de Primavara Student ARC.

| Rezultatele proiectului
    Beneficiul este in primul rand acela al implicarii studentilor in respectarea bunei guvernari si anticoruptie, s-au creat premisele abordarii acestui subiect cu mult curaj de catre tanara generatie decisa sa ramana acasa si sa modernizeze societatea, sa schimbe reguli astfel incat sa fie bine pentru toti. Prin crearea a cinci nuclee de lucru in cinci centre universitate puternice – Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj si Constanta – studentii au fost informati cu privire la drepturile lor, la obligatiile de transparenta ale universitatilor, etc. Implicarea directa a 35 de persoane din tara in raportarea cazurilor de coruptie, abuz, discriminare, care au fost preluate de mass media si au generat si rezultate: blocarea obligativitatii utilizarii cardurilor OMNIPASS (proiect al unei companii private) pentru intrarea in camin (universitatea Babes-Bolyai a renuntat la idee). Alte cazuri solutionate au vizat: reconstructia unei fantani in care s-au investit foarte multi bani publici la UMF ”Gr.T.Popa” Iasi in conditiile in care studentii primesc apa calda cu ratia, precum si arestarea unui profesor care cerea favoruri sexuale pentru note. Activitatea comisiilor de etica este monitorizata, la fel si transparenta informatiilor, cea financiara, semnalele de coruptie, discriminarea, regimul incompatibilitatilor. Tot rezultat este si schimbul de exemple de buna practica privind respectarea drepturilor in universitati de catre studenti in cadrul evenimentelor publice.

| Bugetul proiectului (in RON)
    323730

| Parteneri
    Societatea Academica din Romania, Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania

| Website-ul proiectului
    www.student.romaniacurata.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes