close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Apropierea



| Organizator:
    Asociația Montage
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Alienarea, prima problematica abordata prin acest proiect, este un fenomen recurent al societații contemporane cauzată pe de o parte de evoluția tehnologică și pe de altă parte de ideologia individualistă în ce privește modul de viață post-modern. Cei mai influențați de această ideologie actuala a izolarii (fizice, emotionale, cognitive) sunt tinerii, care sunt și principalii utilizatori și consumatori de internet, social media și realitate virtuala, apanaje ale evoluției tehnologice, devenite surogate ale contactului direct de comunicare la nivel profund uman. Potrivit raportului C.U.R.S. pentru Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, “aproximativ 93% dintre tinerii sub 24 de ani au acces la internet”, iar cei “din Bucuresti sunt printre utilizatorii cei mai inveterați ai Internetului: mai mult de un sfert dintre ei stau online peste 6 ore.

| Scopul programului
    Scopul proiectului este dublu: contribuirea la dezvoltarea teatrului independent in Romania, prin experimentarea si aprofundarea unei noi forme de arta dramatica (stilul neuro-naturalist), iar pe de alta parte, contribuirea prin mijloacele teatrului contemporan la atragerea atentiei asupra unei probleme globale actuale majore in randul tinerilor - alienarea (cu repercursiuni dintre cele mai grave asupra individului si societatii umane), printr-un produs cultural de inalta calitate. • Adoptarea in repertoriul teatral românesc a unui nou dramaturg contemporan, inovativ si actual.

Apropierea Apropierea Apropierea

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    APROPIEREA a fost un proiect complex de productie teatrala, educatie nonformala si dezbatere, cu impact asupra tinerei generatii, centrat pe probleme actuale ale societatii contemporane dezvoltate: alienarea si izolare individuala, tema fiind specificul relatiilor de prietenie (intre femei) in zilele noastre. Proiectul si-a propus să monteze o piesă nouă – “Apropierea” /”The Approach” (publicată la începutul anului 2018), a unuia dintre cei mai importanti dramaturgi contemporani irlandezi – Mark O’Rowe, un reprezentant important al unei nou stil de dramaturgie, neuro-naturalismul, inca necunoscut publicului roman. Subiectul piesei il constituie diferite conversatii între trei femei (prezente în formula de două în fiecare conversație) în care aceastea își deconstruiesc și reconstruiesc propriile existente, ca intr-un joc de puzzle, rememorându-și viețile din tinerețe pâna la maturitatea prezentă, în încercarea de a și le întelege și de a le descoperi sensul, proces pe parcursul caruia li se releva semnificatiile apropierii specifice prieteniei.
Spectacolul a avut 10 reprezentatii, in Teatrul de Arta din Bucuresti. Patru dintre acestea se continua cu sesiuni de Q&A/dezbateri cu publicul, pe doua teme importante adresate de piesa (si posibile solutii sau alternative): Comunitate vs Alienare, pe de o parte si Prietenia intre femei in societatea contemporana de tip occidental, pe de alta. Proiectul se adreseaza in special generatiei tinere dar poate ajunge și la un public format din specialisti (psihologi, sociologi, profesionisti de teatru etc.), elite intelectuale, adulți cu studii medii și superioare, ramanand accesibil (prin tematica abordata si stilul dramaturgic) si unui public mai larg, la orice nivel intelectual, educational sau social.


| Date beneficiari
    1. Tineri (18 – 35 ani, în special femei, dar și bărbați) din mediul urban, liceeni, studenti, tineri profesionisti cu studii superioare și medii, venituri medii, sau mai mari. 2. O categorie aparte sunt studentii sau masteranzii la UNATC si tinerii profesionisti de teatru, in special actori, regizori, dramaturgi. 3. Adulti (35-45 ani), in special femei, dar si barbati cu studii superioare și medii, venituri medii, sau mai mari. 4. Public de specialitate (critici de teatru, actori, regizori, etc. studenți, universitari, jurnaliști, bloggeri, etc).

| Date beneficiari
     echipa tehnică:1 luminist, 1 sunetist, 1 mașinist – pentru spectacole; - publicul spectacolelor (public tanar, public de specialitate, public larg) – cca 750 persoane pe parcusul celor 10 reprezentii si 5 dezbateri; - Public pasionat de teatrul profund, de problematici sociale și psihologice majore, de caracteristicile societății post-moderne. - Public fidel teatrului independent în general și Teatrului de Arta în particular. - colaboratori proiect – prin alaturarea la un proiect cultural complex – castig experienta de lucru in proiecte de gen; - parteneri proiect – prin cresterea vizibilitatii acestora si abordarea unor obiective si capitole proprii de activitate; - reprezentanti mass media (numar nedefinit), prin realizarea unor materiale de jurnalism pe teme relevante pentru scena de teatru din capitala si pentru societatea romaneasca actuala; - scena de teatru independent din capitala si din Romania, prin montarea si prezentarea unui spectacol de dramaturgie contemporana bazat pe tehnici dramatice dintre cele mai noi (si inovative).

| Activitati
    1. Pre-productie (februarie -martie 2019), cu subactivitati:
- Obținerea drepturilor de autor.
- Traducerea și adaptarea textului.- Selectarea scenografului de catre regizor, in asentimentul producatorului.
- Conceperea și semnarea contractelor cu echipa de creatori.
- Planificarea repetițiilor și a spectacolelor.
- Planificarea producției.
Activitate coordonata de coordonator proiect.
2. Productie piesa de teatru (februarie - martie 2019), cu:
- Lecturi la masă;
- Repetiții în spațiul de joc;
- Snururi tehnice;
- productie decoruri si costume (cu probe etc.);
- Snururi cu public – la care sunt invitati elevi de liceu din clasele terminale (de la liceele partenere si nu numai);
3. Prezentare spectacol – 10 reprezentatii (inclusiv avanpremiera si premiera) (aprilie - noiembrie) – la Teatrul de Arta din Bucuresti, cu o frecventa de 1-2 reprezentatii pe luna
4. Sesiuni de Q&A/dezbatere cu public (aprilie – noiembrie 2019) – organizarea si realizarea a cel putin 4 astfel de dezbateri cu public, astfel:
- 1 dezbatere desfasurata la finalul unei reprezentatii tip repetitie generala cu public destinata liceenilor din Colegiul Mihai Viteazu, 2 dezbateri, post spectacol, pe tema comunitate versus alienare cu participare membrilor Societatii Studenților Veterani și Asociației Frends pentru Dezvoltare,moderate de Mihaela Miroiu, inițiatoarea ONG-ului feminist Centrului Filia, de Andreea Bragă, directoarea executivă si respectiv Laura Grunberg, președinta Societății de Analiza Ana.


| Rezultatele programului
    Scopul proiectului este dublu: contribuirea la dezvoltarea teatrului independent in Romania, prin experimentarea si aprofundarea unei noi forme de arta dramatica (stilul neuro-naturalist), iar pe de alta parte, contribuirea prin mijloacele teatrului contemporan la atragerea atentiei asupra unei probleme globale actuale majore in randul tinerilor - alienarea (cu repercursiuni dintre cele mai grave asupra individului si societatii umane), printr-un produs cultural de inalta calitate.Alienarea, prima problematica abordata prin acest proiect, este un fenomen recurent al societații contemporane cauzată pe de o parte de evoluția tehnologică și pe de altă parte de ideologia individualistă în ce privește modul de viață post-modern. Cei mai influențați de această ideologie actuala a izolarii (fizice, emotionale, cognitive) sunt tinerii, care sunt și principalii utilizatori și consumatori de internet, social media și realitate virtuala, apanaje ale evoluției tehnologice, devenite surogate ale contactului direct de comunicare la nivel profund uman. Potrivit raportului C.U.R.S. pentru Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, “aproximativ 93% dintre tinerii sub 24 de ani au acces la internet”, iar cei “din Bucuresti sunt printre utilizatorii cei mai inveterați ai Internetului: mai mult de un sfert dintre ei stau online peste 6 ore în fiecare zi”. (http://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/12142.pdf). Apropierea problematizeaza, dar ofera si solutii posibile, (re)puse in practica pe scena si dezbatute intr-un cadru formal si non-formal.
Prietenia, și cercul de prieteni(e), a doua proble


| Buget
    89,637

| Parteneri
    AFCN, Radio Romania Cultural, Tananana, Filia, Anaid, UNATC; Friends, Colegiul National Mihai Viteazul, Acasa.ro, Zile si Nopti

| Website program
    https://www.facebook.com/Apropierea/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes