close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



BEGA!



| Organizator:
    Centrul Cultural PLAI
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Dezvoltat pentru dosarul de candidatura al orasului Timisoara pentru anul 2021 ca si unul dintre programele principale ale acestuia sub numele initial de “Mega Bega”, programul include proiecte si acte artistice diverse, dezvoltate gradual pana in anul 2021. Din anul 2022 BEGA! va deveni un program bianual.
Inca din perioada de scriere a bid book-ului, la care Centrul Cultural Plai a fost implicat, s-au facut focus grupuri, activitati test in randul comunitatilor active dar si in cartierele marginase ale orasului.


| Scopul proiectului
    Reactivarea malurilor raului Bega si de a atrage locuitorii orasului spre acestea implicandu-i in activitati artistice coordonate de organizatii locale si parteneri cu expertiza internationala.
Obiectiv 1 - conectarea artistilor locali cu artisti internationali
Obiectiv 2 - regenerare urbana
Obiectiv 3 - implicarea comunitatilor locale in co-crearea actului cultural


BEGA! BEGA! BEGA!

| Aria geografica
    Timisoara, Arad, Szeged, Novi Sad

| Rezumat
    BEGA! este un program de arta performativa creat cu scopul de a activa malurile raului Bega si de a atrage locuitorii orasului spre acestea implicandu-i in activitati artistice. Miza pe care BEGA! si-o asuma este de a merge mult dincolo de un act artistic in sine si are implicatii culturale, sociale si chiar la nivel de infrastructura.
2018, Lumen activeaza fostul port al orasului prin crearea unei productii personalizate folosind povestea Timisoarei. Au sustinut un spectacol peste 200 de persoane (profesionisti si voluntari). Am reusit sa reactivam o zona uitata si sa aratam ca evenimente de calitate pot avea loc si in afara centrului orasului, peste 23.000 de spectatori fiind prezenti in decursul a trei zile.
2019, The Lightning Project orientat spre activarea zonelor dens populate prin spectacole de tip pop-up ce au avut ca si continut artistic instalatii interactive in mai multe cartiere non-istorice de pe langa raul Bega. Instalatiile au fost ridicate in timpul serii, astfel incat sa surprinda locuitorii zonei si sa le le starneasca interesul de a vizita si celelalte cartiere.
2019, Happy Wall se concentreaza asupra unor structuri interactive care incurajeaza publicul sa interactioneze si sa comunice prin mesaje personale sau relevante la nivel social, prin intermediul unei actiuni fizice ce urmeaza a fi digitalizata.
2020, Luminarium isi propune dezvoltarea abilitatilor de prezentare si interactiune prin plasarea unor structuri de mari dimensiuni in mai multe cartiere de-a lungul raului Bega si colaborarea cu rezidentii zonelor in care au loc interventiile pentru a incuraja interactiunea si mobilitatea.
2021, Beam va uni proiectele pilot la care se vor adauga interventii pe toata lungimea raului in Timisoara dar si in zonele rurale si va trece granitele.


| Date beneficiari
    Comunitatea locala, artisti locali. Locuitorii orasului

| Date beneficiari
    Oameni care nu participa in mod normal la evenimente. Turisti

| Activitati
    2017, vizite de studiu in Danemarca, Franta si Anglia in cadrul carora s-au ales partenerii externi si a continuat cu intalniri la Timisoara, aducandu-i pe acestia alaturi de organizatiile locale implicate, pentru a defini cadrul de lucru. Am identificat spatiul zonei urbane, studiul comunitatii si implicarea comunitatii locale, conectarea organizatiilor locale cu parteneri cu expertiza internationala
2018, dezvoltarea conceptului si intalniri intre partenerii internationali si comunitatea locala, culegere de informații privind experientele personale ale locuitorilor orasului, conceperea schitei proiectului narativ, intalniri pentru definitivarea firului narativ, apel pentru voluntari pe continut artistic, repetiții pe partea de muzica si dans cu comunitatea locala, inceperea lucrarilor in zona fostului port, amenajarea portului pentru spectacol, repetiții finale, spectacol.
2019, identificarea a 5 cartiere non istorice, dens populate. Conectarea artistilor locali cu partenerii internationali. amenajarea spatiilor din cele 5 cartiere, spectacol pop up.
2019, identificarea a 3 zone cu flux mare de oameni pentru montarea instalatiilor interactive, intalniri intre voluntari si partenerii internationali, construirea instalatiilor, montarea in spatiul destinate, incurajarea publicului sa interactioneze generand mesaje relevante, digitalizarea mesajelor alaturi de un grup de dezvoltatori software locali.


| Rezultatele proiectului
    Prezenta diferitelor grupuri de varsta in acelasi proiect
Infrastructura – activarea unor zone neutilizate
Prezenta crescuta a artistilor locali in proiecte de mare anvergura
Am descoperit ca locuitorii zonelor in care au avut loc proiectele sunt foarte activi si isi doresc evenimente culturale in afara zonei centrale a orasului.



| Bugetul
    3,144,000

| Parteneri
    Asociatia Timisoara 2021 - Capitala Culturala Europeana, Primaria Municipiului Timisoara, Motion House, Lords of Lightning, Thomas Dambo, Architects of Air, Unfold Motion, Asociatia Culturala – TGP, Asociatia Tango Timisoara, Asociatia Ceva de Spus, Verde pentru Biciclete, BRD – Groupe Societe General, Flex, Continental, Ness.

| Website proiect
    http://www.plai.ro/bega/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes