close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Comunitatea tinerilor care au pierdut un parinte



| Organizator:
    Asociatia Exista viata dupa doliu
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Reprezentantul Asociatiei in Suceava este doamna Laura Leonties, care pe langa activitatea de psihoterapeut la cabinetul propriu, este si psiholog școlar. In acest rol, colega noastra a identificat cazuri de tineri care aveau nevoie de sprijin pe care familia nu il putea asigura. Discutand cu elevii din cateva scoli si cu colegii din reteaua de consilieri scolari (CJRAE Suceava), a reieșit ca nevoia unui program de interventie este mare si ca daca serviciile ar fi gratuite proiectul s-ar bucura de sustinerea Inspectoratului Școlar, a Directiei pentru Protectia Copilului si altor parteneri locali. Planul de inteventie a fost dezvoltat de doamna Leonties pe baza experientei sale de peste 10 ani in domeniul psihologiei copilului si 3 ani in lucrul cu familii afectate de un deces prematur.

| Scopul proiectului
    Scop: dezvoltarea retelei locale de sprijin socio-emotional pentru familii vulnerabile dupa un deces prematur si/ sau traumatizant.

Obiective:
1. Peste 500 de membri ai comunitatii informati despre Centrul existent in Suceava, prin materiale de informare si sprijin pentru copii si adulti (parinte supravietuitor, tutore, profesor, asistent social etc).
2. 100 de copii si 100 de parinti sa beneficieze in mod gratuit de intalniri de suport individual si de grup si intalniri si discutii informale, pentru a consolida legaturile dintre tinerii implicati si intre parinti si profesori.


Comunitatea tinerilor care au pierdut un parinte Comunitatea tinerilor care au pierdut un parinte Comunitatea tinerilor care au pierdut un parinte

| Aria geografica
    Suceava

| Rezumat
    Proiectul "Comunitatea tinerilor din Suceava care au pierdut un parinte" a sprijinit 100 de familii monoparentale din judetul Suceava care s-au confruntat cu dificultatile ce urmeaza decesului unui adult. Copiii, adolescentii si parintii lor au beneficiat gratuit de un program special conceput pentru nevoile lor: consiliere psihologica, grupuri de sprijin, intalniri de socializare si dezvoltare a unor abilitati de relationare si sustinere reciproca. Profesorii, consilierii scolari si asistentii sociali au beneficiat de sesiuni si brosuri de informare.
In total, finantarea si implicarea voluntarilor au asigurat peste 260 de ore de sprijin, educare si informare extrem de necesare, fiind prima oara cand in judetul Suceava se abordeaza la acest nivel problema copiilor afectati de decesul unui parinte.


| Date beneficiari
    Unii parinti s-au implicat in organizarea activitatilor de grup, ne-au ajutat cu suc, apa pentru intalniri.

| Rezultatele proiectului
    a.100 de copii si adolescenti au primit o evaluare psihlogica, au invatat cum sa isi gestioneze travaliul de doliu. Am contribuit la evitarea unor depresii grave, ce ar fi putut degenera in consum de droguri sau alcool, violente sau chiar sinucidere.
b.100 de parinti au invatat cum sa comunice mai bine cu copiii si cum sa gestioneze perioada de adaptare, asa incat sa evite conflictele mari sau doliul complicat.
c.Organizatiile partenere au dobandit un set de materiale si cunostinte utile despre sanatatea copiilor in perioada de doliu. Speram ca vor dori sa continue organizarea intalnirilor de sprijin pentru copii si parinti.
d.Profesorii si alti angajati care interactioneaza des cu copii au constientizat nevoile aparte ale copiilor si tinerilor in perioada de doliu, pentru a face reintegrarea lor in comunitate cat mai usoara.
Suplimentar, datorita solicitarilor numeroase primite din partea şcolilor şi copiilor, au fost organizate si sustinute din donatii individuale ale susţinatorilor asociaţiei din Suceava:
-2 prezentari in şcoli primare pentru 50 de copii şi 2 invaţatori afectati de pierderea unui coleg de clasa, respectiv a parintelui unei colege.
-Inca un grup pentru 7 adolescenţi din Campulung Moldovenesc
-24 mai 2014 – 1 zi de vindecare pentru 6 familii monoparentale
Iar in perioada octombrie-decembrie 2014 am derulat un program pentru inca 30 de familii, cu sprijin financiar (sponsorizare) de la unul din parintii din prima serie.


| Argument
    In sine grupurile de sprijin pentru situatii de doliu sunt o raritate in Romania.
Un grup adaptat nevoilor copiilor si tinerilor, specific varstei si preocuparilor, este o abordare originala si eficienta, in comparatie cu discutiile simple din cabinetul scolar.
Pentru tineri exista (rareori in orase mici) grupuri de dezvoltare personala, dar in cadrul lor nu se discuta in detaliu despre pierderea persoanei dragi.
Am reusit sa aducem impreuna tineri cu greutati similare si am demonstrat ca laolalta problemele sunt mai usor de rezolvat.
Metodele terapeutice folosite la intalnirile de grup: problematizarea, discutii în grup, furtuna de idei, modelarea, dezbaterea în grup, poveşti terapeutice, metafore, tehnici proiective, colaj, psihodrama, fişe de lucru, joc si art-terapie.
Originalitatea a fost imbratisata si recunoscuta si de Inspectoratul Scolar, ne-au spus ca avusesera gandul sa ii ajute pe copii si astfel, dar nu au avut timpul, resursele, cadrul.


| Bugetul proiectului (in RON)
    22178

| Parteneri
    Petrom - Tara lui Andrei, Biblioteca Judeteana Suceava, Inspectoratul Scolar Suceava, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Suceava, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava

| Website-ul proiectului
    http://www.existaviatadupadoliu.ro/servicii-si-proiecte/centru-de-sprijin-suceava-in-tara-lui-andrei





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes